Ukens vin
Billigvin kan også være skikkelig god

Billigvin kan også være skikkelig god

Er du på spareblusset, kan du likevel glede deg over et skikkelig godt glass vin.
Aase E. Jacobsen
26 Mai 2020 - 14:45
 

Rocca di Castagnoli Chianti 2019 er et skikkelig røverkjøp – saftig og nytappet, leskende, men også strukturert med godt tanninbitt, men ikke mer enn at du kan nyte den uten mat. Men som de fleste gode italienske viner, er dette noe du serverer til mat, i det minst en ostbit eller spekeskinke, på italiensk kalt antipasti, eller favoritter som pizza og pasta, men også hovedretter med kalv, lam, svin eller vegetar. En veldig allsidig matvin med andre ord.

Den lave prisen skyldes dels at den kommer fra den større området Chianti, men kanskje aller mest at den kommer rett fra tanken uten fordyrende fatbruk eller mellomlagring, det vil si halvparten har rukket å modne noen måneder i store tradisjonelle eikefat. Dessuten er den laget av økologisk dyrkete druer som normalt krever en høyere pris. Så det er bare å si ja, takk.

Den har tradisjonen tro sangiovese som hoveddrue, og en liten mengde ciliegiolo - en veldig gammel drue i området, som antas å være forløperen til sangiovese, men dette er ennå ikke avdekket helt gjennom DNA-analyse. Den har i en da større grad enn sangiovese en distinkt kirsebæraroma, og det er den du kjenner igjen i vinen. så betyr da også navnet lite kirsebær.

Fattoria Scannano ligger i Colli Sienesi - det myke åslandskapet rundt byen Siena.

Bak denne vinen som er spesialkomponert for det norske markedet, står Fattoria di Scannano som har 16 hektar med disse to druesortene plantet for 20 år siden og senere.

Fattoria di Scannano er eid av Rocca di Castagnoli, en tradisjonsrik vinprodusent i Gaiole in Chianti, midt i hjertet av DOCG Chianti Classico.

Her kan du lese mer om denne produsenten

Noen tiere opp i pris og da får du vin fra Classico-delen av eiendommen. Rocca di Castagnoli Chianti Classic 2017 har noe mer fylde og er laget med samme mengde sangiovese, men med canaiolo i stedet for ciliegiolo. Canaiolo er nok en veldig gammel og tradisjonsrik druesort i Toscana, og har en annen karakter enn de to andre, rundere og fyldigere og det lar seg også kjenne i denne vinen. 

Bak ukens vin står samme eier som for Rocca di Castiglioni - den tradisjonsrike Chianti Classico-eiendommen som nå også driver hotell. Men det blir ikke mange utenlandske gjester her i sommer. Men synet kan vi nyte. Foto: MarcoGrilloPhotography

Her kan du se alle vinene fra Rocca di Castagnoli på polet

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her