Ukens vin
Billigvin kan også være skikkelig god

Billigvin kan også være skikkelig god

Er du på spareblusset, kan du likevel glede deg over et skikkelig godt glass vin.
Aase E. Jacobsen
26 Mai 2020 - 13:45
 

Rocca di Castagnoli Chianti 2019 er et skikkelig røverkjøp – saftig og nytappet, leskende, men også strukturert med godt tanninbitt, men ikke mer enn at du kan nyte den uten mat. Men som de fleste gode italienske viner, er dette noe du serverer til mat, i det minst en ostbit eller spekeskinke, på italiensk kalt antipasti, eller favoritter som pizza og pasta, men også hovedretter med kalv, lam, svin eller vegetar. En veldig allsidig matvin med andre ord.

Den lave prisen skyldes dels at den kommer fra den større området Chianti, men kanskje aller mest at den kommer rett fra tanken uten fordyrende fatbruk eller mellomlagring, det vil si halvparten har rukket å modne noen måneder i store tradisjonelle eikefat. Dessuten er den laget av økologisk dyrkete druer som normalt krever en høyere pris. Så det er bare å si ja, takk.

Den har tradisjonen tro sangiovese som hoveddrue, og en liten mengde ciliegiolo - en veldig gammel drue i området, som antas å være forløperen til sangiovese, men dette er ennå ikke avdekket helt gjennom DNA-analyse. Den har i en da større grad enn sangiovese en distinkt kirsebæraroma, og det er den du kjenner igjen i vinen. så betyr da også navnet lite kirsebær.

Fattoria Scannano ligger i Colli Sienesi - det myke åslandskapet rundt byen Siena.

Bak denne vinen som er spesialkomponert for det norske markedet, står Fattoria di Scannano som har 16 hektar med disse to druesortene plantet for 20 år siden og senere.

Fattoria di Scannano er eid av Rocca di Castagnoli, en tradisjonsrik vinprodusent i Gaiole in Chianti, midt i hjertet av DOCG Chianti Classico.

Her kan du lese mer om denne produsenten

Noen tiere opp i pris og da får du vin fra Classico-delen av eiendommen. Rocca di Castagnoli Chianti Classic 2017 har noe mer fylde og er laget med samme mengde sangiovese, men med canaiolo i stedet for ciliegiolo. Canaiolo er nok en veldig gammel og tradisjonsrik druesort i Toscana, og har en annen karakter enn de to andre, rundere og fyldigere og det lar seg også kjenne i denne vinen. 

Bak ukens vin står samme eier som for Rocca di Castiglioni - den tradisjonsrike Chianti Classico-eiendommen som nå også driver hotell. Men det blir ikke mange utenlandske gjester her i sommer. Men synet kan vi nyte. Foto: MarcoGrilloPhotography

Her kan du se alle vinene fra Rocca di Castagnoli på polet

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her