UKENS VIN: De lager en knallgod boksvin som skiller seg ut på flere måter
Ukens vin

De lager en knallgod boksvin som skiller seg ut på flere måter

Ikke bare at den er god, men den har en helt spesiell historie å fortelle.

  Foto: The_Tramp

At en treliter med vin kan være politisk, er Valdibella Nero d'Avola 2018 beviset på. Er du ikke interessert i annet enn smaken og hva du skal servere den til, får du vite det nå:

Den er saftig og krydret med god karakter av røde og mørke kirsebær og jordsmonn of lakris. En vin som du forventer kommer fra en flaske, og som vinner på å helles i en karaffel, for den er svært så nytappet og trenger all den luften den kan få. Ta den med deg på hytta eller behold den hjemme, og du har et supert følge til påskelammet, til kjøttboller, pasta med kjøttsaus, taco, gryter eller osteretter. I det hele tatt det meste.

Er du interessert i hele historien bak denne vinen, følg med videre. Den er på linje med en rekke andre sicilianske produkter en protest mot mafiaens klamme og lammende grep om økonomien. Boksen er derfor merket med Addiopizzo/Proditto Pizzofree, som krever en nærmere forklaring. Pizzo er avgiften – ironisk kalt «beskyttelsespenger» - aktører i det søritalienske samfunnet blir avkrevd av mafiaen.

Innhøstning av cataratto.

Det anslås ifølge Wikipedia at mafiaen på årlig basis presser ut rundt 1,6 milliarder euro, og det bare på Sicilia, på denne måten. Videre at den gjennomsnittlige månedlige utpressingen beløper seg til 4500 kroner for en butikk og noe mer for hotell/restaurantbedrifter.

Den første som gjorde opprør mot systemet var en butikkeier fra Palermo, Libero Grassi, i 1991. Samme år ble han tatt av dage. Addiopizzo som betyr «adjø til utpressing» ble etablert som en folkedrevet protestaksjon i 2004. I dag er det 992 bedrifter, deriblant Valdibella som står bak denne boksen, med hovedvekt i Palermo-området som støtter bevegelsen ved å si nei til utpressing og kommunisere dette gjennom et klistremerke på døra. Sloganet er «et folk som sier ja til utpressing er et folk uten verdighet». I tillegg deltar 184 skoler rundt Palermo i prosjektet. 

Cataratto er den hvite hoveddruen i denne delen av Sicilia.

Faren til Luigi Montalbano, som er en av opprinnelige vinbøndene som står bak kooperativet Valdibella, ble drept av mafiaen. I denne vestlige delen av Sicilia er lignende historier dessverre vanlig. Valdibella ligger i Camporeale, midt mellom Malaga og Palermo, og bare 2 mil fra Corleone – Sicilias beryktede mafiahovedstad.

- Vi er i et problematisk område når det kommer til økonomisk aktivitet på grunn av mafiaen, men vi er nå en stor gruppe som sier nei, ikke bare her i Palermo-regionen, men også rundt Messina og Catania, og det gir styrke, forteller Caterina Lo Bocchiaro som er markedssjef for Valdibella.

Addiopizzo mottar ikke støtte fra staten lenger, men får donasjoner fra private, deriblant en tysk organisasjon, og fra bedriftsmedlemmene som Valdibella.

Jordsmonnet i den vestlige delen av Sicilia er kalkholdig.

Valdibella er altså ikke som andre landbrukskooperativer. Det ble etablert i 1998 av fem vinbønder som ønsket endring på flere måter. Bekjempelsen av mafiaen er en ting, en annen er å dyrke jorda uten bruk av plantevernmidler samt å fremme biomangfoldet. De innledet dessuten et samarbeid med en katolsk orden, salesianerne, som blant annet jobber for å gi unge (menn) i en vanskelig situasjon muligheter på arbeidsmarkedet og i samfunnet.

Siden de ikke bare har 50 hektar vinmarker og en vinkjeller som gir til sammen 3000 hl vin fordelt på 13 ulike viner, dyrker de på ytterligere 150 hektar oliven og mandler som blir til olje, mandelmelk, krem og marsipan under Valdibella-merket. Samt pasta som de framstiller av en gammel siciliansk hvetesort som kalles timilia.

Vinmarkene befinner seg i de svake skråningene på denne vestre siden av Sicilia, mellom 300 og 500 m.o.h.. Siden kysten bare er fem mil unna, er området preget av vind. Hovedvekt er på nero d’avola og cataratto, de viktigste druesortene i dette området. Det er da også druene i de to boksvinene til Valdibella, for det finnes også en hvit utgave, Valdibella Cataratto 2018. En rund og bløt vin med god fedme som til tross for dempet syrlighet, fungerer overraskende godt til selv fetere retter som pasta med fløte.

 

At cataratto er (Vest)-Sicilias mest utbredte Italias nest mest plantete druesort, forteller om hvor store arealer med vinmarker som finnes på vestsiden av øya.

 

Mer interessant er flaskeutgaven, Valdibella Isolano Cataratto Extra Lucido 2016, som er laget av en annen og mer opprinnelig klone av cataratto. Den er mindre utbredt, men likevel ikke sjelden. Karakteren er imidlertid mer intens og dyp, med honningaktige toner og betydelig fedme. En artig vin som fungerer til grillet sjømat. 

Denne perlende catarattoen kommer fra samme sted – og er en riktig perle

Valdibella lager også en veldig god og prisgunstig vin av Etna-druen nerello mascalese

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Valdibella Àgape Nerello Mascalese

Produsent:
Valdibella
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
10041601
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Valdibella Isolano Cataratto Extra Lucido

Produsent:
Valdibella
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
10050701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Valdibella Nero D'Avola 2018

Produsent:
Valdibella
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
509,90 kr
Varenummer:
10041506
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Valdibella Cataratto 2018

Produsent:
Valdibella
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
489,90 kr
Varenummer:
10041406
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen