Ukens vin
Denne har du nok smakt før, men nå er den bedre enn på lenge

Denne har du nok smakt før, men nå er den bedre enn på lenge

En sødmefylt og innsmigrende côtes-du-rhône som samtidig har mye karakter og ikke minst friskhet og struktur, er en perfekt overgang til mørkere tider. Dessuten finnes den i 172 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
28 August 2018 - 13:45

Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2016 er en deilig vin med veldig innbydende skogsbærfrukt, litt krydder og fine tanniner. En super vin til grillmat, til gryter eller saftig

Druene til denne vinen kommer fra Plan de Dieu, et område øst for Orange og AOC Chateauneuf-du-pape, som byr på gode forutsetninger for modne druer, med andre ord ganske varmt. Men i 2016 var det ikke for varmt, derimot helt perfekte forhold, skal vi tro Fabrice Brunel, fjerde generasjon i Brunel-familien som står bak denne vinen. Dette har gitt denne populære vinen en ekstra friskhet og struktur som kler den veldig godt.

Far André (th) og sønnen Fabrice som sjelden trekker i dress.

– Det som skiller den fra forrige årgang er at vi i 2015 fikk litt regn i september like før innhøstningen som bidro til å vanne ut druene. Derfor er Sommelongue 2016 mer konsentrert enn 2015, forteller Fabrice som selv bruker denne vinen som «hverdagsvin» og som nesten synes den er for konsentrert for denne bruken. Men da må du ta i betraktning at det han ellers lager er chateauneuf-du-pape, både røde og hvite, med ekstra mye karakter.

Gamle vinstokker og rullesteinene er selve symbolet på dette området.
 

I 2015 var det imidlertid perfekte forhold for chateauneuf-du-pape, og Brunel-familiens toppvin, Les Cailloux Cuvee Centenaire 2015, er i en klasse for seg. Fabrice har da vi møtes med seg fire årganger av denne nå legendariske vinen som ble lansert første gang i 1989 for å markere familiens 100 års jubileum i AOC Chateauneuf-du-pape, og som i ettertid bare lages i virkelig store årganger. Av de fire jeg får smake står 2006 og 2015 aller mest ut, men 1998 er en virkelig godbit som holder seg utrolig godt selv etter 20 år. Et veldig godt bevis på hva som bor i virkelige gamle grenachevinstokker (i dette tilfellet 120 år gamle som vokser i nordvendte helninger med et utbytte på 12 hl/ha) i dette solsvidde landskapet med de berømte rullesteinene.

Det er disse steinene som har gitt navn til eiendommen og til deres klassiske chateauneuf-du-pape, Les Cailloux 2014, en blanding av mange forskjellige parseller og av flere druer som vinifiseres separat. Den består stort sett av to tredeler grenache og en tredel av syrah og mourvedre som også representerer fordelingen i vinmarkene.

Tilgjengelig nå er 2014 som er en lettere årgang, men like fullt en veldig elegant vin med et i overkant av middels langt lagringspotensial.

- Vi ønsker ikke å lage en for ekstrahert vinstil, og holder tilbake på eikebruken. Vi søker heller en elegant stil, og har røde burgundere som vårt ideal, presiserer Fabrice.

 

Eleganse er også kjennetegnet for hans sjeldne godbit av en hvit chateauneuf-du-pape, nemlig Les Cailloux  Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016. Hvitvin utgjør bare 10 prosent av det som kommer fra Brunels egne vinmarker. 

De kjøper også druer blant annet for boksvinene. Like før sommeren introduserte han også en chardonnayboks, Le Mistral Chardonnay 2017, oppkalt etter vinden som er så viktig for å kjøle ned forholdene i vinmarkene. – Vi valgte druer fra unge planter for å sikre friskhet og ikke for stor konsentrasjon, forklarer Fabrice og legger til: - Vi har også forbedret våre metoder for å balansere den høyere modningen som et varmere klima har brakt med seg.

Se alle vinene fra Brunel

En av endringene er at de plukker druene tidligere. I 2017 var det likevel en stor utfordring ved at druene måtte plukkes tidlig, allerede 23. august. – Det er litt av en kontrast når du tenker på at bestefaren min plukket mye av druene i oktober, ler Fabrice som har brakt en ungdommelig eksperimentvilje og ny giv inn i familiebedriften. Det har gitt seg utslag i at han og faren sågar brygger øl, men enn så lenge bare for eget bruk.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her