Ukens vin
Denne har du nok smakt før, men nå er den bedre enn på lenge

Denne har du nok smakt før, men nå er den bedre enn på lenge

En sødmefylt og innsmigrende côtes-du-rhône som samtidig har mye karakter og ikke minst friskhet og struktur, er en perfekt overgang til mørkere tider. Dessuten finnes den i 172 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
28 August 2018 - 14:45

Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2016 er en deilig vin med veldig innbydende skogsbærfrukt, litt krydder og fine tanniner. En super vin til grillmat, til gryter eller saftig

Druene til denne vinen kommer fra Plan de Dieu, et område øst for Orange og AOC Chateauneuf-du-pape, som byr på gode forutsetninger for modne druer, med andre ord ganske varmt. Men i 2016 var det ikke for varmt, derimot helt perfekte forhold, skal vi tro Fabrice Brunel, fjerde generasjon i Brunel-familien som står bak denne vinen. Dette har gitt denne populære vinen en ekstra friskhet og struktur som kler den veldig godt.

Far André (th) og sønnen Fabrice som sjelden trekker i dress.

– Det som skiller den fra forrige årgang er at vi i 2015 fikk litt regn i september like før innhøstningen som bidro til å vanne ut druene. Derfor er Sommelongue 2016 mer konsentrert enn 2015, forteller Fabrice som selv bruker denne vinen som «hverdagsvin» og som nesten synes den er for konsentrert for denne bruken. Men da må du ta i betraktning at det han ellers lager er chateauneuf-du-pape, både røde og hvite, med ekstra mye karakter.

Gamle vinstokker og rullesteinene er selve symbolet på dette området.
 

I 2015 var det imidlertid perfekte forhold for chateauneuf-du-pape, og Brunel-familiens toppvin, Les Cailloux Cuvee Centenaire 2015, er i en klasse for seg. Fabrice har da vi møtes med seg fire årganger av denne nå legendariske vinen som ble lansert første gang i 1989 for å markere familiens 100 års jubileum i AOC Chateauneuf-du-pape, og som i ettertid bare lages i virkelig store årganger. Av de fire jeg får smake står 2006 og 2015 aller mest ut, men 1998 er en virkelig godbit som holder seg utrolig godt selv etter 20 år. Et veldig godt bevis på hva som bor i virkelige gamle grenachevinstokker (i dette tilfellet 120 år gamle som vokser i nordvendte helninger med et utbytte på 12 hl/ha) i dette solsvidde landskapet med de berømte rullesteinene.

Det er disse steinene som har gitt navn til eiendommen og til deres klassiske chateauneuf-du-pape, Les Cailloux 2014, en blanding av mange forskjellige parseller og av flere druer som vinifiseres separat. Den består stort sett av to tredeler grenache og en tredel av syrah og mourvedre som også representerer fordelingen i vinmarkene.

Tilgjengelig nå er 2014 som er en lettere årgang, men like fullt en veldig elegant vin med et i overkant av middels langt lagringspotensial.

- Vi ønsker ikke å lage en for ekstrahert vinstil, og holder tilbake på eikebruken. Vi søker heller en elegant stil, og har røde burgundere som vårt ideal, presiserer Fabrice.

 

Eleganse er også kjennetegnet for hans sjeldne godbit av en hvit chateauneuf-du-pape, nemlig Les Cailloux  Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016. Hvitvin utgjør bare 10 prosent av det som kommer fra Brunels egne vinmarker. 

De kjøper også druer blant annet for boksvinene. Like før sommeren introduserte han også en chardonnayboks, Le Mistral Chardonnay 2017, oppkalt etter vinden som er så viktig for å kjøle ned forholdene i vinmarkene. – Vi valgte druer fra unge planter for å sikre friskhet og ikke for stor konsentrasjon, forklarer Fabrice og legger til: - Vi har også forbedret våre metoder for å balansere den høyere modningen som et varmere klima har brakt med seg.

Se alle vinene fra Brunel

En av endringene er at de plukker druene tidligere. I 2017 var det likevel en stor utfordring ved at druene måtte plukkes tidlig, allerede 23. august. – Det er litt av en kontrast når du tenker på at bestefaren min plukket mye av druene i oktober, ler Fabrice som har brakt en ungdommelig eksperimentvilje og ny giv inn i familiebedriften. Det har gitt seg utslag i at han og faren sågar brygger øl, men enn så lenge bare for eget bruk.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her