Ukens vin
Denne kule rødvinen er et solid røverkjøp

Denne kule rødvinen er et solid røverkjøp

Calabria helt sør i Italia, fortjener større oppmerksomhet, og denne rødvinen vil sjarmere selv den står ikke øverst på listen over
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2017 - 14:45
Det er 2015 som er i salg nå.

Gaglioppo heter druen og du kan jo ikke annet enn å bli glad når du leser dette navnet, og når du får San Francesco Cirò Rosso Classico 2015 i glasset, blir smilet enda bredere. Denne herlige rødvinen byr på god og saftig kjøttfull smak av sure og søte mørke kirsebær, runde tanniner og frisk finish. Det du trenger til en høstlig rett med pasta eller lam, eller når du bare vil ha en rødvin å kose deg med.

Selv om Calabria som er kilden til dette knallkjøpet, ikke ligger fremst i pannebrasken når italienske vintradisjoner listes opp, er dette noe av det mest tradisjonsrike du finner i Italia i dag. Første gang gaglioppo er nevnt er i 1240, ifølge Wines Grapes av Jancis Robinson. Tidligere antakelser om at den har gresk opprinnelse, og fra den tiden området het Magna Grecia, for rundt 2800 år siden, stemmer ikke. Den er imidlertid i slekt med så vel flere sentralitalienske som sicilianske druesorter.

Den lange historien gjør at den har tilpasset seg det kalk- og leirholdige jordsmonnet og det øvrige klimaet i Calabria. I form av denne vinen er den en DOC Cirò, fra området som ligger akkurat der fotbladet på den italienske støvelen starter.

 

Vinkjelleren ligger midt i bildet med Adriaterhavet i syningom. Foto: fotografiaCarelli

Og Fattoria San Francesco er en av de veletablerte produsentene derfra. Den er en gammel kjenning på det norske markedet, men da gjennom rosévinen fra boks Sottovento og ikke minst enkeltvinmarksvinen Ronco dei Quattroventi, også den av gaglioppo, som de åpenbart ikke lager lenger.

 

Fattoria San Francesco er en moderne vinkjeller med rundt 40 hektar vinmarker fordelt over hele Cirò-DOC-et. Foto: fotografiaCarelli
Gaglioppo-druer.

Druene brukes nå til deres beste rødvin, som kommer fra høyereliggende vinmarker og med vesentlig lavere utbytte enn vår vin. Denne finnes ikke i Norge, det gjør derimot deres den hvite og rosa utgaven av ukens vin. Begge ærlige og prisgunstige uttrykk for området og vintradisjonene.

Her er alle vinene fra denne produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her