UKENS VIN: Disse må du prøve til neste skreimåltid
Ukens vin

Disse må du prøve til neste skreimåltid

Skrei kan serveres på flere måter enn med lever og rogn. Det gjør delikatessen enda mer vinvennlig. Her får du flere forslag til gode matcher og ditto kjøp.

Quinta da Palmirinha Vinho Verde 2015 er en super vin til klassisk skreimølje – versjonen med lever og rogn. Denne portugiseren har tilstrekkelig friskhet til å hamle opp med den fete leveren, men ikke så skarp syre at den kræsjer med den kokte rognen. Den modne, men altså syrlige frukten lager nemlig en veldig fin buffer overfor nettopp rognen som ofte er utfordringen med skreimølje.

Og er sammen med den tranaktige smaken fra lever, grunnen til at hvitvin er best til dette vinterritualet. Det fine innslaget av sjølignende toner jobber i samme retning som smaken i skreikjøttet. Og denne vinen er å finne i 63 polutsalg.

Dom. de Sulauze Galinette Blanc 2015 er en annen hvitvin som gjør en strålende jobb med rikere retter med torsk eller skrei. Den har en veldig god frukt som trenger en runde i karaffel eller i hvert fall romslige glass, for å vise seg fullt ut. Den er som skapt for retter med hvitløk, olivenolje, tomat og urter. Altså god klassisk middelhavssetting. Som altså torsk og skrei også trives veldig godt med. Best av alt er kanskje at den står og venter på deg i 107 polhyller.

Mange insisterer imidlertid på rødvin, og da er det svært ofte trøbbel i vente. Men beaujolaisen Ch. Cambon 2015 gjør en hederlig innsats. Mye takket være 2015-årgangens fyldige frukt, men også fordi den har veldig god leskende evne. Jeg vil likevel foretrekke denne til andre skreiretter, og den tåler mye smak i tilbehøret, også rødvinsaus.

Felles for alle disse vinene er at de har moderat alkohol, er gjæret med druenes egen gjær, såkalt spontangjæring, og er laget av biodynamisk dyrkete druer. Dessuten er de tilsatt et minimum av svovel før flasketapping. Det gir dem en noe åpnere karakter allerede i ung alder, som etter min mening er en fordel i møtet med mat, og spesielt retter med vanskelige aromaer eller ingredienser.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Dom. de Sulauze Galinette Blanc 2018

Produsent:
Dom de Sulauze/Lefevre
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
921601
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Quinta da Palmirinha 2015

Produsent:
Quinta da Palmirinha
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Vinho Verde
Pris:
150,20 kr
Varenummer:
2284501
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Ch. Cambon 2015

Produsent:
Ch. Cambon
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
176,90 kr
Varenummer:
5391501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen