Ukens vin
Disse må du prøve til neste skreimåltid

Disse må du prøve til neste skreimåltid

Skrei kan serveres på flere måter enn med lever og rogn. Det gjør delikatessen enda mer vinvennlig. Her får du flere forslag til gode matcher og ditto kjøp.
Aase E. Jacobsen
10 Februar 2017 - 15:38

Quinta da Palmirinha Vinho Verde 2015 er en super vin til klassisk skreimølje – versjonen med lever og rogn. Denne portugiseren har tilstrekkelig friskhet til å hamle opp med den fete leveren, men ikke så skarp syre at den kræsjer med den kokte rognen. Den modne, men altså syrlige frukten lager nemlig en veldig fin buffer overfor nettopp rognen som ofte er utfordringen med skreimølje.

Og er sammen med den tranaktige smaken fra lever, grunnen til at hvitvin er best til dette vinterritualet. Det fine innslaget av sjølignende toner jobber i samme retning som smaken i skreikjøttet. Og denne vinen er å finne i 63 polutsalg.

Dom. de Sulauze Galinette Blanc 2015 er en annen hvitvin som gjør en strålende jobb med rikere retter med torsk eller skrei. Den har en veldig god frukt som trenger en runde i karaffel eller i hvert fall romslige glass, for å vise seg fullt ut. Den er som skapt for retter med hvitløk, olivenolje, tomat og urter. Altså god klassisk middelhavssetting. Som altså torsk og skrei også trives veldig godt med. Best av alt er kanskje at den står og venter på deg i 107 polhyller.

Mange insisterer imidlertid på rødvin, og da er det svært ofte trøbbel i vente. Men beaujolaisen Ch. Cambon 2015 gjør en hederlig innsats. Mye takket være 2015-årgangens fyldige frukt, men også fordi den har veldig god leskende evne. Jeg vil likevel foretrekke denne til andre skreiretter, og den tåler mye smak i tilbehøret, også rødvinsaus.

Felles for alle disse vinene er at de har moderat alkohol, er gjæret med druenes egen gjær, såkalt spontangjæring, og er laget av biodynamisk dyrkete druer. Dessuten er de tilsatt et minimum av svovel før flasketapping. Det gir dem en noe åpnere karakter allerede i ung alder, som etter min mening er en fordel i møtet med mat, og spesielt retter med vanskelige aromaer eller ingredienser.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her