Ukens vin
Disse må du prøve til neste skreimåltid

Disse må du prøve til neste skreimåltid

Skrei kan serveres på flere måter enn med lever og rogn. Det gjør delikatessen enda mer vinvennlig. Her får du flere forslag til gode matcher og ditto kjøp.
Aase E. Jacobsen
10 Februar 2017 - 15:38

Quinta da Palmirinha Vinho Verde 2015 er en super vin til klassisk skreimølje – versjonen med lever og rogn. Denne portugiseren har tilstrekkelig friskhet til å hamle opp med den fete leveren, men ikke så skarp syre at den kræsjer med den kokte rognen. Den modne, men altså syrlige frukten lager nemlig en veldig fin buffer overfor nettopp rognen som ofte er utfordringen med skreimølje.

Og er sammen med den tranaktige smaken fra lever, grunnen til at hvitvin er best til dette vinterritualet. Det fine innslaget av sjølignende toner jobber i samme retning som smaken i skreikjøttet. Og denne vinen er å finne i 63 polutsalg.

Dom. de Sulauze Galinette Blanc 2015 er en annen hvitvin som gjør en strålende jobb med rikere retter med torsk eller skrei. Den har en veldig god frukt som trenger en runde i karaffel eller i hvert fall romslige glass, for å vise seg fullt ut. Den er som skapt for retter med hvitløk, olivenolje, tomat og urter. Altså god klassisk middelhavssetting. Som altså torsk og skrei også trives veldig godt med. Best av alt er kanskje at den står og venter på deg i 107 polhyller.

Mange insisterer imidlertid på rødvin, og da er det svært ofte trøbbel i vente. Men beaujolaisen Ch. Cambon 2015 gjør en hederlig innsats. Mye takket være 2015-årgangens fyldige frukt, men også fordi den har veldig god leskende evne. Jeg vil likevel foretrekke denne til andre skreiretter, og den tåler mye smak i tilbehøret, også rødvinsaus.

Felles for alle disse vinene er at de har moderat alkohol, er gjæret med druenes egen gjær, såkalt spontangjæring, og er laget av biodynamisk dyrkete druer. Dessuten er de tilsatt et minimum av svovel før flasketapping. Det gir dem en noe åpnere karakter allerede i ung alder, som etter min mening er en fordel i møtet med mat, og spesielt retter med vanskelige aromaer eller ingredienser.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her