Ukens vin
Denne rieslingen er et av de aller beste kjøpene i basisutvalget

Denne rieslingen er et av de aller beste kjøpene i basisutvalget

Den koster nå 14 kroner mindre enn i fjor og byr med siste årgang ut på aldeles herlig frukt. Enten du skal spise sushi eller bare kose deg.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2019 - 13:45
 

At Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2017 er så god ligger i navnet:  Produsenten Hexamer går god for kvaliteten, Schlossböckelheim er en landsby i underområdet Nahe som har et utrolig godt potensial for riesling, og porfyr er navnet på det vulkanske jordsmonnet som gir rieslingdruen slike gode forhold for å bygge opp kraft og karakter.

Les mer om Hexamer her

At en vin med så mye å by på bare koster kroner 147,90, er det ingen grunn til å gruble mer på, men bare si ja takk til.

Den er ikke helt tørr, men har likevel 12 prosent alkohol. Hvis den var gjæret helt ut ville den endt på13 prosent siden 17 gram sukker gir 1 prosent alkohol. Men denne vinen kler restsødmen svært godt, og jeg vil i hvert fall ikke bytte den bort for å få en helt tørr vin.

Den er nemlig svært så aromatisk med flotte frukt- og mineraltoner og stor munnfølelse og en lang ettersmak som føles overraskende tørr. Det skyldes et høyt syrenivå som vi kan takke forholdene i 2017 for.

Utsikt fra vinmarken Schlossböckelheimer In den Felsen oppover elven Nahe. Druene til ukens vin kommer herfra. Hexamer har 4.4 av vinmarkens totale 6,9 hektar. Til ukens vin velger de druer fra planter mellom 14 og 26 år gamle.

2017 har vi hatt gode muligheter til å bli kjent med i rieslingsammenheng siden de første vinene kom på markedet for et år siden. Og nå smaker de enda bedre. Ukens vin er et prakteksemplar i så måte.

Alt dette til sammen har gitt en vin som stråler i sushisammenheng, men også ellers når du trenger litt sødme for å møte skarpe kanter i matfølget. Eller når du bare vil ha noe veldig fyldig og deilig i glasset.

Jordsmonnet i Schlossböckelheimer In der Felsen er vulkansk og steinete. Den har 70 prosent helning på det meste.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her