Denne vinmarken har levert magi i 110 år

Denne vinmarken har levert magi i 110 år

110 år er ingen tid for en vinmark, tenker du. Men faktum er at noen av Tysklands beste vinmarker først ble oppdaget ved begynnelsen av 1900-tallet. Hermannsberg er en av dem.

Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan Gut Hermannsberg Niederhäuser Hermannsberg GG 2014 blir i 2015-årgangen som med rette er omtalt som å ha legendepotensial. For denne grosses gewächs-en i 2014-utgave er majestetisk og svært godt pakket med intenst jordsmonns- og saltpreg, flott syre og høy konsentrasjon. Dette er en vin som vil utvikle seg i 20 år framover. Men som smaker fantastisk også nå, men da helst etter et par timer i karaffel.

Hermannsberg er stykket som ender opp i hovedhuset på vingården. Kupfergrube ligger bak og omkranser den gamle gruven. Foto:

 

Denne kraftpakken kommer fra en av de historisk best renommerte vinmarkene i Nahe. Men historisk i Nahe er ikke nødvendigvis gammel, for områdets gloriøse vinhistorie er ikke like lang som hos naboene i nord (Rheingau) eller vest (Mosel). Først ved begynnelsen av 1900-tallet begynte områdets vinbønder å rasle med drueklasene. Fram til da hadde vinen deres endt opp i billige oppsøtete blandinger. Etterspørselen etter kvalitetsvin økte imidlertid som følge av oppgangstidene i det tyske keiserriket etter krigen i 1871 og i tiårene deretter.

Ville ha sin del av kaka

Gut Hermannberg ble etablert i 1901 som den prøyssiske statens vingård hvis formål var å sikre produksjon av høykvalitetsvin og derigjennom gjøre Nahe kjent på linje med Rheingau og Mosel. På den tiden hadde det etablert seg et system med «naturvinauksjoner» - definert som salg av viner fra spesifiserte vinmarker/landsbyer og uten tilsatt sukker. Nahe ville ha en plass i dette inntektsbringende bildet.

Det har de så absolutt fått nå

I 1902 ble til sammen 27 hektar i landsbyene Niederhausen og Schlossböckelheim (den gang Thalböckelheim) ryddet for eikeskog og buskas for å gi plass til vinmarker. Et arbeid som for øvrig ble utført av straffanger (men som etter datidens begreper skal ha fått human behandling).

Jens Reidel og Christine Dinse overtok Gut Hermannsberg i 2009. Vinmaker er Karsten Peter. Foto: Kerstin BŠnsch PHOTOdesign

 

Denne skråningen som vender ned mot elven Nahe, kjenner vi i dag som vinmarkene Hermannsberg, Kupfergrube og Felsenberg samt også Hermannshöhle og Brücke. Vinmarker med et jordsmonn av vulkansk opprinnelse (porfyr og melafyr) som i løpet av deres drøye hundre år lange historie har vist av den som valgte akkurat denne åssiden, gjorde alt riktig.

Hermannsberg har skifer i bunn og den vulkanske gråsvarte bergarten andesitt og melafyr på toppen – som for øvrig er tilført fra den tiden den tilgrensende koppergruven (Kupfergrube) var aktiv. I kombinasjon med sørvestvendt soleksponering oppnås en helt spesiell modning og kraft.

Vulkansk jordsmonn med en vri 

Foto: Kerstin Bänsch PHOTOdesign

En miniutgave av Hermannsberg GG – for øvrig et monopol - er Gut Hermannsberg Steinterrassen Riesling Trocken 2014. Den har mye av den samme karakteren som «storebror», konsentrert og kraftig, til tross for at den har et annet utgangspunkt. Den er nemlig en blanding av druer fra Steinberg, Kertz og Rotenberg som alle har veldig sterke jordsmonnsuttrykk.

Se alle vinene fra Gut Hermannsberg

Steinberg som ligger midt mellom Hermannsberg og Kupfergrube har på sin side porfyrittisk andesitt som er en hard, men gul lavabergart. Kertz har det samme jordsmonnet, men med stein fra gruvene på toppen. Sist, men ikke minst gir Rotenberg som ligger i Altenbamberg, ved Nahes sideelv Alsenz, en litt annen karakter all den tid jordsmonnet inneholder jern og en annen vulkansk steinart, nemlig ryolitt som er hvit (på grunn av kvartsinnholdet). Summen av dette er altså en vin med uttalt mineral- og jordsmonnskarakter, konsentrasjon og syrefriskhet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Gut Hermannsberg Niederhäuser Hermannsberg GG 2014

Produsent:
Gut Hermannsberg
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Nahe
Pris:
439,00 kr
Varenummer:
3960601
94 Poeng
Les smaksnotatene »

Gut Hermannsberg Steinterrassen Riesling Trocken 2014

Produsent:
Gut Hermannsberg
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Nahe
Pris:
299,00 kr
Varenummer:
3961201
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen