Ny rieslingstjerne

Fra en så å si ukjent adresse ved Nahe-elven kommer disse vinene med et strålende potensial.
Aase E. Jacobsen
25 September 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Weingut Hexamer eller landsbyen Meddersheim med dens fremste vinmark Rheingrafenberg, er kjent utover den harde rieslingkjerne. Ikke desto mindre er denne produsentens brede portefølje tilgjengelig i Norge, og det til flotte priser.

Vi kan like godt gå rett til toppvinen Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken XXL 2007 (50926) som har grosses gewächs-ambisjoner , men uten at den koster like mye. En stor og rik vin som likevel har godt med kjølig eleganse. Og som skjuler sine 14 prosent alkohol veldig godt. Mye takket være strålende syre og et aldeles nydelig limepreg samt innslag av blomster.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Rett og slett fantastisk
Dens "lillebror" har også mye av den samme karakteren, bare ikke like stor kraft. Den halvtørre utgaven er ikke bare et fantastisk kjøp, men også en fantastisk vin som absolutt bør få en plass i kjelleren. Hvis du da ikke faller for fristelsen til å nyte den allerede nå til en skarp ostebit eller en velkrydret indisk rett.

Årsaken til at Rheingrafenberg gir så mye til de ferdige vinene er å finne i jordsmonnet og klimaet i de to små sidedalene til Nahe som til sammen utgjør cru'et. Jordsmonnet består av et tynt lag med grålig-rødlig steinete sandjord med svært høyt innhold av kvartsitt. Hvilket sikrer lav avkastning. For XXL var utbyttet knappe 30 hl/ha.

Rieslingraffinement
Vinmarken er dessuten svært bratt. På det bratteste heller den 55 grader, og det er ikke noe for de med høydeskrekk! Den sør-sørøstlige eksponeringen gir druer med høy modning, men også svært god syre takket være kalde netter. Av vinmarken som dekker 22 hektar disponerer Hexamer en tredel. Den ene av de to sidedalene kalles Eisendell og regnes som aller best. I Norge finnes et knallkjøp av en smakebit på hva den kan by på.

Hexamers stjernestatus er av ny dato. Og det er 44-årige Harald som har skapt det i de ni årene som er gått etter at han overtok familiens vinmarker. Og de har han på det nærmeste konvertert til biodynamisk dyrking. Selv om Meddersheim er en anonym adresse, ligger landsbyen rett på andre siden av elven for Monzingen på den ene siden og Schlossböckelheim på den andre. Altså et område som er kjent for å by på noe av det mest raffinerte av rieslinger.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her