Ny rieslingstjerne

Fra en så å si ukjent adresse ved Nahe-elven kommer disse vinene med et strålende potensial.
Aase E. Jacobsen
25 September 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Weingut Hexamer eller landsbyen Meddersheim med dens fremste vinmark Rheingrafenberg, er kjent utover den harde rieslingkjerne. Ikke desto mindre er denne produsentens brede portefølje tilgjengelig i Norge, og det til flotte priser.

Vi kan like godt gå rett til toppvinen Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken XXL 2007 (50926) som har grosses gewächs-ambisjoner , men uten at den koster like mye. En stor og rik vin som likevel har godt med kjølig eleganse. Og som skjuler sine 14 prosent alkohol veldig godt. Mye takket være strålende syre og et aldeles nydelig limepreg samt innslag av blomster.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Rett og slett fantastisk
Dens "lillebror" har også mye av den samme karakteren, bare ikke like stor kraft. Den halvtørre utgaven er ikke bare et fantastisk kjøp, men også en fantastisk vin som absolutt bør få en plass i kjelleren. Hvis du da ikke faller for fristelsen til å nyte den allerede nå til en skarp ostebit eller en velkrydret indisk rett.

Årsaken til at Rheingrafenberg gir så mye til de ferdige vinene er å finne i jordsmonnet og klimaet i de to små sidedalene til Nahe som til sammen utgjør cru'et. Jordsmonnet består av et tynt lag med grålig-rødlig steinete sandjord med svært høyt innhold av kvartsitt. Hvilket sikrer lav avkastning. For XXL var utbyttet knappe 30 hl/ha.

Rieslingraffinement
Vinmarken er dessuten svært bratt. På det bratteste heller den 55 grader, og det er ikke noe for de med høydeskrekk! Den sør-sørøstlige eksponeringen gir druer med høy modning, men også svært god syre takket være kalde netter. Av vinmarken som dekker 22 hektar disponerer Hexamer en tredel. Den ene av de to sidedalene kalles Eisendell og regnes som aller best. I Norge finnes et knallkjøp av en smakebit på hva den kan by på.

Hexamers stjernestatus er av ny dato. Og det er 44-årige Harald som har skapt det i de ni årene som er gått etter at han overtok familiens vinmarker. Og de har han på det nærmeste konvertert til biodynamisk dyrking. Selv om Meddersheim er en anonym adresse, ligger landsbyen rett på andre siden av elven for Monzingen på den ene siden og Schlossböckelheim på den andre. Altså et område som er kjent for å by på noe av det mest raffinerte av rieslinger.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her