Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
Denne rødvinen er uforståelig billig

Denne rødvinen er uforståelig billig

En fyldig ni år gammel Douro-vin til 139,90 er egentlig en gåte.
Aase E. Jacobsen
08 September 2020 - 14:45
 

Quinta da Carvalhosa Q 2011 er svært myk og innsmigrende, men også fyldig og med fin kompleksitet. Det gjør den til en like utmerket matvin til gode retter av lam eller vilt, som en å nyte ved siden av en god bok. Det er den type rødvin vi leter etter i disse dager, og normalt må du betale det dobbelte av denne vinens pris for å finne slike kvaliteter.

NB denne vinen er utsolgt, men kommer inn igjen i ny årgang og til samme lave pris om en drøy måneds tid

At denne vinen er så billig, er et lite mysterium, som jeg nå har fått forklaringen på. For mens jeg har trodd at prisen var et resultat av lagertømming, så er den rett og slett ikke det. Dette er produsentens «volumvin» - eller andrevin – men når vi vet at de kun lager 40.000 flasker totalt fra 8 hektar veldig bratte vinmarker, er det vanskelig å forstå regnestykket.

Hvis du vil ha tips som denne før alle andre, skaff deg abonnement

Ifølge Wine-searcher.com sin prisanalyse koster vinen litt over halvparten (14 mot 26 dollar) av det som er forventet for tørre rødviner fra Douro. Førstevinen fra samme produsent, Campo Ardosa, ligger derimot på dette nivået, men kostet bare 159,90 sist den var tilgjengelig i Norge. Så her er det trolig snakk om en ekstra god avtale, for den norske importøren forteller om en ellers helt normal kalkyle.

Resultatet er at det er du som forbruker som stikker av med gevinsten. Og gjør ethvert savn av svenskehandel eller taxfree til bortkastet energi. For så gunstig priset vin med så høy kvalitet får du ikke der.

Bli først til å bestille

Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre.

Bernhard Breuer, Bernd Philippi og Werner Näkel i 2000.

Bak Quinta da Carvalhosa står tre tyske vinprodusenter, Bernd Philippi, Bernhard Breuer og Werner Näkel, som alle har levert vin til Norge gjennom mange år. Om noe av overskuddet fra det norske markedet som ble brukt til å kjøpe den renoveringstrengende vingården, eller quinta-en, Carvalhosa i Douro-dalen, vites ikke. I hvert fall var det Bernd Philippi den gang på Koehler-Ruprecht i Pfalz, og nå avdøde Bernhard Breuer  på Georg Beuer i Rheingau som først kom over gården. Like etterpå fikk de med seg Werner Näkel fra Meyer- Näkel i Ahr, på den tilsynelatende ville ideen med å bruke sine kunnskaper og erfaring med skiferjordsmonn, på noe helt annet. Nemlig tørr rødvin som den gang for 20 år siden var i klar vekst.

Med fallende etterspørsel etter portvin, ble stadig mer av druene omfordelt til bordvinsproduksjon. Og ikke hvilke som helst bordviner, for vi snakker om viner som har et iboende veldig godt lagringspotensial. Selv har jeg smakt «ordinære» rødviner fra Douro fra 1940-tallet som mange tiår senere fortsatt hadde mye å gå på. Det er akkurat dette vi får demonstrert med ukens vin. Nå er den riktignok laget på moderne måte og tysk presisjon, men er likevel et veldig godt utrykk for det beste fra Douro. 

Årsaken til at denne vinen er så god, er at druematerialet kommer fra vinmarker med høy klassifisering. Kun A- og B-klassifisering i henhold til portvinsreglementet. Quinta da Carvalhosa ligger mellom Regua og Pinhao – midt i hjertet av Douro. Og er nabo til Niepoort (Quinta de Nápoles) – som tidligere var en av arvtakerne av druer fra denne gården. Den forrige eieren solgte nemlig alle druene. Derfor var det heller ingen vinkjeller her ved overtakelsen. De første årgangene ble laget i den eneste bygningen, en garasje. Som forresten var veldig trendy på begynnelsen av 2000-tallet. I dag er det Bernd Philippi som (ikke lenger er involvert i Koehler-Ruprecht) har hovedansvaret for quinta-en.

Og 2011 er faktisk sist lanserte årgang av denne vinen som altså finnes i rikelige mengder i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull
Ukens kake
Sitronostekake med mangocurd og pistasjebunn

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull

Søtt, syrlig og kaldt i skjønn forening med seig nøttebunn. Det blir vanskelig å holde fingrene unna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv
Godbiter i pollisten

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv

Men disse sommelierfavorittene finnes altså et tastetrykk unna, og vil garantert by på mye god vinopplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her