Ukens vin
Denne vinen er billigere enn alle sancerrer

Denne vinen er billigere enn alle sancerrer

Og bedre enn alle de rimeligste vinene fra Pouilly-Fumé i salg på polet.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 21:19

Sancerre og Pouilly-Fumé er nok forvirrende for de fleste, i hvert fall i disse ferietider hvor jakten på et glass forfriskende hvitvin er viktigere enn hvor den kommer fra. Enkelt forklart er det vanskeligere å få god valuta for pengene i Pouilly-Fumé enn i Sancerre siden det første området er så lite (1200 hektar mot drøyt 3000 hektar), og etterspørselen så stor. Metropolen Paris ligger bare et langt steinkast unna og der svelges store mengder skalldyr ned med vin herfra.

Med de siste års økende priser har utvalget av gode viner under to hundrelapper på vårt hjemlige pol krympet betraktelig. Dom. de la Villaudière Pouilly-Fumé 2015 er et unntak. Den er ikke bare virkelig rimelig, men den har også god karakter.

Den er likevel ikke blant de mest karaktersterke utgavene, som innebærer uttalt røykpreg, flintstein og sjø. Men ikke langt unna. For produsenten Jean-Marc Reverdy som hører hjemme i Sancerre, får sine Pouilly-druer fra det samme jordsmonnet som har gjort appellasjonen berømt og som gjør at det skiller seg en del fra Sancerre. Det betyr nærhet til elven Loire og et kalkholdig jordsmonn med rullestein, flintstein, mest kjent som silex og mye fossiler, særlig av typen som lokalt kalles marnes a petites huitres – en blanding av kalk og leire med små østersfossiler.

Denne sancerreprodusenten lager viner med mye «silexkarakter»

Ukens vin danner derfor et veldig godt startpunkt for å bli kjent med denne appellasjonen, uten at det er snakk om en nøytral vin - noe som også finnes her.

Den beste delen av Pouilly-Fumé er de lysebrune partiene.

Den er derimot frisk og blomsterpreget med fint preg av druen sauvignon blanc, god munnfølelse og lengde. Et supert følge til gode retter hva havet. Men den gjør også jobben som terrassevin. Og for dem som mener at alt er mye billigere på andre siden av grensa. På Systembolaget må du ut med 149 SEK. Så besparelsen er minimal.

Hvis du ønsker å gå et hakk opp på Pouilly-Fumé-skalaen, er Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2015 i salg i 162 polutsalg.

Og i det øvre sjiktet med et enda mer uttalt mineralkarakter befinner Cailbourdin Pouilly-Fumé Les Cris 2014 og De Ladoucette Pouilly-Fumé 2012 seg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her