Ukens vin
Denne vinen er billigere enn alle sancerrer

Denne vinen er billigere enn alle sancerrer

Og bedre enn alle de rimeligste vinene fra Pouilly-Fumé i salg på polet.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 20:19

Sancerre og Pouilly-Fumé er nok forvirrende for de fleste, i hvert fall i disse ferietider hvor jakten på et glass forfriskende hvitvin er viktigere enn hvor den kommer fra. Enkelt forklart er det vanskeligere å få god valuta for pengene i Pouilly-Fumé enn i Sancerre siden det første området er så lite (1200 hektar mot drøyt 3000 hektar), og etterspørselen så stor. Metropolen Paris ligger bare et langt steinkast unna og der svelges store mengder skalldyr ned med vin herfra.

Med de siste års økende priser har utvalget av gode viner under to hundrelapper på vårt hjemlige pol krympet betraktelig. Dom. de la Villaudière Pouilly-Fumé 2015 er et unntak. Den er ikke bare virkelig rimelig, men den har også god karakter.

Den er likevel ikke blant de mest karaktersterke utgavene, som innebærer uttalt røykpreg, flintstein og sjø. Men ikke langt unna. For produsenten Jean-Marc Reverdy som hører hjemme i Sancerre, får sine Pouilly-druer fra det samme jordsmonnet som har gjort appellasjonen berømt og som gjør at det skiller seg en del fra Sancerre. Det betyr nærhet til elven Loire og et kalkholdig jordsmonn med rullestein, flintstein, mest kjent som silex og mye fossiler, særlig av typen som lokalt kalles marnes a petites huitres – en blanding av kalk og leire med små østersfossiler.

Denne sancerreprodusenten lager viner med mye «silexkarakter»

Ukens vin danner derfor et veldig godt startpunkt for å bli kjent med denne appellasjonen, uten at det er snakk om en nøytral vin - noe som også finnes her.

Den beste delen av Pouilly-Fumé er de lysebrune partiene.

Den er derimot frisk og blomsterpreget med fint preg av druen sauvignon blanc, god munnfølelse og lengde. Et supert følge til gode retter hva havet. Men den gjør også jobben som terrassevin. Og for dem som mener at alt er mye billigere på andre siden av grensa. På Systembolaget må du ut med 149 SEK. Så besparelsen er minimal.

Hvis du ønsker å gå et hakk opp på Pouilly-Fumé-skalaen, er Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2015 i salg i 162 polutsalg.

Og i det øvre sjiktet med et enda mer uttalt mineralkarakter befinner Cailbourdin Pouilly-Fumé Les Cris 2014 og De Ladoucette Pouilly-Fumé 2012 seg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik burger kan ingen motstå
Dagens rett
Burger med glasert rødløk

En slik burger kan ingen motstå

Medisterdeig på tilbud blir til en saftig burger og når den toppes med rødløksmarmelade og sprø eplesalat blir den rett og slett uimotståelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her