Ukens vin
Denne vinen er billigere i dag enn for 10 år siden

Denne vinen er billigere i dag enn for 10 år siden

Den koster fortsatt bare ni kroner mer enn i 2008, og ikke minst er den tilgjengelig i en solid og lagringsdyktig årgang.
Aase E. Jacobsen
06 Februar 2018 - 13:45

Mens Torres Gran Coronas i 2008 var 55 kroner billigere taxfree enn på polet, er forskjellen i dag bare 20 kroner, 129 mot 149 kroner. Den har altså bare økt ni kroner i pris på 10 år, men normal prisøkning skulle tilsi 28 kroner mer. Og det er jo en sjelden god deal for en vinelsker. Også fordi denne vinen som finnes i 175 polutsalg, holder en veldig god standard i dette prissjiktet. 

Torres Gran Coronas Reserva 2013 har nemlig et veldig godt uttrykk for både druemiksen, opprinnelsen og årgangen.

En overvekt av cabernet sauvignon og 15 prosent tempranillo som har fått modne i til sammen ett år i franske fat (30 prosent nye), har gitt den et innsmigrende preg av modne mørke bær, særlig solbær og kirsebær, stor bløthet, snev av eikekrydder og god jordsmonnskarakter.

  Bilde: ©2016, Global Image Projects S.L., All Rights Reserved

Druematerialet kommer delvis fra enkeltvinmarken som gir cabernet sauvignon til Torres’ flaggskipvin, Mas La Plana. Denne vinmarken som ble plantet mellom 1964 og 1979 er på hele 29 hektar og det vil, selv om utbyttet er forholdsvis lavt (4 tonn per hektar) alltid være druemateriale som ikke tilfredsstiller kravene for toppvinen. Resten av druene kommer fra Torres’ imperium (1500 hektar) av vinmarker i Penedes, primært i nærheten av Vilafranca del Penedes vest for Barcelona, hvor Torres har sitt hovedkvarter.

At 2013 er en veldig god årgang dokumenteres av begge disse vinene. Godt med nedbør i vintersesongen og ikke for høye temperaturer men jevnt med sol i vekstperioden har sikret viner med gode syrer og bra tanninstruktur. Mens Mas La Plana normalt trenger en del tid på å komme ut, er Gran Coronas klar fra den lanseres. Men også denne vinen har en forbausende god lagringsevne.

Nylig smakte jeg denne vinen i magnumflasker tilbake til 2007, og disse flaskene avslørte en vin med mye karakter, potensial og ikke minst årgangsvariasjoner. Min favoritt blant disse er 2008 og 2011. Den første var i salg i Norge i 2013 og da mente jeg at den ville holde i minst fire år. Og den har altså holdt enda lenger, og er langt fra fullmoden. Både 2008 og 2011 viser seg fra en bedre side i det større og mer lagringsdyktige formatet som magnum jo er. Så selv om Gran Coronas i magnum koster mer enn det dobbelte av enkeltflaske, er dette faktisk veldig billig. For en som er interessert i vin er en slik oppdagelse ekstra hyggelig.

Mas la Plana-vinmarken.

Og Mas La Plana 2004 som jeg smakte i september 2016 var en ytterst elegant vin som dokumenterer denne vinens legendestatus.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen
Dagens rett
Cannelloni med chili og cottage cheese

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen

Pasta er alltid godt. I dagens oppskrift gir vi deg en rimelig, enkel og ikke minst vegetarisk og småsint utgave av arten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her