UKENS VIN: Denne vinen er billigere i dag enn for 10 år siden
Ukens vin

Denne vinen er billigere i dag enn for 10 år siden

Den koster fortsatt bare ni kroner mer enn i 2008, og ikke minst er den tilgjengelig i en solid og lagringsdyktig årgang.

Mens Torres Gran Coronas i 2008 var 55 kroner billigere taxfree enn på polet, er forskjellen i dag bare 20 kroner, 129 mot 149 kroner. Den har altså bare økt ni kroner i pris på 10 år, men normal prisøkning skulle tilsi 28 kroner mer. Og det er jo en sjelden god deal for en vinelsker. Også fordi denne vinen som finnes i 175 polutsalg, holder en veldig god standard i dette prissjiktet. 

Torres Gran Coronas Reserva 2013 har nemlig et veldig godt uttrykk for både druemiksen, opprinnelsen og årgangen.

En overvekt av cabernet sauvignon og 15 prosent tempranillo som har fått modne i til sammen ett år i franske fat (30 prosent nye), har gitt den et innsmigrende preg av modne mørke bær, særlig solbær og kirsebær, stor bløthet, snev av eikekrydder og god jordsmonnskarakter.

  Bilde: ©2016, Global Image Projects S.L., All Rights Reserved

Druematerialet kommer delvis fra enkeltvinmarken som gir cabernet sauvignon til Torres’ flaggskipvin, Mas La Plana. Denne vinmarken som ble plantet mellom 1964 og 1979 er på hele 29 hektar og det vil, selv om utbyttet er forholdsvis lavt (4 tonn per hektar) alltid være druemateriale som ikke tilfredsstiller kravene for toppvinen. Resten av druene kommer fra Torres’ imperium (1500 hektar) av vinmarker i Penedes, primært i nærheten av Vilafranca del Penedes vest for Barcelona, hvor Torres har sitt hovedkvarter.

At 2013 er en veldig god årgang dokumenteres av begge disse vinene. Godt med nedbør i vintersesongen og ikke for høye temperaturer men jevnt med sol i vekstperioden har sikret viner med gode syrer og bra tanninstruktur. Mens Mas La Plana normalt trenger en del tid på å komme ut, er Gran Coronas klar fra den lanseres. Men også denne vinen har en forbausende god lagringsevne.

Nylig smakte jeg denne vinen i magnumflasker tilbake til 2007, og disse flaskene avslørte en vin med mye karakter, potensial og ikke minst årgangsvariasjoner. Min favoritt blant disse er 2008 og 2011. Den første var i salg i Norge i 2013 og da mente jeg at den ville holde i minst fire år. Og den har altså holdt enda lenger, og er langt fra fullmoden. Både 2008 og 2011 viser seg fra en bedre side i det større og mer lagringsdyktige formatet som magnum jo er. Så selv om Gran Coronas i magnum koster mer enn det dobbelte av enkeltflaske, er dette faktisk veldig billig. For en som er interessert i vin er en slik oppdagelse ekstra hyggelig.

Mas la Plana-vinmarken.

Og Mas La Plana 2004 som jeg smakte i september 2016 var en ytterst elegant vin som dokumenterer denne vinens legendestatus.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Gran Coronas Reserva 2016

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Penedes
Pris:
159,90 kr
Varenummer:
177701
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Gran Coronas Reserva 2015

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
369,90 kr
Varenummer:
177705
84 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mas la Plana Cabernet Sauvignon 2015

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Penedès
Pris:
499,90 kr
Varenummer:
281801
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen