Ukens vin
Dette er den beste hvite billigvinen på polet

Dette er den beste hvite billigvinen på polet

Med denne vinen kan du ønske et godt hvitt nytt år, for den er både lett i alkohol og helt nytappet. Dessuten er den nesten gratis.
Aase E. Jacobsen
02 Januar 2018 - 14:45

Dom. Horgelus Colombard Sauvignon 2017 koster nemlig bare 116,90 og er derfor den aller beste billigvinen på polet som også finnes i nesten alle polutsalg. Den er ikke bare frisk og lett i alkohol, men har samtidig god karakter fra både druetypene og voksestedet. 

Den har nylig byttet årgang og er i øyeblikket veldig fersk. Er det 2016 som står i din nærmeste polhylle, er ikke det noe problem, for den har fått akkurat den tiden den trenger på å sitt optimum. 2017 er et mindre varmt år i denne delen av Frankrike. Det har gitt en veldig frisk syrlig karakter, men også en tropisk touch til frukten. Denne vinen vil derfor bare bli bedre og bedre etter hvert som vi nærmer oss lysere tider. 

Ukens vin kommer fra det sørvestfranske Côtes de Gascogne – området som er mest kjent for andelever, armagnac (og Tariquet). Den er ved siden av en mindre mengde sauvignon blanc, laget av colombard som er en drue som tidligere ble mye brukt for så vel armagnac som cognac. For destillering er høytytende druer med god syre og lavt alkoholpotensial å foretrekke, men colombard har noe høyere alkohol og lavere syre enn destillatdrue nummer en, ugni blanc, derfor brukes druen i dag for det meste til hvitvin.

Disse vinene er alle laget av colombard

Og i motsetning til druene som brukes til destillering, så plukkes hvitvinsdruer når de er helt modne. Det gir en veldig aromatisk og innsmigrende karakter, spesielt om avlingen holdes noe nede. For ukens vin er det snakk om 70 hl/ha. Mens det kan være mye i andre regioner, ligger gjennomsnittet i Gascogne på 92 hl/ha (2009) for hvite druer til bruk enten for destillering eller vin. Det er lite press for å redusere utbyttet av økonomiske årsaker. Derfor er ukens vin og andre hvite Côtes de Gascogne-viner IGP ('indication géographique protégée), og ikke AOC. For førstnevnte er det tillatt med høyere avlinger, 90 hl mot 50 hl for AOC.

Fra Domaine Horgelus' vinmarker.

Det har ført til at denne vinstilen nå er synonymt med «billig, men bra hvitvin», og med 11.000 hektar hvite druer tilgjengelig, er det nærmest for en industri å regne. Men som med alle industrier, er det forskjeller i arbeidsmetoder og størrelse.

Ukens vin er signert Yoann Le Menn som gjennom familiens vingård Domaine Horgelus har 66 hektar med vinmarker som brukes både til armagnac og vin, hvit så vel som rød. Satsingen på vin kom som et resultat av sviktende etterspørsel etter armagnac, og Yoanns foreldre hadde fra 1980-tallet plantet i jordsmonn som passet den enkelte druetype. For colombard og sauvignon blancs del, handler det om en kombinasjon av rødlig sand av marin opprinnelse og kalkholdig leire. Det bidrar til det fine mineralpreget og den aromatiske karakteren til denne vinen.

Yoann og faren Joseph Le Menn.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her