Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
Dette er den beste hvite billigvinen på polet

Dette er den beste hvite billigvinen på polet

Med denne vinen kan du ønske et godt hvitt nytt år, for den er både lett i alkohol og helt nytappet. Dessuten er den nesten gratis.
Aase E. Jacobsen
02 Januar 2018 - 14:45

Dom. Horgelus Colombard Sauvignon 2017 koster nemlig bare 116,90 og er derfor den aller beste billigvinen på polet som også finnes i nesten alle polutsalg. Den er ikke bare frisk og lett i alkohol, men har samtidig god karakter fra både druetypene og voksestedet. 

Den har nylig byttet årgang og er i øyeblikket veldig fersk. Er det 2016 som står i din nærmeste polhylle, er ikke det noe problem, for den har fått akkurat den tiden den trenger på å sitt optimum. 2017 er et mindre varmt år i denne delen av Frankrike. Det har gitt en veldig frisk syrlig karakter, men også en tropisk touch til frukten. Denne vinen vil derfor bare bli bedre og bedre etter hvert som vi nærmer oss lysere tider. 

Ukens vin kommer fra det sørvestfranske Côtes de Gascogne – området som er mest kjent for andelever, armagnac (og Tariquet). Den er ved siden av en mindre mengde sauvignon blanc, laget av colombard som er en drue som tidligere ble mye brukt for så vel armagnac som cognac. For destillering er høytytende druer med god syre og lavt alkoholpotensial å foretrekke, men colombard har noe høyere alkohol og lavere syre enn destillatdrue nummer en, ugni blanc, derfor brukes druen i dag for det meste til hvitvin.

Disse vinene er alle laget av colombard

Og i motsetning til druene som brukes til destillering, så plukkes hvitvinsdruer når de er helt modne. Det gir en veldig aromatisk og innsmigrende karakter, spesielt om avlingen holdes noe nede. For ukens vin er det snakk om 70 hl/ha. Mens det kan være mye i andre regioner, ligger gjennomsnittet i Gascogne på 92 hl/ha (2009) for hvite druer til bruk enten for destillering eller vin. Det er lite press for å redusere utbyttet av økonomiske årsaker. Derfor er ukens vin og andre hvite Côtes de Gascogne-viner IGP ('indication géographique protégée), og ikke AOC. For førstnevnte er det tillatt med høyere avlinger, 90 hl mot 50 hl for AOC.

Fra Domaine Horgelus' vinmarker.

Det har ført til at denne vinstilen nå er synonymt med «billig, men bra hvitvin», og med 11.000 hektar hvite druer tilgjengelig, er det nærmest for en industri å regne. Men som med alle industrier, er det forskjeller i arbeidsmetoder og størrelse.

Ukens vin er signert Yoann Le Menn som gjennom familiens vingård Domaine Horgelus har 66 hektar med vinmarker som brukes både til armagnac og vin, hvit så vel som rød. Satsingen på vin kom som et resultat av sviktende etterspørsel etter armagnac, og Yoanns foreldre hadde fra 1980-tallet plantet i jordsmonn som passet den enkelte druetype. For colombard og sauvignon blancs del, handler det om en kombinasjon av rødlig sand av marin opprinnelse og kalkholdig leire. Det bidrar til det fine mineralpreget og den aromatiske karakteren til denne vinen.

Yoann og faren Joseph Le Menn.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg
+
Tester
Nyheter basis mai 2021

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg

Det er bare et par produkter som står i fare for å bli utsolgt, mens andre kjenninger har fått fast plass.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til
Ukens drink

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til

Denne friske drinken med sine dype undertoner av amerikansk whiskey stimulerer drømmene om den kommende sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bli med på en smakskraftig verdensomseiling med bobler i glasset
+
Klubb
Maiutgaven av Apéritif magasin 2021

Bli med på en smakskraftig verdensomseiling med bobler i glasset

Vi reiser gjennom ord og bilder for tiden - og maiutgaven av magasinet Apéritif er intet unntak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår
Ukens kake
Karlsbaderboller med rabarbra

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår

Rabarbraen i hagen er ikke klar ennå, men i butikken og kanskje også i fryseren finnes det noe du kan bruke i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her