Ukens vin
Denne annerledes og spennende chilenske rødvinen gir mye for pengene

Denne annerledes og spennende chilenske rødvinen gir mye for pengene

Chilenerne har tatt tak i sine vinrøtter og kan også tilby usminket vin i det rimelige prisleiet.
Aase E. Jacobsen
16 Mai 2016 - 11:19

Reccorido Dry Farmed Cinsault 2015 er en «uchilensk» vin i den forstand at den ikke har tydelige tegn på fatlagring ved siden av at den har bedre konsentrasjon enn hva som er vanlig i dette prissjiktet. Dessuten er den laget av en druesort du ikke vanligvis forbinder med Chile, nemlig cinsault.

I tillegg kommer den fra en lite kjent del av Chile, Itata, som ligger ganske langt sør, i en del av landet som har mer regn og større innflytelse fra Stillehavet enn eksempelvis Maipo og Central Valley.

Disse noe kjøligere forholdene gir en friskere stil, som druen cinsault nyter godt av. Dermed framheves dens pinot noir-lignende delikate og parfymerte stil. Så selv om druen generelt trives best i varme tørre omgivelser, er klimaet i Itata godt innenfor toleransegrensene.  

Også i Sør-Afrika tas gamle cinsaultvinstokker vare på

Cinsault fikk aldri noen berømmelse i Frankrike, hvor den har måttet finne seg i å spille både andre- og tredjefiolin i blandinger.

Både Itata og cinsault har imidlertid lange tradisjoner i Chile. Itata var åsted for de første vindruebeplantingene i Chile, en gang på 1500-tallet, og cinsault var druesorten munkene hadde med seg fra Frankrike.  

Du bør også prøve denne chilenske lekkerbiskenen av samme drue

Naboregionen i nord, Maule, har opplevd en tilsvarende gjenoppvåkning for druen carignan som har samme opprinnelse og lange røtter i Chile som cinsault.

Les om hvilke resultater som er oppnådd for carignan i Chile

Både Itata og Maule fikk den samme skjebnen da etterspørselen etter billige og mer produktive druer til destillering gjorde at pais overtok i vinmarkene.

Pais kan også gi spennende vin i de rette hender

Men noen av de gamle parsellene overlevde. Vår vin er laget av druer fra 60 år gamle vinstokker. De er buskbeskjærte og vannes ikke slik som vanen er i de fleste av Chiles vinområder. Det bidrar til å sikre konsentrasjonen i den endelige vinen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her