UKENS VIN: Prøv denne kule og svært prisgunstige vinen til maifesten
Ukens vin

Prøv denne kule og svært prisgunstige vinen til maifesten

Chilenerne har tatt tak i sine vinrøtter og kan også tilby usminket vin i det rimelige prisleiet.

Reccorido Dry Farmed Cinsault 2015 er en «uchilensk» vin i den forstand at den ikke har tydelige tegn på fatlagring ved siden av at den har bedre konsentrasjon enn hva som er vanlig i dette prissjiktet. Dessuten er den laget av en druesort du ikke vanligvis forbinder med Chile, nemlig cinsault.

I tillegg kommer den fra en lite kjent del av Chile, Itata, som ligger ganske langt sør, i en del av landet som har mer regn og større innflytelse fra Stillehavet enn eksempelvis Maipo og Central Valley.

Disse noe kjøligere forholdene gir en friskere stil, som druen cinsault nyter godt av. Dermed framheves dens pinot noir-lignende delikate og parfymerte stil. Så selv om druen generelt trives best i varme tørre omgivelser, er klimaet i Itata godt innenfor toleransegrensene.  

Også i Sør-Afrika tas gamle cinsaultvinstokker vare på

Cinsault fikk aldri noen berømmelse i Frankrike, hvor den har måttet finne seg i å spille både andre- og tredjefiolin i blandinger.

Både Itata og cinsault har imidlertid lange tradisjoner i Chile. Itata var åsted for de første vindruebeplantingene i Chile, en gang på 1500-tallet, og cinsault var druesorten munkene hadde med seg fra Frankrike.  

Du bør også prøve denne chilenske lekkerbiskenen av samme drue

Naboregionen i nord, Maule, har opplevd en tilsvarende gjenoppvåkning for druen carignan som har samme opprinnelse og lange røtter i Chile som cinsault.

Les om hvilke resultater som er oppnådd for carignan i Chile

Både Itata og Maule fikk den samme skjebnen da etterspørselen etter billige og mer produktive druer til destillering gjorde at pais overtok i vinmarkene.

Pais kan også gi spennende vin i de rette hender

Men noen av de gamle parsellene overlevde. Vår vin er laget av druer fra 60 år gamle vinstokker. De er buskbeskjærte og vannes ikke slik som vanen er i de fleste av Chiles vinområder. Det bidrar til å sikre konsentrasjonen i den endelige vinen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Recorrido Dry farmed Cinsault 2015

Produsent:
Altia Corp.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Chile
Område:
Øvrige
Pris:
144,90 kr
Varenummer:
3683901
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen