Ukens vin
Disse vinene er både sjeldne og perfekte for årstiden

Disse vinene er både sjeldne og perfekte for årstiden

Oeillades og ribeyrenc er begge gamle druesorter som gir en vinstil vi sjelden støter på i dagens Sør-Europa.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2017 - 14:45

Druesortene gir nemlig viner med veldig lav alkohol, rundt 11 og sågar ned mot 10 prosent, men det mangler ikke på særpreg av den grunn.

Navarre d'Oeillades 2016 og Navarre Ribeyrenc 2015 har det aromatiske parfymerte urteaktige preget som er så typisk for gamle druesorter, men de er likevel ganske forskjellige. Den første er litt saftigere og den andre mer robust. Begge er imidlertid supre viner til grillfestens assorterte utvalg av retter med fra grønnsaker til saftige kjøttstykker.

Den lave alkoholen gjør dem dessuten til det som på fransk heter «vin de soif» - tørsteslukkere – og det trengs når vinen skal nytes utendørs, enten det nå er snakk om til lunsj eller under solrike forhold.

Thierry Navarre.

Bak vinene står Thierry Navarre som holder til i appellasjonen Saint Chinian i Languedoc-Roussillon hvor han og familien råder over 12 hektar. Tidlig på 1990-tallet fant han noen gamle vinstokker i en av parsellene som viste seg å være ribeyrenc (også kjent som rivairenc og aspiran/esperan), en nærmest utryddet drue som var populær på 1700- og 1800-tallet, og som regnes blant de aller eldste druesortene i Languedoc-Roussillon.

Fra Saint Chinian. I vinmarkene er det brunt - altså jernholdig - skiferjordsmonn.

 

Kanskje 2000 år gammel

De første skrevne kilder hvor den er omtalt er fra 1500-tallet, og den antas å ha oppstått et sted mellom Nimes og Montpellier. I Jancis Robinsons vindrueleksikon nevnes at den sågar kan være så gammel at den er beskrevet av Plinius den eldre som levde mellom år 23 og 79.

Den lange historien gjør at denne druen er veldig godt tilpasset klimaet i Sør-Frankrike. Den tåler tørke og karrige jordsmonn, og all solvarmen til tross beholder den som fullmoden sin leskende karakter og altså lave alkohol. 

Thierry Navarre med en ribeyrenc-klase.

Både ribeyrenc og oeillades har et sannsynlig slektsforhold til cinsault ifølge (foreløpige) dna-tester. Til tross for at cinsault har kommet i skyggen av grenache, syrah og carignan som kvalitetsdrue, og nå er mest kjent for å brukes til rosevin, er den en veldig gammel drue i Sør-Frankrike.

Vingården ligger i Roquebrune i Saint Chinian. 

Denne produsenten lager mirakler med cinsault

Slektskapet til cinsault til tross, oeillades er helt annerledes, med blant annet noe dypere rødfarge, men ikke særlig mye tanniner. Selv om druen er nært knyttet til området rundt Saint Chinian, er den ikke tillatt i noen AOC-er. Derfor er både den og ribeyrenc-en såkalt «vin de France». Thierry Navarre lager for øvrig rosevin av oeillades, men det er altså den røde som er i salg i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her