Ukens vin
Disse vinene er utrolig billige – og ikke minst interessante

Disse vinene er utrolig billige – og ikke minst interessante

Viner som er laget etter alle kunstens regler og av best mulig råvarer, men som koster det samme som «fabrikkvin» er ukens gavepakke.
Aase E. Jacobsen
25 April 2017 - 14:45

Bod. Latúe Clearly Organic Tempranillo 2016 er saftig med fint parfymert bærpreg, leskende og frisk. En topp rødvin til pasta, kylling, svinesteik, kjøttboller, pizza, koldtbord, fest med mange rundt bordet. Ja, i det hele tatt, når du trenger en billig vin som har alle avkryssinger for smak, karakter og kvalitet, og som dessuten er økologisk.

Den kommer også i en veldig interessant utgave som koster en tier mer. Bod. Latúe Clearly Organic Tempranillo No Sulphur Added 2016 er sågar laget uten tilsetting av svovel og dermed ekstra trendy.

Se alt vi har skrevet om vin og svovel

Er du ikke så opptatt av om du får i deg litt ekstra svovel (noe som for øvrig dannes naturlig under gjæringsprosessen), er det likevel en spennende øvelse siden vinene i utgangspunktet er ganske like. Den eneste forskjellen er at den siste er laget av druer fra litt eldre vinstokker og at den ikke er tilsatt noen som helst svovel under fremstillingen, heller ikke før flasketapping, som for den andre.  

Smaksmessig er de imidlertid forskjellige. Den uten svoveltilsetting oppleves noe mer strukturert enn den med svoveltilsetning som på sin side er åpnere og bløtere, men med den samme stofflige avslutningen. Alderen på vinstokkene er muligens viktigste forklaringsfaktor, men at mangelen på svoveltilsetning også har noe å si er hevet over en hver tvil. 

At disse vinene er så billige, skyldes at de er laget uten veldig mye innsats i vinkjelleren, ingen tilsetning av gjær eller kjemi og ingen fatlagring. Aller viktigst for prisen er imidlertid at de kommer fra et område hvor det er stort overskudd på vinmarker. Nemlig Castilla La Mancha i Spania.

Les mer om det som kjennetegner La Mancha

 

Dessuten er de signert et stort kooperativ, men et kooperativ som åpenbart vil noe mer enn å pøse intetsigende viner ut på markedet. I hvert fall satses det mye på økologisk jordbruk hos de 600 vinbøndene som leverer druer fra til sammen 6200 hektar vinmarker til kooperativet. Ikke småtterier med andre ord, og helt klart i klasse med det som normalt kvalifiserer for fabrikkstempel. Men det er altså mulig å lage viner med egenkarakter selv innenfor så stor skala.

 

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her