UKENS VIN: Disse vinene er utrolig billige – og ikke minst interessante
Ukens vin

Disse vinene er utrolig billige – og ikke minst interessante

Viner som er laget etter alle kunstens regler og av best mulig råvarer, men som koster det samme som «fabrikkvin» er ukens gavepakke.

Bod. Latúe Clearly Organic Tempranillo 2016 er saftig med fint parfymert bærpreg, leskende og frisk. En topp rødvin til pasta, kylling, svinesteik, kjøttboller, pizza, koldtbord, fest med mange rundt bordet. Ja, i det hele tatt, når du trenger en billig vin som har alle avkryssinger for smak, karakter og kvalitet, og som dessuten er økologisk.

Den kommer også i en veldig interessant utgave som koster en tier mer. Bod. Latúe Clearly Organic Tempranillo No Sulphur Added 2016 er sågar laget uten tilsetting av svovel og dermed ekstra trendy.

Se alt vi har skrevet om vin og svovel

Er du ikke så opptatt av om du får i deg litt ekstra svovel (noe som for øvrig dannes naturlig under gjæringsprosessen), er det likevel en spennende øvelse siden vinene i utgangspunktet er ganske like. Den eneste forskjellen er at den siste er laget av druer fra litt eldre vinstokker og at den ikke er tilsatt noen som helst svovel under fremstillingen, heller ikke før flasketapping, som for den andre.  

Smaksmessig er de imidlertid forskjellige. Den uten svoveltilsetting oppleves noe mer strukturert enn den med svoveltilsetning som på sin side er åpnere og bløtere, men med den samme stofflige avslutningen. Alderen på vinstokkene er muligens viktigste forklaringsfaktor, men at mangelen på svoveltilsetning også har noe å si er hevet over en hver tvil. 

At disse vinene er så billige, skyldes at de er laget uten veldig mye innsats i vinkjelleren, ingen tilsetning av gjær eller kjemi og ingen fatlagring. Aller viktigst for prisen er imidlertid at de kommer fra et område hvor det er stort overskudd på vinmarker. Nemlig Castilla La Mancha i Spania.

Les mer om det som kjennetegner La Mancha

 

Dessuten er de signert et stort kooperativ, men et kooperativ som åpenbart vil noe mer enn å pøse intetsigende viner ut på markedet. I hvert fall satses det mye på økologisk jordbruk hos de 600 vinbøndene som leverer druer fra til sammen 6200 hektar vinmarker til kooperativet. Ikke småtterier med andre ord, og helt klart i klasse med det som normalt kvalifiserer for fabrikkstempel. Men det er altså mulig å lage viner med egenkarakter selv innenfor så stor skala.

 

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Bod. Latúe Clearly Organic Tempranillo No Sulphur Added 2016

Produsent:
Bod. Latue - San Isidro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla-La Mancha
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
7342901
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Bod. Latúe Clearly Organic Tempranillo 2016

Produsent:
Bod. Latue - San Isidro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla-La Mancha
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
7342501
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen