Perlende vin â petillant pĂ„ fransk og petânat blant venner - ble plutselig veldig trendy for et par Ă„r siden. Vi snakker om vin med mindre kullsyre, bare 2-3 bar trykk mot normalt 6 bar for champagne og annen boblevin laget med tradisjonell metode. Ă rsaken til populariteten er nok en kombinasjon av lavere pris (billigere produksjonsmetode) og et behov for en 100 prosent upretensiĂžs vin.
Morsomme og seriÞse pÄ samme tid
Og det er i hĂžyeste grad mine to utvalgte, Ăžsterrikske Meinklang Prosa 2015 og tyske Fritz MĂŒller Perlwein Rosa Trocken 2015 som begge er veldig morsomme, men ogsĂ„ svĂŠrt seriĂžse viner i sin kategori. Den fĂžrste er laget av biodynamisk dyrkete druer fra en produsent som jeg har fulgt i mange Ă„r, Angela og Werner Michlits. Den var sĂ„gar deres bryllupsvin fĂžrste gang de laget den, men i senere Ă„rganger er den blitt noe tĂžrrere og det kler den.
Den tyske rosa perlevinen, ogsÄ den fra en liten produsent som gÄr sine egne veier, er for Þvrig litt annerledes skrudd sammen. Den har litt hÞyere restsukker, men ogsÄ hÞyere syre hvilket gjÞr at den ikke oppleves sÞtere. Dette er en av vinverdenens sensoriske hemmeligheter. Som aldri slutter Ä fascinere. Rent aromatisk er de beslektet all den tid de har pinot noir som felles drue, i hvert fall for deler av druemiksen.
Du fÄr tak i en av dem
Begge vil gjÞre valentinsdagen til en sÄ upretensiÞs, lÞssluppen og budsjettvennlig dag som den bÞr vÊre, i hvert fall nÄr den faller midt i uka som i Är. Begge vinene kan nemlig deles i sofaen til en pose rekechips eller litt sushi.
Prosaen er Ä finne i 178 polbutikker, mens den andre kun er i en hÄndfull (Nesodden, TÞnsberg og TjÞme). Den finnes ogsÄ i en hvit utgave som er en god erstatning og som har litt bedre distribusjon.
Et godt alternativ om ingen lar seg oppdrive innen kvelden er Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut. Siste ladning ut er tÞrr og frisk, noe mer bobler enn de to andre, men like egnet for valentinshygge. Og altsÄ i hyllene til 237 polutsalg.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sĂžrg for Ă„ registrere deg for vĂ„re nyhetsbrev Â