Ukens vin
Disse vinene tar deg tilbake til hverdagen – på en veldig god måte

Disse vinene tar deg tilbake til hverdagen – på en veldig god måte

De finnes begge i basisutvalget, er veldig billige, men har mye karakter og er herlig smårustikke, og passer dermed utmerket til de gode hverdagsrettene.
Aase E. Jacobsen
14 April 2020 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Conte Spagnoletti Zeuli Castel del Monte 2017 har en del sødme fra moden kirsebærfrukt, lett skallpreg og jordsmonnstoner som gir den en lett rustikk, men veldig autentisk karakter. Det gjør at den fungerer veldig godt til kjøttkaker eller reinskav med tyttebær, pasta med kick i sausen (som denne søritalienske klassikeren), pølser, alt av Midtøsten-inspirert og krydret mat samt grillmat. Så la deg ikke lure av den lave prisen, eller sødmen, for denne vinen fortjener respekt og ikke minst å bli servert til mat – det er det den er laget for.

Det eneste som ikke «stemmer» med denne vinen er det pompøse navnet, og det er her hemmeligheten ligger. For i motsetning til de fleste andre viner til 129,90, er det ikke snakk om en masseprodusert vin. Derimot en tradisjonsrik produsent (siden år 1600)  i Andria, Puglia, rett nord for Bari på østkysten med en vaskeekte greve ved roret, Onofrio Spagnoletti Zeuli, som etter eget utsagn er «lidenskapelig dedikert til å vise fram hele den lokale jordbruksmat-tradisjonen».

Conte Spagnoletti har 400 hektar med primært oliventrær, men også vinplanter og andre jorbruksprodukter.
 

For dette landskapet er en viktig del av det italienske matfatet. Mesteparten av de 400 hektarene er dyrket med oliventrær, men også andre vekster som durumhvete til pasta og ulike grønnsaker som tilvirkes på gården. Og altså vin laget av de lokale druene nero (uva) di troia, montepulciano og bombino nero, som alle inngår i vinstilen Castel del Monte DOC. Alt av jordbruk er bærekraftsertifisert på ulike måter. Greven lager en rekke viner, og to av dem er tilgjengelig i basisutvalgets 62 største polutsalg. Den røde som lages av de to første druene, tilhører gårdens enkleste nivå, mens roseen, Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2018, basert på bombino nero alene, har en høyere klassifisering enn den røde, nemlig Castel del Monte DOCG.

Det finnes også røde viner merket med Castel del Monte DOCG (siden 2011), men de er laget av enten druen nero di troia eller bombino nero alene, eller i blanding hvor nero di troia utgjør minst 65 prosent. Den regnes på samme måte som bombino nero som å ha et større potensial samtidig som begge druene har svært lang historie i området.

Nero di troia har fått sitt navn etter byen Troia som ligger 10 mil mot nordvest.

Mens nero di troia nå dyrkes på 2572 hektar, er det bare halvparten så god tilgang på bombino nero.

De skiller seg dessuten fra de øvrige mest dyrkete druene i Puglia som negroamaro og primitivo ved å gi lavere avlinger. Men mye farge, spesielt har bombino nero et høyt innhold av anthocyaner (antioksidanter). At den  er blitt den foretrukne druen for rosevin, skyldes at den trenger svært kort tid med skallene for å gi tilstrekkelig rosa farge. Vinen fremstilles dermed uten å få med for mye bitterstoffer som kan forstyrre den ønskede delikate rosekarakteren.

Druene til denne roseen kommer fra utvalgte vinmarker som ligger høyere i landskapet. Det har gitt en friskere og mer delikat stil, men fortsatt med god stedskarakter. Et supert følge til grillet sjømat, pasta, vegetar eller fingermat som oliven, spekepølse og pecorino.

Castel del Monte har for øvrig fått navn fra den karakteristiske åttekantede borgen fra 1200-tallet, nå med Unesco-verdensarvstatus, som rager over det lett kuperte jordbrukslandskapet. Vinmarkene ligger ved 180-450 m.o.h. og jordsmonnet er kalkholdig. Nedbøren er på 560 mm årlig, men kommer kun om høsten og vinteren, hvilket i kombinasjon med 300 soldager og en gjennomsnittlig døgntemperatur i juli på 25 grader, tilsier et tørt og varmt klima. Buskbeskjæring (og lav guyot) av plantene er derfor foretrukket siden det er aller best tilpasset slike forhold.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her