UKENS VIN: Du tror det ikke før du smaker. Denne posen inneholder utrolig god vin
Ukens vin

Du tror det ikke før du smaker. Denne posen inneholder utrolig god vin

Lik det eller ei, men denne type vinposer - også kalt pouch - er kommet for å bli, men aldri før har jeg opplevd å kvalitet på dette nivået, nemlig en knallgod rimelig bordeauxvin.

Ch. Les Graves de Viaud Cuvée de Mère l’O 2015 er både fyldig og med god frukt, fin dybde og tørrhet. En super matvin som bare ber om å få være med på neste grillparty. Eller neste utflukt. Så da vet du hva du skal putte i tursekken. 

Miljøsmart emballasje er et nytt satsingsområde på polet, men selv så miljøvennlig praktiserende som jeg er, vurderer jeg aldri vin i denne type innpakning. Men det må jeg kanskje begynne med (for vin som skal nytes umiddelbart etter innkjøp), for den inneholder samme mengde vin som fire glassflasker, og har dermed et mye lavere karbonavtrykk, på nivå med vanlig bag-in-box. Men den er uomtvistelig laget av plastmaterialet polyetylen, og aluminium, som vi ikke ønsker i naturen, men resirkulert i sin helhet. Dessverre gjør aluminiumen at den, når den er tømt, ikke kan kastes i den blå posen (om du bor i Oslo).

Selv en biodynamisk vinbonde har sine laster. Philippe Betschart tar en røykepause i vinmarken.

Aller viktigst er likevel innholdet som kommer fra en 11,5 hektar stor vingård i Côtes de Bourg, på Bordeaux’ østside. Innehaver Philippe Betschart dyrker druene etter biodynamiske prinsipper, tilsetter lite svovel og bruker druenes egne gjærsopper. 

 
 

Til posevinen bruker har bare merlotdruer, mens til Ch. Les Graves de Viaud Cuvée Prestige 2014 og Ch. Les Graves de Viaud Réserve 2012, har merlot fått selskap av 15 prosent cabernet sauvignon. Som i begge tilfellene har gitt litt mørkere frukt, men begge har veldig tydelig merlotkarakter.

Mens Cuvée de Mère l’O som tappes både i flaske og pose, kun modnes på bunnfallet i ståltank, får Prestige- og Reserve-utgavene henholdsvis 12 og 18 måneder i fat. Forskjellen på de to siste er liten, 2012-eren er litt mer strukturert og har derfor et litt større lagringspotensial. Men begge smaker veldig godt nå, til mer forseggjorte kjøttretter.    

Fram til 1993 ble alt av druer levert til det lokale kooperativet, men med nye eiere ble det andre boller. Og siden 2010 er Ch. Les Graves de Viaud Demeter-sertifisert.

Merlot er hoveddrue i Côtes de Bourg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Vingården er fra 1850.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Ch. Les Graves de Viaud Cuvée de Mère l O

Produsent:
Ch. Les Graves de Viaud
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
399,90 kr
Varenummer:
8292106
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Les Graves de Viaud Réserve 2012

Produsent:
Ch. Les Graves de Viaud
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
259,80 kr
Varenummer:
8291901
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Les Graves de Viaud Cuvée Prestige 2014

Produsent:
Ch. Les Graves de Viaud
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
209,80 kr
Varenummer:
8292001
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen