Ukens vin
Den ligner på nebbiolo, men kommer fra et helt annet sted

Den ligner på nebbiolo, men kommer fra et helt annet sted

Endelig er denne vinen med det vanskelige navnet tilgjengelig. For xinomavro er en av Hellas’ aller beste røde druer og Thymiopoulos er en veldig interessant nytolker.
03 Mars 2020 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018 er en super utgave av denne for gresk vinkultur prominente druesorten xinomavro. Navnet betyr mørk og bitter/syrlig, men ukens vin er mye snillere enn som så. Vel har den god syrlighet og fin tannintørrhet, men den er både fruktig og innsmigrende med fin lakrissødme.

Det som gjør at xinomavro minner om nebbiolo, utover aromaene, er dens gode evne til å lagres og at den har ustabil farge som gjør at den blir lys mursteinsrød over tid. Skal du ha blindsmaking, er dette en kandidat å ta med seg, for det er lett å gå i fella.

Les om druen og området her

Det er lenge siden sist en xinomavro var på det norske markedet, det var nok med Kyr-Yianni eller Boutari, begge tradisjonsrike produsenter i Naoussa i Nord-Hellas (Makedonia), som er hjemstavnen for denne unike druen. Her er forholdene gunstige for druedyrking takket være nærheten til Vermio-fjellet som når høyder på over 2050 m.o.h..

Ukens vin kommer fra høytliggende vinmarker og siden druesorten modner sent, får druene en lang vekstsyklus som er gunstig for aromautviklingen. Den har også fått med seg 25 prosent av stilkene hvilket bidrar til struktur og ikke minst å holde alkoholen nede.

Thymiopoulos er en ny produsent i Norge som regnes som en av områdets mest interessante.

Apostolos Thymiopoulos i vinmarkene rundt vingården som ligger ved 400 m.o.h.. Foto: 

Det er takket være Apostolos Thymiopoulos som kom tilbake til familiens vingård med nye ideer etter ønologiutdannelse for rundt 10 år siden. Og det nye innebar først og fremst å tappe viner med eget navn på etiketten i stedet for å selge til de store aktørene. Men også å jobbe med måten druene ble dyrket på og ikke minst metoder i vinkjelleren. Apostolos eksperimenterer med så vel biodynami som naturvinmetoder.

De holder til i Trifolos noen kilometer fra Naoussa by, vest for Thessaloniki. Til ukens vin brukes druer fra deres yngste planter ved 400 m.o.h. og fra vinmarker ved 600 m.o.h. lenger oppover i landskapet opp mot Vermio-massivet hvor det også er flere skisentre.

Thymiopoulos’ vinmarker ligger høyere enn det generelle bildet for Naoussa PDO som er 150 til 400 m.o.h. Det sammen med et veldig skrint jordsmonn med skifer, granitt og kalkstein bidrar også til den gode friskheten i frukten.   

Apostolos’ tolkning av xinomavros har bidratt til å sette druen og området på det moderne vinkartet – nå også i Norge. Og denne vinen er deres minst påkostede, i den forstand at den kun er modnet 8 måneder i sementtanker, og ikke nødvendigvis ment for å lagres lenge.

 
 

Young Vines kan derfor sammenlignes med en langhe nebbiolo. De lager også to andre som i større grad er skrudd sammen for lengre lagring gjennom drueutvalg og fatmodning, Thymiopoulos Naoussa Alta 2016 og Thymiopoulos Terre Et Ciel Xinomavro 2017 som begge har større konsentrasjon, men også mer fruktsødme. Den første er en mer konsentrert utgave av Young Vines, siden druene kommer fra samme vinmarker, mens den siste er laget av druer fra familiens eldste parseller. Begge er veldig gode kjøp og obligatoriske kandidater til en assortert vinkjeller. 

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her