UKENS VIN: Her får du fantastisk kvalitet for en gunstig pris
Ukens vin

Her får du fantastisk kvalitet for en gunstig pris

Fra den rimeligste til toppvinen byr produsenten Kranz fra Pfalz på usedvanlig god rieslingkarakter for pengene.

Kranz Riesling Trocken 2016 er rett og slett et fantastisk godt rieslingkjøp. 159 kroner er en gavepakke. Den har takket være den friske 2016-årgangen en virkelig lekker og superfrisk frukt i denne prisklassen, og ikke minst takket være vekstforholdene, en veldig god saltaktig mineralitet. I disse dager går den over i en superfersk 2017-utgave, som ikke har like intens syre, men enda mer kjøttfull og syrlig fruktkarakter. Mens 2016-utgaven har en stålsyre på 8 g/l, har 2017-versjonen 7 g/l som gjør den kanskje enda mer sjarmerende og drikkevennlig.

De to årgangene er kontraster på flere måter all den tid 2016 var en sent høstet og noe kjøligere årgang, mens solfylte 2017 var den tidligste noensinne, i hvert fall for vingården Kranz i Ilbesheim i Pfalz hvor denne vinen kommer fra. – I 2016 plukket vi til godt ut i oktober, mens i 2017 begynte vi allerede 7. september, forteller Kerstin Kranz som er på besøk i Norge for første gang. Kranz er da også en ny produsent på det norske markedet.

Innhøstningen i 2016 var ekstra sen.
Gamle rieslingplanter sørger for ekstra god konsentrasjon og tåler varme årganger som 2017 bedre. Bilde: ANDREAS DURST

At vinen har kommet så godt ut av heten i 2017 har med det sterkt kalkholdige jordsmonnet i Ilbesheim å gjøre. – Disse forholdene gir veldig modne druer, men ikke så mye kraft i form av alkohol, derimot mer finesse og alltid god syrefriskhet, forteller Kerstin.

2017 kunne også vinene spontangjæres i sin helhet. – Det passet oss veldig godt, for målet er sunnest mulig druer, da behøver du ikke gjøre så mye i vinkjelleren. Derfor bruker Boris mye tid i vinmarkene, sier hun. Boris er mannen hennes og den som tar seg av så vel vinmarkene som vinmakingen.

Boris og Kerstin Kranz. Bilde: ANDREAS DURST

Han overtok som tjueåring etter foreldrene i 1992, og la gradvis om i retning økologisk dyrking samtidig som han lærte seg selve yrket. Kranz er en typisk familievingård. Så fram til bestefaren døde i fjor, var de fire generasjoner på vingården.

Det er ikke bare ukens vin som er gunstig priset. For legger du på til det dobbelte eller der omkring, får du en smak av produsentens første cru og grand cru, henholdsvis Kranz Westerberg Riesling Trocken Erste Lage 2016 og Kranz Kalmit Riesling Trocken GG 2016 som begge er like gode kjøp i sin klasse.

Westerberg-vinmarken.
Tversnitt av den spesielle kalksteinen i Ilbesheim.

Særlig den siste vinen setter spor etter seg all den tid den får sine druer fra en av det nordlige Pfalz-områdets mest karakteristiske vinmarker, Kalmit, oppkalt etter åstoppen som med sine 274 m.o.h. den høyeste i mils omkrets. Det er det høye innholdet av kalk som gjør vinene herfra så ettertraktete. Westerberg har også et kalkholdig jordsmonn, men vinmarkene er som navnet antyder vestvendte og får derfor større modning enn Kalmit som er sør-sørøstvendte. Westerberg-rieslingen er derfor mer yppig enn den slanke, men svært konsentrerte Kalmit-en.

Kalmit-vinmarken. Bilde: Andreas Durst

I Kalmit dyrker de også pinot noir, men disse vinene er ikke tilgjengelig i Norge ennå. Jeg smaker 2014-årgangen og den byr på en veldig saftig og aromatisk rød og mørkere frukt med god syre og fin tanninstruktur. 

Hele familien Kranz: Kerstin, Marlene, Charlotte, Xaver og Boris. Bilde: ANDREAS DURST

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Kranz Riesling Trocken 2018

Produsent:
Weing. Kranz
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Pris:
180,00 kr
Varenummer:
8168201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Kranz Kalmit Riesling Trocken GG

Produsent:
Weing. Kranz
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Pris:
399,90 kr
Varenummer:
8168401
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Kranz Westerberg Riesling Trocken Erste Lage 2016

Produsent:
Weing. Kranz
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Pris:
180,00 kr
Varenummer:
8168301
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen