Ukens vin
Fantastisk hvitvin i boks, og den holder helt til jul

Fantastisk hvitvin i boks, og den holder helt til jul

Mange har oppdaget rieslingvinens fortreffelighet i julesesongen, og denne boksen gjør rent julebord. Knallgod rett og slett.
Aase E. Jacobsen
28 November 2017 - 13:45

Leiner Monolith Riesling Trocken 2016 er rett og slett en imponerende god boksvin. Den har så mange lag at den absolutt bør helles i karaffel for å vise seg fram i hele sin smaksprakt. Strengt tatt burde den ikke vært tappet i boks, men i flaske, for dette er riesling av høyere kvalitet enn hva dette formatet normalt byr på.

Etter en stund i glasset er den fyldig og fruktig med lekker syrlighet og fin mineralkarakter. I matveien fikser den alt fra rakefisk og lutefisk til kalkun, medisterkaker og skinkesteik, hele julebordet med andre ord. Sjeldent mye kraft i denne boksen med andre ord. Så kommer da druene fra en kjent vinmark i Pfalz, Kalmit, som har fått navn etter den høyeste fjelltoppen i denne delen av Pfalz. Jordsmonnet er kalkstein fra det som tidligere ble kalt tertiærtiden, for inntil 63 millioner år siden, og dette setter et umiskjennelig preg på vinen.

Svein Leiner i Kalmit-vinmarken. Bilde: 

Selve vinmarken er på 112 hektar og ligger mellom Arzheim og Ilbesheim. Det er i denne landsbyen av Svein Leiner har sine parseller. Herfra lager han også en vin med enda større dybde, Leiner Kalmit Riesling Trocken 2016, men så er da også prisen en helt annen.

Kuhorn (og kumøkk) trengs for å lage preparat 500 som er essensielt i biodynamisk dyrking. Det brukes for å styrke fruktbarheten i jordsmonnet. 
 

Weingut Leiner er som de fleste andre vingårder i området familiedrevet, og da Svein var ferdig med studiene og noen års praksis i 2008, overtok han driften. Det betydde også at han la om til biodynamisk dyrking. I vinkjelleren følges parallelle prinsipper med spontangjæring, ingen filtrering eller stabilisering og kun litt svovel ved flasketapping. Boksen som er biodynamisk sertifisert, er et stunt for det norske markedet, og finnes i et begrenset antall. Når det er tomt, kommer det ikke noe mer før neste vår.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her