Ukens vin
Fantastisk hvitvin i boks, og den holder helt til jul

Fantastisk hvitvin i boks, og den holder helt til jul

Mange har oppdaget rieslingvinens fortreffelighet i julesesongen, og denne boksen gjør rent julebord. Knallgod rett og slett.
Aase E. Jacobsen
28 November 2017 - 13:45

Leiner Monolith Riesling Trocken 2016 er rett og slett en imponerende god boksvin. Den har så mange lag at den absolutt bør helles i karaffel for å vise seg fram i hele sin smaksprakt. Strengt tatt burde den ikke vært tappet i boks, men i flaske, for dette er riesling av høyere kvalitet enn hva dette formatet normalt byr på.

Etter en stund i glasset er den fyldig og fruktig med lekker syrlighet og fin mineralkarakter. I matveien fikser den alt fra rakefisk og lutefisk til kalkun, medisterkaker og skinkesteik, hele julebordet med andre ord. Sjeldent mye kraft i denne boksen med andre ord. Så kommer da druene fra en kjent vinmark i Pfalz, Kalmit, som har fått navn etter den høyeste fjelltoppen i denne delen av Pfalz. Jordsmonnet er kalkstein fra det som tidligere ble kalt tertiærtiden, for inntil 63 millioner år siden, og dette setter et umiskjennelig preg på vinen.

Svein Leiner i Kalmit-vinmarken. Bilde: 

Selve vinmarken er på 112 hektar og ligger mellom Arzheim og Ilbesheim. Det er i denne landsbyen av Svein Leiner har sine parseller. Herfra lager han også en vin med enda større dybde, Leiner Kalmit Riesling Trocken 2016, men så er da også prisen en helt annen.

Kuhorn (og kumøkk) trengs for å lage preparat 500 som er essensielt i biodynamisk dyrking. Det brukes for å styrke fruktbarheten i jordsmonnet. 
 

Weingut Leiner er som de fleste andre vingårder i området familiedrevet, og da Svein var ferdig med studiene og noen års praksis i 2008, overtok han driften. Det betydde også at han la om til biodynamisk dyrking. I vinkjelleren følges parallelle prinsipper med spontangjæring, ingen filtrering eller stabilisering og kun litt svovel ved flasketapping. Boksen som er biodynamisk sertifisert, er et stunt for det norske markedet, og finnes i et begrenset antall. Når det er tomt, kommer det ikke noe mer før neste vår.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her