UKENS VIN: Fantastisk hvitvin i boks, og den holder helt til jul
Ukens vin

Fantastisk hvitvin i boks, og den holder helt til jul

Mange har oppdaget rieslingvinens fortreffelighet i julesesongen, og denne boksen gjør rent julebord. Knallgod rett og slett.

Leiner Monolith Riesling Trocken 2016 er rett og slett en imponerende god boksvin. Den har så mange lag at den absolutt bør helles i karaffel for å vise seg fram i hele sin smaksprakt. Strengt tatt burde den ikke vært tappet i boks, men i flaske, for dette er riesling av høyere kvalitet enn hva dette formatet normalt byr på.

Etter en stund i glasset er den fyldig og fruktig med lekker syrlighet og fin mineralkarakter. I matveien fikser den alt fra rakefisk og lutefisk til kalkun, medisterkaker og skinkesteik, hele julebordet med andre ord. Sjeldent mye kraft i denne boksen med andre ord. Så kommer da druene fra en kjent vinmark i Pfalz, Kalmit, som har fått navn etter den høyeste fjelltoppen i denne delen av Pfalz. Jordsmonnet er kalkstein fra det som tidligere ble kalt tertiærtiden, for inntil 63 millioner år siden, og dette setter et umiskjennelig preg på vinen.

Svein Leiner i Kalmit-vinmarken. Bilde: 

Selve vinmarken er på 112 hektar og ligger mellom Arzheim og Ilbesheim. Det er i denne landsbyen av Svein Leiner har sine parseller. Herfra lager han også en vin med enda større dybde, Leiner Kalmit Riesling Trocken 2016, men så er da også prisen en helt annen.

Kuhorn (og kumøkk) trengs for å lage preparat 500 som er essensielt i biodynamisk dyrking. Det brukes for å styrke fruktbarheten i jordsmonnet. 
 

Weingut Leiner er som de fleste andre vingårder i området familiedrevet, og da Svein var ferdig med studiene og noen års praksis i 2008, overtok han driften. Det betydde også at han la om til biodynamisk dyrking. I vinkjelleren følges parallelle prinsipper med spontangjæring, ingen filtrering eller stabilisering og kun litt svovel ved flasketapping. Boksen som er biodynamisk sertifisert, er et stunt for det norske markedet, og finnes i et begrenset antall. Når det er tomt, kommer det ikke noe mer før neste vår.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Leiner Monolith Riesling Trocken 2017

Produsent:
Sven Leiner
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Pris:
550,00 kr
Varenummer:
7924506
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Leiner Kalmit Riesling Trocken 2017

Produsent:
Jürgen Leiner
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Pris:
369,90 kr
Varenummer:
1504301
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen