Ukens vin
Slik får du mersmak på kroatisk vin. Mye vin for pengene får du også

Slik får du mersmak på kroatisk vin. Mye vin for pengene får du også

Kroatia tapte for Frankrike i fotball-VM, og ville selvsagt gjort det også i et vin-VM, men ukens vin er et bevis på at landet byr på så vel god vinvaluta som interessante viner (som du må lete lenge etter for å finne en fransk parallell til).
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2018 - 13:45

Vivoda Malvazija 2017 er nemlig laget av malvaziia istarska/malvasia istriana, en (nesten helt) unik drue for denne delen av Middelhavsområdet, som ikke er i slekt med malvasiasortene som dyrkes i eksempelvis Lazio, men derimot og underlig nok med malvasiaen på Lipari. Siden den er produktiv når den ikke holdes i tøyler, fikk den først mulighet til å skinne etter jernteppets og planøkonomien i jordbrukets fall. Omtrent på samme måte som det kroatiske landslaget. Deretter har den fått en skikkelig boost. Malvazija er nå den fremste hvite druen i det nordlige Kroatia, bedre kjent som Istria.

I ukens vin får du et godt uttrykk for denne druen som betyr blomster og lett fruktsødme, men også god struktur i form av skallpreg og tørrhet.

Malvazija-innhøstning i Istria. Foto: darioracane

Enn så lenge er dette den eneste hvitvinen fra Kroatia på polet, noe alle som har vært på ferie i landet sikkert beklager (forutsatt at de ikke bare har drukket billigskvipet, for det finnes også). For de beste hvitvinene, ikke bare av malvazija, men også zlahtina (unik for øya Krk) og graševina (Kroatias viktigste hvite drue, også kjent som welschriesling), smaker fortreffelig til sjømat og grønnsaksbaserte retter – supre sommerviner med andre ord.

Les mer om vinene fra det sørlige Kroatia 

 

Vivoda er bare kjøpt inn som partivare til basishyllene i juli, så du har altså kun muligheten nå i sommer til å bli kjent med slik vin fra Kroatia (med mindre den overføres til bestillingsutvalget senere). Samtidig med denne ble det også lansert en kroatisk rosevin, Veralda Rose 2017, som er laget av en annen lokal drue, teran, og som har gitt en rose med bedre fasthet enn de fleste andre i dette prissjiktet. Teran finnes det enda eldre skriftlige kilder om enn malvazija og er tett knyttet til Istrias vinhistorie.

Men det dyrkes også andre mer internasjonale druer i Istria. Vivoda som står bak ukens vin holder til i turistmagneten Rovinj på den vestlige siden av Pula-halvøya som er et annet navn på Istria. De lager vin av så vel merlot og muscat ved siden av malvazija og teran. Vinmarkene teller til sammen 12 hektar og ligger rett utenfor byen.

Rundt Rovinj og langs kysten er det dominans av jernholdig jord (terra rossa), litt inn i landet finnes et jordsmonn som kalles flysch som er grå oppsmuldret kalk- og leirjord, og lengst nordøst mot Slovenia, er det hvitt kalkholdig jordsmonn. Området rundt Buje (som er flysch-land) regnes som det beste for hvite druer. Det røde jordsmonnet gir derimot mer strukturerte hvitviner.

Det typiske røde jernholdige jordsmonnet finnes langs hele vestkysten og et stykke inn i landet. Foto: tupungato

Istria kjennetegnes av et kupert landskap hvor solvarmen balanseres av vind fra så vel havet som fjellene i nordøst. Malvazija som ikke har veldig høy syre fra naturen av er avhengig av et sterkt jordsmonn i kombinasjon med moderat solpåvirkning og kontrollert utbytte for å vise sitt beste.

Vizinada nær Movotun midt i flysch-land. Foto: xbrchx

Selv om Istria kun er representert med to viner på polet, er vintradisjonene veldig gamle og vinkulturen skal ha ankommet området med grekerne før romerne erobret halvøya rundt 178 fvt. Den greske linken er muligens forklaringen på malvazijas genfellesskap med den fra Lipari.

Siden Kroatia ble en selvstendig nasjon i 1991 har det skjedd en eksplosiv utvikling for vindruedyrking med et stort antall mindre produsenter. Parallelt har landet markert seg som en gastronomisk destinasjon, kjent for sine oliven og trøffel, fantastisk sjømat og grønnsaker.

Les mer om denne revolusjonen

Ikke rart at Istria ble kåret til en av 10 beste europeiske vindestinasjoner i fjor. Her er Istria i veldig nobelt selskap med blant andre Champagne, Bordeaux, Piemonte og Toscana.

Er du så heldig å være på ferie i Istria (eller Kroatia) akkurat nå, skal du se etter viner fra disse Istria-produsentene som jeg smakte meg gjennom under et besøk i 2012: Kabola (Buje), Degrassi (Savudrija), Kozlovic (Buje) Matosević (Sveti Lovreč) Clai (Buje), Benvenuti (Motovun), Coronica (Umag). 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Denne ukes vin (den hvite) er et partikjøp til basisutvalget og finnes i svært mange polutsalg, men kan ikke bestilles. Derfor må du oppsøke ditt nærmeste pol. 

Motovun kjennetegnes av et svært kupert landskap. Foto: Socha
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her