Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
UV101219-16x9.jpg

Knallkjøp fra Argentinas høytliggende vinmarker

Denne herlige rødvinen har inntatt så å si alle basishyllene og kommer til å gi en ny opplevelse av rimeligere argentinsk vin. Det kan sies om den hvite også.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Zorzal Terroir Único Malbec 2018 er virkelig saftig, men også med god struktur, friskhet og stofflighet som gjør at den kan følge en lang rekke matretter, selv i møte med vanskelige aromaer som tyttebær(syltetøy), røykte eller salte elementer og selvsagt fett, med andre ord mye av det vi spiser i denne måneden.

I smaksnotatene kan du lese at den er «reduktiv» og det er et tegn på at den trenger luft – reduksjon i vinsammenheng er det motsatte av oksidasjon, og litt mer enn at den er «lukket». Noen druesorter er mer tilbøyelige til å være reduktive enn andre. Men malbec er egentlig ikke blant dem. Så hvorfor den oppleves slik, er knyttet til måten vinen er laget på, med mindre mengder oksygen i modningsprosessen enn hva tilfellet er med eikefat.

Størrelsen på sementtankene som er brukt til denne vinen får du et inntrykk av her hvor skallrestene graves ut etter endt gjæringsprosess.

I tilfellet med denne vinen er det  brukt betongtanker til både gjæringen (med egne gjærsopper) og modningen før flasketapping. Betongtanker som ikke er kledd innvendig, er ikke like tette som ståltanker, men har mindre porer enn eik. Derfor slippes det inn noe mindre oksygen underveis i modningen.

Størrelsen på tankene og fatene har selvsagt også sitt å si, så det er ikke et en-til-en-forhold. For denne vinen er det brukt store sementtanker, dermed blir oksygentilførselen mindre per liter vin. 

Bruk av sement - ofte i form av mindre eggformete tanker - er blitt stadig mer utbredt i vinverdenen. Ved siden av at materialet puster i motsetning til ståltanker, bidrar det til å øke fargeintensiteten samt mykne tanninene og det er en fordel i en malbec som skal  nytes mens den er ung.

Siden sement ikke avgir smak, er resultatet en såkalt usminket vin, hvor det bare er selve druematerialet som skinner gjennom, og som altså slipper seg løs mer og mer over tid.

Teamet bak Zorzal-vinene. I bakgrunnen ses et av sementeggene - i en dekorert utgave.

Sementtanker er et veldig tradisjonelt grep innen vinmaking og som inntil for kort tid siden ble sett på som kilde til urenhet og rustikk karakter, men som nå er kommet til heder og verdighet. Jeg var nylig i Argentina og kom over en ultratradisjonell malbec, såkalt vino artesanale eller vino casero (hjemmelaget/husvin) og det var en skikkelig øyeåpner, for den viser større likhet med tradisjonelt laget vin fra Cahors i Frankrike, som er der malbec stammer fra, enn med moderne argentinsk malbec. Denne husvinen er også litt reduktiv og rustikk, og kanskje ikke den mest sjarmerende rent fruktmessig, men det er med det samme, for med tiden ville den blomstret. 

Vinene til Bodegas Weinert er noen av de få som fortsatt lages i denne stilen i større skala

Denne reduktive karakteren er et forhold som endres etter hvert som vinen modnes. Ved å bruke romslige glass eller en karaffel hjelper du på denne prosessen. Resultatet er at den syrlige og friske mørke malbec-bærkarakteren kommer veldig godt fram.

Denne argentinske malbecen har mye til felles, også framstillingsmessig, legg på noen tiere og du får enda mer for pengene

Den skiller seg derfor en del fra det generelle bildet av argentinsk malbec (i dette prissjiktet) som kjennetegnes av sødmefylt mørk frukt og myke tanniner. 

Så kommer den fra Tupungato i Valle de Uco, i den vestlige delen av Mendoza. Et område som ligger svært tett på Andesfjellene og derfor har noen av Argentinas høyestliggende vinmarker, ved 1200-1600 m.o.h.. Høyden og jordsmonnet sørger for  viner med stor syrefriskhet og intensitet.

Denne malbecen kommer fra samme område, er også i basisutvalget, og byr på en litt annen, men veldig seriøs karakter

Zorzals vinmarker som gir druer til denne vinen, ligger på 1350 høydemeter og det ettertraktede underområdet Gualtallary. Zorzal er ingen nykommer i denne spalten, men med denne vinen dokumenteres hva Tupungato kan gjøre også for rimeligere viner.

 

Les mer om Zorzal her

Høyden og det kjølige klimaet som nærheten til Andes byr på, er som skapt også for hvite druer, noe Zorzal Eggo Blanc de Cal Sauvignon Blanc 2018 er en flott representant for. En herlig hvitvin og et annet uttrykk for sauvignon blanc enn hva du er vant til.

Den er aromatisk nok, men mer i en mineralsk/steinpreget retning. Navnet Eggo peker på at den er laget i betongegg og gjæret med druenes egne gjærsopper som også bidrar til karakteren. Prøv den til gode vegetarretter eller også skalldyr som hummer eller sjøkreps.

Den får druer fra to ulike vinmarker, en ved 1450 meter og en ved 1200 meter, og jordsmonnet har den samme avleiringskomposisjonen som resten av området, nemlig sand, stein og kalk som hovedkomponenter i en myriade av sammensetninger.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her