Ukens vin
Knallkjøp som lagrer godt og finnes i nesten alle polutsalg

Knallkjøp som lagrer godt og finnes i nesten alle polutsalg

Denne perlen av en rødvin kommer omtrent med lagringsgaranti, og prisen er eventyrlig gunstig.
Aase E. Jacobsen
25 Oktober 2015 - 14:00

Beviset på Terra d'Alter Alicante Bouschet 2013 sin lagringsevne fikk jeg her om dagen. Da fikk jeg smake samtlige årganger den er laget i, fra 2007 og til aktuell årgang som altså er 2013. Det er ikke mange ande viner jeg vet om i dette prisleiet som holder seg så bra, og som ikke minst uttrykker årgangene så godt. Det må du som regel betydelig opp i pris for å oppleve.

2013 er et år med godt potensial. På nivå med 2007, mine absolutte favoritter fra denne smakingen er 2012 og 2008. Begge kjølig årganger.  

At denne vinen er så billig, har nok sin årsak i at den kommer fra en lite kjent del av Alentejo i Portugal. Portalegre har stort sett bare vært kjent for sine kooperativviner. Men de skilte seg ut ved å være bedre enn viner fra andre kooperativdominerte områder i Portugal. Det avslører mine smaksnotater fra reiser i området på begynnelsen av 90-tallet.

Denne produsenten framhever også Portalegres potensial

Portalegre er kjøligere enn resten av Alentejo hvilket gi friskere frukt og bedre syre. Det er noe som akkurat denne vinen nyter godt av. Den er nemlig laget av druen alicante bouschet som det franske navnet til tross, har 60 års erfaring fra Alentejo.

 

Druetypen som er en kryssing av grenache med petit bouschet, som igjen er en kryssing, oppstod på en tid hvor man søkte etter stadig større motstandskraft mot sykdommer.

Den er laget for varme vekstforhold i Sør-Frankrike og havnet i Alentejo etter krigen en gang hvor flere av de mest kjente vinprodusentene som Herdade do Mouchão og Quinta do Carmo trykket den til sitt bryst. 40 år gammel vin fra sistnevnte smaker fortreffelig den dag i dag. Alicante bouschet bidrar med farge og struktur i blandinger, men ukens vin viser at den kan stå alene.

Peter Bright.

Og ikke minst at den utvikler seg sakte. Det er omtrent ikke fargeforskjeller mellom 2013 og 2007.

Slik smakte Quinta do Carmo sist den fantes i Norge

Produsenten er Terras de Alter som ble startet i 2004 som joint venture mellom to portugisiske familier med lange røtter i den øvre delen av Alentejo samt Peter Bright, den britiske ønologen som i stor grad har satt sitt preg på moderne vinproduksjon i Portugal.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her