Ukens vin
Når du har lyst på champagne, men må snu på kronene, dukker denne opp som en fantastisk trøst

Når du har lyst på champagne, men må snu på kronene, dukker denne opp som en fantastisk trøst

Denne cremant-en er dessuten å finne i 62 polutsalg og byr på mye godt skum for pengene.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2020 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

J. Laurens Les Graimenous Crémant de Limoux 2017 er et fullgodt alternativ med sin gode avrundete eplefruktighet samt innslag av så vel mineraler og ristet brød. Den er ikke knusktørr, men sødmen er godt integrert og ettersmaken er både frisk og fast. Super alene, til fingermat eller også vegetar, skalldyr- og fiskeretter. Siden den har godt fruktighet og lett sødme, tåler den også litt utfordringer i form av krydder.

 

Den har da også mye til felles med champagne – all den tid halve druemiksen er chardonnay og pinot noir. Men også det at den har vært gjennom tradisjonell metode som betyr modning i 24 måneder på bunnfallet etter annengangsgjæringen i flasken – altså prosessen som skaper boblene og bidrar til kompleksiteten. To år er da også lengre enn minstekravet for så vel champagne som crémant, på henholdsvis 15 og 12 måneder.

Dette sammen med de to andre druene, mauzac og chenin blanc som begge er knyttet opp mot appellasjonen Crémant de Limoux, gir vinen særpreg og en annen type stofflighet.

Mens chenin blanc nå bør være kjent for de fleste, fra både Loire og Sør-Afrika, er mauzac en lokal luring. Og en veldig gammel sort, som har mange hundre års tradisjon i det sørvestre Frankrike hvor denne vinen kommer fra. Det lette skallpreget i ettersmaken stammer fra denne druen, som i dag spiller en mindre rolle i Limoux all den tid crémant er viktigere hva volum angår enn vinstilene Limoux Methode Ancestrale og Blanquette de Limoux som må ha 100 eller 90 prosent mauzac.

Denne vinen er laget i sin helhet med mauzac

Mens den første vinstilen er laget som en petnat, altså at den tappes med restsukker og at gjennom den videre gjæringen av boblene produseres, er den siste laget etter tradisjonell (og mer moderne) metode. Det betyr at vinene gjæres helt ut, blandes og tappes med tilsetting av søt most for at boblene skal skapes i flaskene. Vinen omkorkes så etter ni måneder. Den første har dermed lavere alkohol, ofte restsødme alltid, lavere trykk i flasken og med bunnfall slik at den får et grumsete utseende.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når norske grønnsaker er så gode som nå, må de få spille hovedrollen
Dagens rett

Når norske grønnsaker er så gode som nå, må de få spille hovedrollen

Sommerkålen smaker fantastisk rå i en salat med en dressing som her. Matchet med bulgur, solmodne tomater og eventuelt litt spekemat, er middagen fullverdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her