Ukens vin
Prøv denne flotte billigchiantien

Prøv denne flotte billigchiantien

139,90 er en virkelig godpris for denne vinen som nyter godt av den supre 2015-årgangen.
Aase E. Jacobsen
21 November 2017 - 14:45

Dievole Le Due Arbie Chianti Superiore 2015 er en type vin som har hatt stor suksess i Norge. Kombinasjonen av syrlig sangiovese med rundere merlot gir en veldig innsmigrende vinstil som i den veldig gode 2015-årgangen får ekstra dybde. Alt dette bidrar til en vin som fungerer svært godt til vinkosen så vel som den er en super matvin til pasta, lam på alle måter og sågar juletallerkenen fikser den.

Utseendemessig skiller den seg mye fra de fleste chianti-er, noe som gjør den til et godt valg når du leter etter en rimelig gavevin som ikke skal være for julete, men heller ikke for ordinær. Og ikke minst at innholdet er godt.  

Bak denne vinen står en produsent som har lange tradisjoner i Toscana – helt siden 1090 rapporterer de selv – men som ikke har vært så lenge på det norske markedet. Men lenge nok til å ha introdusert det som er min favoritt derfra, Dievole Chianti Classico 2015.

Dievole ligger i den sørlige delen av Chianti Classico noen kilometer unna Castello di Brolio og Castello di Ama. 

Den har enda mer av det som forventes av en vin fra dette myteomspunnede området. Den er fruktig og leskende og har samtidig et fint eksotisk preg som gjør den til en drøm på matbordet. Prøv den til elg, lam eller god spekemat.

Dievole har 55 hektar med vinmarker i produksjon. Eiendommen teller til sammen 400 hektar og resten er for det meste oliventrær og skog. Bilde: ©glscarfiotti 2014

Den er mer «klassisk» enn den andre fordi druemiksen er 90 prosent sangiovese og litt canaiolo og colorino (men merlot er også tillatt innen Chianti Classico). Chianti Superiore innebærer på sin side bare en litt oppgradert Chianti med lavere utbytte. Det er likevel 27 prosent høyere enn for Chianti Classicoen. Det forklarer noe av prisforskjellen. Begge vinene har i stor grad gjennomgått samme regime i vinkjelleren bortsett fra at spontangjæringen for Due Arbie finner sted i ståltanker og ikke sementtanker som for den andre. Begge er modnet i store nøytrale eikefat.

Dievole lager også en innsmigrende vin santo som absolutt bør prøves.

Disse store eikefatene gir ikke eikesmak til vinen i vanlig forstand.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon
Dagens rett

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon

En velsmakende pai settes alltid pris på, særlig når den lages av rester. Og blir det rester, smaker den like godt dagen etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her