Ukens vin
Prøv denne flotte billigchiantien

Prøv denne flotte billigchiantien

139,90 er en virkelig godpris for denne vinen som nyter godt av den supre 2015-årgangen.
Aase E. Jacobsen
21 November 2017 - 14:45

Dievole Le Due Arbie Chianti Superiore 2015 er en type vin som har hatt stor suksess i Norge. Kombinasjonen av syrlig sangiovese med rundere merlot gir en veldig innsmigrende vinstil som i den veldig gode 2015-årgangen får ekstra dybde. Alt dette bidrar til en vin som fungerer svært godt til vinkosen så vel som den er en super matvin til pasta, lam på alle måter og sågar juletallerkenen fikser den.

Utseendemessig skiller den seg mye fra de fleste chianti-er, noe som gjør den til et godt valg når du leter etter en rimelig gavevin som ikke skal være for julete, men heller ikke for ordinær. Og ikke minst at innholdet er godt.  

Bak denne vinen står en produsent som har lange tradisjoner i Toscana – helt siden 1090 rapporterer de selv – men som ikke har vært så lenge på det norske markedet. Men lenge nok til å ha introdusert det som er min favoritt derfra, Dievole Chianti Classico 2015.

Dievole ligger i den sørlige delen av Chianti Classico noen kilometer unna Castello di Brolio og Castello di Ama. 

Den har enda mer av det som forventes av en vin fra dette myteomspunnede området. Den er fruktig og leskende og har samtidig et fint eksotisk preg som gjør den til en drøm på matbordet. Prøv den til elg, lam eller god spekemat.

Dievole har 55 hektar med vinmarker i produksjon. Eiendommen teller til sammen 400 hektar og resten er for det meste oliventrær og skog. Bilde: ©glscarfiotti 2014

Den er mer «klassisk» enn den andre fordi druemiksen er 90 prosent sangiovese og litt canaiolo og colorino (men merlot er også tillatt innen Chianti Classico). Chianti Superiore innebærer på sin side bare en litt oppgradert Chianti med lavere utbytte. Det er likevel 27 prosent høyere enn for Chianti Classicoen. Det forklarer noe av prisforskjellen. Begge vinene har i stor grad gjennomgått samme regime i vinkjelleren bortsett fra at spontangjæringen for Due Arbie finner sted i ståltanker og ikke sementtanker som for den andre. Begge er modnet i store nøytrale eikefat.

Dievole lager også en innsmigrende vin santo som absolutt bør prøves.

Disse store eikefatene gir ikke eikesmak til vinen i vanlig forstand.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her