Ukens vin
Om bare all «hverdagsvin» hadde vært så deilig som denne

Om bare all «hverdagsvin» hadde vært så deilig som denne

Med langhe rosso får du nemlig en smak av alt det gode fra Piemonte, og denne produsentens tolkning er en klar favoritt.
Aase E. Jacobsen
29 Oktober 2019 - 13:45
Fra 2017-årgangen ser denne vinen slik ut.
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Principiano Langhe Rosso 2016, nå snart 2017 er så god som denne vinstilen kan bli. Full av smak og med deilig mykhet og god friskhet, samt tilstrekkelig med tanniner til at sødmen balanseres og vinen kan nytes til retter som pasta, kylling, svin, lam eller vegetar. Selv om vinstilen regnes som den enkleste fra Piemonte, og prisen gjør at den kan nytes til hverdagslige anledninger, bør du servere den i romslige glass. Da skinner den virkelig.

Piemontes berømte viner er alltid endrueviner, som Barolo og Barbaresco med nebbiolo, Dogliani med dolcetto og Nizza Monferrato med barbera. For langhe rosso er det «ingen regler» og alle druetyper kan blandes etter vinprodusentens forgodtbefinnende. Mange bruker derfor druer fra yngre vinstokker på gode adresser, druesorter uten klassifisering fra toppvinmarker eller fra vinmarker med lavere klassifisering.

Når det er sagt, finnes det eksempler på toppviner i denne kategorien, mest kjent er nok Angelo Gajas bruk av langhe rosso for sine viner, deriblant Sito Moresco som er nebbiolo med merlot og cabernet.

De fleste langhe rosso tilhører imidlertid den første gruppen, som ukens vin, som er signert Ferdinando Principano.

Les mer om denne vinmakeren og en tidligere utgave av denne vinen her

Denne vinen får sitt druemateriale i sin helhet fra Monforte d’Alba. Det er snakk om like mengder barbera og dolcetto og noe mindre nebbiolo. I 2016-utgaven inkluderte han også noe freisa, en annen sort som er typisk for Piemonte.

At vinen holder så høy kvalitet, skyldes selvsagt at druene kommer fra vinmarker i den østre delen av Monforte som kjennetegnes av et svært kalkholdig jordsmonn som holder på fuktigheten selv i varme år som 2017.

Ferdinando Principano forteller i en epost at de valgte å plukke druene til 2017-utgaven av denne vinen en måned tidligere enn normalt på grunn av tørke. Det hadde da ikke regnet på fire måneder. Dermed oppnådde han en vin som den du snart kan smake, det vil si når 2016 er utsolgt. Og fortvil ikke, 2016 er det beste som har skjedd Piemonte på lenge, med tilnærmet perfekte forhold.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her