Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Usminket eplesaft

Økologisk småskalaproduksjon sikrer en sider som er nærmere den opprinnelige utgaven enn den industriproduserte.
Redaksjonen
07 Februar 2006 - 09:52

Familien Tripp bor alene på en hel kvadratkilometer i det ellers så overbefolkede England. Rundt gården ligger åtte mål med vindruer og tjue med frukt og bær. Hugh Tripp er den eneste økologiske vin- og siderbonden i Somerset og er kåret til Food Hero of Britain av BBC. Men rik blir han ikke.

Intenst liv - ekstensiv drift
- Jeg er ikke så ambisiøs, men jeg prøver å overleve, sier han. Gjennom 25 år har han bygd opp hagen som ligger midt i det største siderdistriktet i England. Produktene selger han fra et lite gårdsutsalg, men også gjennom lokalbutikker og noen helsekostutsalg. I "hippiebyen" Glastonbury et par mil unna står vin og sider fra Avalon Vineyard i en egen hylle på super'n.

Tripp er en rolig kar som minner litt om en Vestlandsbonde. Så vokste han også opp på landet og utdannet seg til biolog. Dr. Tripp var forsker men fikk nok av karrieremaset. Etter noen år med hektisk byliv flyttet han og kona Hilary til den idylliske farmen sør for Bristol. Her driver de vekselbruk og bruker bare steinmel som gjødsel. Naturen går sin gang på Avalon, og Tripp høster det den naturlig gir.

Nå bruker han tiden på gården og litt akupunktur på si. I hagen bak huset bugner det av grønnsaker og blomster. Han hadde en stund planer om en hønseflokk, men reven lurer i området.

De to ungene har ingen planer om å videreføre farmen. Tom (21) flyr fremdeles rundt og leker indianer - målet er å gå så stille at han klarer å berøre en hjort med hånden. Nadja (15) vil bli lege, men jobber på gården om sommeren. Da har de gjerne utenlandsk arbeidskraft i tillegg. Akkurat nå er ei tysk jente i gang med å plukke bringebær for kost og losji, gjennom organisasjonen WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), et verdensomspennende nettverk for ungdom som vil reise, jobbe og lære både om økologisk produksjon og andre kulturer.

Sider med tradisjoner
Romerne introduserte epletreet i Storbritannia, og i Victoria-tiden fantes det hundrevis av sidersorter på de britiske øyene. De fleste er dessverre gått tapt, men noen har overlevd, ikke minst i Somerset, kjerneområdet for siderproduksjon i Storbritannia. Sider ble brukt omtrent som hjemmelaget øl på Vestlandet - det var tørstedrikk i slåttonna, og var ofte en del av lønna for gårdsarbeid. Fremdeles er sider en verdig konkurrent til øl i Sørvest-England.

Men på tross av flere sidermuseum og en rekke siderfarmer, er Tripp i dag den eneste i hele Somerset som har vanlig drift på den tradisjonelle, hånddrevne siderpressa. Tidligere hadde hver eneste gård et slikt redskap, og skikkelige siderepler.

- Det er viktig med rett balanse mellom sukker og syre, forteller Tripp, og rister på hodet av den kommersielle siderproduksjonen, der man bruker alle slags epler. Skikkelig sider skal nemlig produseres av det spesielle sidereplet.

- Mesteparten av den kommersielle sideren blir laget i fabrikker, og er så herjet med, sukret og emballert, at den ikke er til å kjenne igjen for dem som vet hvordan ekte, tradisjonell sider, også kalt "scrumpy", skal smake, mener Tripp.

På Avalon Vineyard produserer han maksimum 7000 liter sider i året, der går grensen for høyere skatt. Men ikke bare sider, også vin etter samme økologiske prinsipper.

Hybriddruer
Meldugg kan være et stort problem for økologiske bønder.
- Vi har valgt de hybridene som er best egnet for økologisk dyrking. Jeg har en amerikansk hybrid kalt Seyval, som er resistent mot denne soppsykdommen. I tillegg dyrker jeg Orion, en ganske ny type vindrue fra Tyskland.

Den engelske økovinen går så det suser. Men franske vinbønder sliter for tiden, leser vi i avisene her borte. - Franskmennene er så sta, de vil ikke ha de nye, motstandsdyktige druene fordi de ikke er franske nok. Derfor har de også et stort problem med sykdom og må sprøyte mye. I tillegg drikker franskmennene mindre og mindre vin, forteller han.

Men når  franskmenn skal være ekstravagante på restaurant, bestiller de sørengelsk hvitvin!
England har ikke det enkleste miljøet for å dyrke druer, men nettopp på grunn av klimaet blir druene sakte modne, og får dermed høy kvalitet. Tripp lager også vin av bladene til druerankene, og eplevin. I tillegg serverer han smaksprøver på en rekke røde viner laget av frukt og bær. På hyllene står rekker med vin av svarthyll, bringebær og stikkelsbær, plomme, eple og "tayberry", en mellomting mellom bringebær og bjørnebær. Ingefærvin er en annen spesialitet fra Avalon Vineyard.

Engelsk mjød
England har en lang, men ganske ukjent mjødtradisjon, som nesten gikk tapt etter at klostervesenet gikk i oppløsning. Honningproduksjonen har likevel overlevd, selv om produksjonen av mjød var spredt, og ikke har foregått i stor skala siden. Klimaet gjør produksjon usikker, og det er ikke mulig å produsere økologisk honning i England, ei heller i resten av Europa.

- I det folkerike Vest-Europa kommer du ingen steder så langt unna konvensjonelt landbruk at du kan være trygg på at honningen er helt uten gift og sprøytemidler, forteller Tripp. Derfor kjøper han honningen fra Mexico. Den er billig, fordi biene der kan arbeide hele året. Det er også bra at birøkterne der kan eksportere honningen som et eksklusivt alternativ, det er dessuten en stimulans til forsvar mot den aggressive markedsføringen for pesticider og genmanipulerte avlinger. Dess mer vi kjøper, dess mer vil landet ta vare på de tradisjonelle, bærekraftige metodene, mener Tripp. Slik er han med på å bedre miljøet - ikke bare på sin egne vesle flik av England, men i et globalt perspektiv.

Flere opplysninger finner du på:

Tekst og foto: Marit Bendz

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her