Hvem fristes dessuten ikke av den gode blomkålsuppen og blomkålgratengen?
Gammel som bare det
Blomkål er en meget gammel kulturplante, trolig utviklet i middelhavslandene lenge før vår tidsregning. Det er Kypros og Syria som regnes som opphavslandene for den hvite blomkåltypen.
Når du kjøper blomkål skal den være fast, tett og sprø. Fargen på den klassiske blomkålen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging.
I løpet av de siste tiårene har blomkålen dukket opp i flere farger, og du kan finne grønn, knallgul og lilla blomkål i enkelte butikker.
Blomkål er en ømtålig grønnsak, og må behandles forsiktig. Ellers får den lett mørke flekker. Den bør oppbevares ved 0-2 grader C. Ved romtemperatur taper den seg raskt.
Lekre retter med blomkål
Visste du at blomkål er den grønnsaken vi putter mest av i fryseren? Skal du fryse ned denne delikatessen, bør den deles i buketter og gis et raskt oppkok på 3-4 minutter og avkjøles i iskaldt vann før den fryses ned i passelige porsjoner.
Det er nær sagt ikke den ting du ikke kan bruke blomkål til. Den kan stues og stekes, og den er meget god i salatbollen, enten rå i små buketter/biter, eller så vidt gitt et oppkok (blansjert).
I tillegg kan du spise den med god samvittighet, for blomkål er rik på C-vitaminer og mineraler og er svært kalorifattig med sine beskjedne 26 kcal pr. 100 g.
På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med blomkål
Alle oppskriftene på blomkål finner du selvfølgelig i vår rikholdige kokebok.
Fristende blomkålretter finner du her
En rykende varm blomkålsuppe er deilig på kjølige sommerkvelder samtidig som det er en lettlaget middag som kan utvides med ulike tilbehør.
Her finner du flere gode blomkålsupper
Fyldig blomkålsuppe med røykt laks og pesto rosso
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skyll salaten. Fordel suppen i tallerkener. Legg et salatblad i hver tallerken. Legg et "egg" med rød pesto oppi hver "salatskål". Fordel laksestrimlene oppå "eggene".
Server umiddelbart sammen med godt hvitt brød.
Her finner du mange flere deilige supper
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Roblin Origine Sancerre Rosé 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 229,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Henri Bourgeois Petit Bourgeois Rosé de Pinot Noir 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 179,90 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Nik Weis St. Urbans-Hof Wiltinger Alte Reben 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 279,00 Bestillingsutvalget
Blomkålsuppe
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok opp vann tilsatt buljongterninger og eventuelt krydderurter og sitronsaft.
Rens blomkålhodet og del det i to. Legg blomkål og oppskåret selleri og løk i buljongkjelen.
La det koke i ca. 15 minutter, eller til blomkålen er helt mør. Sil av og ta vare på kokevannet. Sett til side halvparten av blomkålen. Bruk matmølle/foodprosessor eller en stavmikser og finmos resten av grønnsakene.
Smelt smør i en tykkbunnet kasserolle. Rør inn mel. Spe med varm blomkålkraft litt etter litt under omrøring. Tilsett grønnsakmosen.
Skjær det halve, kokte blomkålhodet i små buketter/pene biter som legges i suppen. Gi suppen et oppkok, slå av varmen og rør inn crème fraîche og eggeplommer.
Smak til med musket, salt og pepper. Dryss over hakket gressløk og kruspersille rett før servering.
Tips1: Om du ønsker en vegetarisk utgave, bruker du grønnsakskraft eller grønnsaksbuljong.
Tips2: Her har vi tilsatt litt persilleolje ved servering, og dette er bare persille og nøytral olje som er kjørt sammen i en matmølle til en tyktflytende olje.
Mange deilige oppskrifter med blomkål
Her finner du mange flere deilige supper
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Anders Martinsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Kinn Kveldsbris
Norge
Volum: 0.750 Pris: 97,00 Basisutvalget -
88 Poeng
Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Basisutvalget -
84 Poeng
Jaanihanso Dry Hopped Craft Cider
Estland
Volum: 0.330 Pris: 75,00 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Thorne & Daughters Paper Kite Old Vine Semillon 2017
Sør-Afrika
Volum: 0.750 Pris: 349,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Porzelt Klingenmünster Silvaner Muschelkalk
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 223,20 Bestillingsutvalget
Grønnsaker er perfekt snacks, og da er det godt å ha noen gode dipsauser ved siden av.
Hvit geitostdipp med pesto
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kjør hvit geitost og kremfløte til en jevn masse i foodprosessor eller med en stavmikser.
Smak til med nykvernet salt og pepper.
Fordel geitostkremen lagvis i et glass med hjemmelaget pesto og chillisaus, og server til grønnsaker kuttet i staver eller båter.
Beregn ca 150 g grønnsaker per porsjon, for eksempel blomkål, reddik, stilkselleri, gulrøtter, kålrot og agurk.
Flere dipper og sauser finner du her
Mange deilige oppskrifter med blomkål
Frys ned høstens beste grønnsaker
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter
Foto: Kim Holthe
Flere salatoppskrifter med blomkål
Salat med nypotet, blomkål, sukkererter, spinat og kapersvinaigrette
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok potetene, vask spinaten, strimle sukkerertene og brekk opp små buketter av blomkål og/el små sopp.
Finhakk løken og bland den sammen olivenolje, balsamico-edikk, kapers og dill. Smak til med salt, pepper og en klype salt. Bland grønnsakene og hell vinaigretten over.
Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmaten, eller som en deilig salat for seg
Flere deilige nypotetretter finner du her
Deilige sprø salater finner du her
Se alt det gode du kan bruke poteter til
Alle oppskriftene med poteter du kan tenke deg
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Kjøkkensjef Jens Karlsson, Bølgen & Moi, Høvikodden
Foto: Mariha-kitchen
Lun salat med blomkål og fersk salsa
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del gulrøttene i staver. Del blomkålen i mindre buketter. Kok grønnsakene knapt møre i lettsaltet vann. Ha i sukkerertene det siste kokeminuttet.
Hell av vannet og vend inn en liten smørklatt.
Del reddiker i skiver, skinken og osten i terninger.
Anrett de kokte grønnsakene, skinken og osten på et fat. Hell salsaen over like før servering.
Server retten med godt brød ved siden av.
Tips: Denne salaten kan like gjerne serveres som en liten smårett alene eller som tilbehør til annen middag.
De beste salatene finner du her
Flere herlige retter med blomkål
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Anders Martinsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Kinn Skoddehav Kvit Indiaøl
Norge
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Rosaura 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Basisutvalget -
79 Poeng
Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva Especial 2019
Chile
Volum: 0.750 Pris: 144,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Rabl Langenlois Kamptal Grüner Veltliner 2019
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 175,00 Basisutvalget -
89 Poeng
Dom. de la Garrelière Gamay Sans Tralala 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 216,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Höpler Grüner Veltliner 2019
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget
Når råvarene får spille førstefiolin alene kommer gjerne smaken enda bedre til sin rett, slik som i disse oppskriftene.
Flere grønnsaksretter med blomkål
Sett stekeovnen på 225 grader. Smør en ildfast form. Skjær blomkålen i buketter eller store biter som kokes i grønnsaksbuljongen i ca. 5 minutter til knapt mør. La kålen renne av og legg den i formen. Smelt smør i en panne og stek bacon og sopp. Bland inn litt salt og pepper og fordel dette over kålen. Bland rømme med litt salt, pepper og evt. hvitløk. Fordel den over kålen, dryss ost over og gratiner retten midt i ovnen i ca. 10-15 minutter. Dryss hakket kruspersille og gressløk over like før servering. Tips: Prøv gjerne å blande blomkål og brokkoli i denne formen. Bruk gjerne skogsopp som kantarell, steinsopp og piggsopp i denne gratengen. Flere herlige retter med blomkål finner du her Fristende grønnsaksretter finner du her Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av
Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: Frukt.no/Astrid HalsGrateng med blomkål, sopp, bacon og ost
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
Nøgne Ø Pale Ale
Norge
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2018
Tyskland
Allegrini Soave Oasi San Giacomo 2019
Italia
Texier Cairanne 2017
Frankrike
AT Roca Xarel-lo Penedès 2018
Spania
Blomkål med ostesaus og bacon
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok blomkålhodet så vidt mørt i lettsaltet vann (ca ½ ss pr liter vann).
Tips: Du kan gjerne bytte ut baconet med 200 g reker. Eller å riste hakkede nøtter i pannen slik at de får en lett brentkarakter, det er et godt alternativ til bacon.
Les om blomkål og se herlige oppskrifter her
Fristende grønnsaksretter finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Anders Martinsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Kinn Saison Extra
Norge
Volum: 0.750 Pris: 107,00 Basisutvalget -
90 Poeng
Südtiroler Sauvignon Lahn 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 255,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Mantlerhof Grüner Veltliner 2017
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
Cavalchina Bianco di Custoza 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Ballageza Stonewine Furmint 2015
Romania
Volum: 0.750 Pris: 201,10 Bestillingsutvalget -
91 Poeng
Kranz Kalmit Riesling Trocken GG
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 399,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Nøgne Ø Hystrix Saison
Norge
Volum: 0.330 Pris: 45,30 Bestillingsutvalget
Grillet blomkål, habanerosmør og tahini
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skyll blomkålen, men behold gjerne bladene på og del den i fire.
Habanerosmør:
Romtemperer smøret. Knus korianderfrøene og ha alt i en blender. Kjør til jevn masse.
Tahinidressing:
Miks alt til en jevn røre.
Dekk blomkålbitene med habanerosmør. Grill i ovn ved 220 grader i 8-9 min.
Hell over tahinidressing, smeltet habanerosmør, grovhakkede pistasjnøtter og hakket persille.
Tips:
Hvis habanero er for sterkt , kan du bruke en mildere chilitype, vanlig rød eller grønn er aller mildest, eller jalapeno eller chipotle som har litt mer styrke.
Her finner du mange flere retter der blomkål spiller hovedrollen
Her finner du mange vegetarretter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Publiko
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 Poeng
Brunet Vouvray Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 212,60 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Meyer Gewürztraminer 2017
Canada
Volum: 0.750 Pris: 209,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Markus Molitor Ockfener Bockstein Riesling Kabinett feinherb 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 169,70 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Testalonga El Bandito I wish I was a ninja 2019
Sør-Afrika
Volum: 0.750 Pris: 239,90 Bestillingsutvalget
Grillet blomkål med ertepuré
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del blomkålen i passe og jevnt store buketter.
Forvell bukettene i lettsaltet vann i 2-3 minutter. La dem renne av og tørke godt. Avkjøl. Dette kan gjøres i god tid i forveien. Du må ikke forvelle bukettene, men det forkorter grilltiden.
Pensle blomkålen med olje og grill til bukettene har fått fine riller og farge.
Ertepuré:
Ertene forvellet et par minutter i kokende vann.
Tilsett smør og hvitløk og kjør til puré med en stavmikser e.l.
Smak til med salt og pepper.
Server ertepuréen til den grillete blomkålen som en nydelig smårett eller som tilbehør til sommermiddagen.
Se alle våre oppskrifter med blomkål
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
Blomkål passer utmerket også til fisk- og skalldyrretter.
Flere fisk- og skalldyrretter med blomkål
Hummersuppe med blomkål
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ha så på hummerhovuda og steik vidare i 5 minutt. Knus gjerne hummerhovuda litt slik at du får ut så mykje smak som mogleg.
Ha på væska og kok i 5 minutt. Trekk til sida, og lat den trekke i 10 minutt. Silast og holdes varm til ho skal serverast.
Sil vatnet frå, og køyr til ein tykk puré i blendar med smør og salt.
Legg ei reinsket hummerklo eller skiver av hummerhale på toppen og server med éin gong.
Les meir om havets kardinal her
Tips: Denne retten er rik på smak og passer godt som forret for seks eller en liten hovedrett for fire.
Flere hummer- og skalldyrretter
Her finner du mange flere deilige supper
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Ørjan Johannessen, Bekkjarvik Gjestgiveri
Foto: Lise Bjelland
Drikke som passer til denne oppskriften
Blomkål er perfekt som tilbehør til eller som ingrediens i en rekke deilige kjøttretter.
Spareribs med blomkålsalat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Grill forkokt spareribs i 10 – 15 minutter, snu ofte. Pensle med en grillsaus under grilltiden.
Spareribs som ikke er forkokt, dampes i ca 1,5 time før grilling.
Mariner den i grillsaus natten over, for å trekke smak.
Lag en dressing av de øvrige ingrediensene, og vend inn de rå blomkålbukettene.
Et annet ekte amerikansk tilbehør er coleslaw (kålsalat) og en skikkelig bbq-saus til spareribsen.
Lyst til å lage en annen rett med spareribs?
Gode råd og tips om grilling finner du her
Her finner du veldig mange deilige grillretter
Se våre oppskrifter på saus til grillmaten
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Nøgne Ø Tiger Tripel
Norge
Volum: 0.500 Pris: 59,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Wagner-Stempel Porphyr Siefersheim Riesling 2017
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 266,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 174,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Basisutvalget -
82 Poeng
Dom. Bousquet Malbec 2019
Argentina
Volum: 0.750 Pris: 130,00 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Casamatta Rosso 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 148,10 Basisutvalget -
85 Poeng
Bousquet Gaia Malbec 2019
Argentina
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Basisutvalget
Ginger Joe curry
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kylling:
Start med å krydre kyllingen med salt og pepper. Bland oljen over kjøttet og legg lårene i en ildfast from. Kyllingen skal steke på 200 grader i omtrent 15-20 minutter, helt til de har fått en gyllen farge. Hell karrisausen helt til kyllingen er helt dekket og dekk formen med et lokk eller folie. Skru ned varmen til 180 grader, og stek i ytterligere 40 minutter.
Currysausen:
Bland løk, hvitløk, ingefær, chili og salt til en tykk masse. Stek resten av løken og grønnsaker på middels varme i 2-3 minutter. Bland karripulver og eventuelt karriblader, og stek i 1 minutt. Rør godt rundt under stekingen for å unngå å brenne sausen. Deretter heller man kokosmelken over i pannen, samt Stone’s Ginger Joe. Ha et raskt oppkok og tilfør tomatene til sist. La det koke i ytterligere 10 minutter, og legg deretter kyllinglårene i sausen for så å sette hele formen inn i ovnen. La den stå i ovnen et par minutter. Serveres med kokt ris.
Tips:
Hvis du ønsker en vegetarisk rett, dropper du kyllingen og erstatter med en stor blomkål delt i buketter og som dekkes med sausen. Deretter lar du den stå i ovnen i 15 minutter ved 200 grader til blomkålen er al dente.
Se våre andre indiskinspirerte oppskrifter
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Nøgne Ø Pale Ale
Norge
Volum: 0.500 Pris: 49,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Ostertag Pinot Gris Fronholz 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 368,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Trimbach Gewurztraminer 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 224,90 Basisutvalget -
84 Poeng
Bangla Beer
England
Volum: 0.660 Pris: 70,20 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Soalheiro Alvarinho Dócil 2017
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Bestillingsutvalget
Indiske poteter, erter og blomkål
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del blomkål i buketter som kuttes i "munnfull"-store biter.
Varm oljen i en stor teflonstekepanne på middels varme. Tilsett potetene og ingefæren. Sauter til potetene er lysebrune, ca 3 minutter.
Tilsett blomkål, så salt, gurkemeie, chilipulver og paprikapulver; sauter i 5 minutter. Tilsett 1 dl vann, dekk til og la småkoke til grønnsakene er møre, ca 5 minutter. Tilsett erter og la småkoke i 2 minutter. Smak til med salt og pepper.
Lag en annen spenede indisk rett
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Sven-Erik Andersen
Foto: GitteMoller
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Hugel Classic Gewurztraminer 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 264,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 180,00 Basisutvalget -
86 Poeng
Pirouettes Crémant Zéro Dosage
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 269,90 Bestillingsutvalget