Guide

Oppskrifter med blomkål

Benytt sjansen nå til å lage noe nytt og spennende med blomkål
Foto: (rudisill)

Benytt sjansen nå til å lage noe nytt og spennende med blomkål

Norsk blomkål er på sitt aller beste nå og en av de meste anvendelige grønnsakene vi har. Her får du en rekke velsmakende oppskrifter.
14 August 2023 - 07:40

Få grønnsaker er vel mer anvendelige og kan serveres som tilbehør til det meste av hva vi ønsker å sette på matbordet.

Hvem fristes dessuten ikke av den gode blomkålsuppen og blomkålgratengen?

Gammel som bare det
Blomkål er en meget gammel kulturplante, trolig utviklet i middelhavslandene lenge før vår tidsregning. Det er Kypros og Syria som regnes som opphavslandene for den hvite blomkåltypen.

Når du kjøper blomkål skal den være fast, tett og sprø. Fargen på den klassiske blomkålen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging.

I løpet av de siste tiårene har blomkålen dukket opp i flere farger, og du kan finne grønn, knallgul og lilla blomkål i enkelte butikker.

Blomkål er en ømtålig grønnsak, og må behandles forsiktig. Ellers får den lett mørke flekker. Den bør oppbevares ved 0-2 grader C. Ved romtemperatur taper den seg raskt.

Lekre retter med blomkål
Visste du at blomkål er den grønnsaken vi putter mest av i fryseren? Skal du fryse ned denne delikatessen, bør den deles i buketter og gis et raskt oppkok på 3-4 minutter og avkjøles i iskaldt vann før den fryses ned i passelige porsjoner.

Slik fryser du grønnsaker

Det er nær sagt ikke den ting du ikke kan bruke blomkål til. Den kan stues og stekes, og den er meget god i salatbollen, enten rå i små buketter/biter, eller så vidt gitt et oppkok (blansjert).

I tillegg kan du spise den med god samvittighet, for blomkål er rik på C-vitaminer og mineraler og er svært kalorifattig med sine beskjedne 26 kcal pr. 100 g.

Flere fristende blomkålretter finner du her

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med blomkål 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her