Guide

Oppskrifter med blomkål

Benytt sjansen nå til å lage noe nytt og spennende med blomkål
Foto: (rudisill)

Benytt sjansen nå til å lage noe nytt og spennende med blomkål

Norsk blomkål er på sitt aller beste nå og en av de meste anvendelige grønnsakene vi har. Her får du en rekke velsmakende oppskrifter.
14 August 2023 - 07:40

Få grønnsaker er vel mer anvendelige og kan serveres som tilbehør til det meste av hva vi ønsker å sette på matbordet.

Hvem fristes dessuten ikke av den gode blomkålsuppen og blomkålgratengen?

Gammel som bare det
Blomkål er en meget gammel kulturplante, trolig utviklet i middelhavslandene lenge før vår tidsregning. Det er Kypros og Syria som regnes som opphavslandene for den hvite blomkåltypen.

Når du kjøper blomkål skal den være fast, tett og sprø. Fargen på den klassiske blomkålen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging.

I løpet av de siste tiårene har blomkålen dukket opp i flere farger, og du kan finne grønn, knallgul og lilla blomkål i enkelte butikker.

Blomkål er en ømtålig grønnsak, og må behandles forsiktig. Ellers får den lett mørke flekker. Den bør oppbevares ved 0-2 grader C. Ved romtemperatur taper den seg raskt.

Lekre retter med blomkål
Visste du at blomkål er den grønnsaken vi putter mest av i fryseren? Skal du fryse ned denne delikatessen, bør den deles i buketter og gis et raskt oppkok på 3-4 minutter og avkjøles i iskaldt vann før den fryses ned i passelige porsjoner.

Slik fryser du grønnsaker

Det er nær sagt ikke den ting du ikke kan bruke blomkål til. Den kan stues og stekes, og den er meget god i salatbollen, enten rå i små buketter/biter, eller så vidt gitt et oppkok (blansjert).

I tillegg kan du spise den med god samvittighet, for blomkål er rik på C-vitaminer og mineraler og er svært kalorifattig med sine beskjedne 26 kcal pr. 100 g.

Flere fristende blomkålretter finner du her

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med blomkål 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her