Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Varme for mørke sommerkvelder

Når skyene truer og kveldene blir mørkere, er det god trøst i en tett og mørk rødvin. Her har du to røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
29 Juni 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

 

 

 

 

 

 

Selv om det ikke føles godt å innrømme det, så består den norske sommeren av flere kjølige kvelder enn tropenetter. Og det aller verste er at kveldene bare blir mørkere og mørkere. Derfor er det ikke alltid at en sommerlig fruktig rødvin er det som er den optimale løsningen.

Sørfranske La Cascatelle Merlot 2005 (43279) (for 3 liter) og La Cascatelle 2003 (43278) (for flaske) har akkurat det som trengs en litt kjølig kveld. Den parfymerte duften med sødmefylte toner av syltetøy og mørke bær, sjokolade, mokka og røyk gir varme til hele kroppen. Smaken følger opp med god krydret saftighet, noe fat i midten, bløte men likevel tydelig tanniner og ikke minst god stofflighet i finishen. De samme aromaene fra duften kommer igjen i ettersmaken. En svært vellykket vin til prisen som er også lett å like. Perfekt til grillet rødt og lyst kjøtt med smaksrikt tilbehør, men også mat tilberedt inne. En vin som altså er like fin å nyte utendørs som innendørs når kveldsmørket faller på.

Fra samme produsent, nemlig Chantal Comte fra Ch. de la Tuilerie i Languedoc, kommer en vin som i enda større grad er beregnet på kjølig og høstlignende vær, nemlig Ch. de la Tuilerie Cuvée Vieilles Vignes 2003 (43280). Så om værgudene skulle være så velvillige og bare gi oss høye temperaturer til langt ut i september, vil denne vinen bare bli bedre og bedre for hver dag, uke, måned og år som går. For den tåler nemlig minst 5-6 års lagring. 2003 var rekordvarmt og -tørt i Sør-Frankrike. Slike klimatiske forhold i kombinasjon med lavtytende gamle vinstokker som denne vinen henter sine druer fra, gir høy konsentrasjon og stor stoffrikdom. Syrenivået blir gjerne lavere men tanninstrukturen veier opp. Ch. de la Tuileries vinmarker er nordvendte. Soleksponeringen blir dermed mer moderat samtidig som påvirkningen fra den viktige Mistral-vinden som blåser fra nord blir større.

Ch. de la Tuilerie Vieilles Vignes 2003 er dermed en flott representant for Costières de Nîmes-appellasjonen. For i motsetning til Cascatelle som er laget av en for området ny drue, er denne mer tradisjonell men ikke helt siden blandingen domineres av syrah og en femdel grenache. Dette flate moreneplatået har et jordsmonn av leirholdig mergel fra tertiærtiden med et tykt lag av rullesteiner på toppen. Disse vekstforholdene sørger for druer med perfekt modning.

Det forklarer også den tette nærmest svarte fargen og den rike duften som er pakket med mørke søte bær, lakris, jordsmonn og stall. Smaken følger duften veldig godt, er fyldig og bløt i starten. Så overtar tanninene som er ganske tydelige men som balanseres godt av bærsødmen. Avslutningen er meget god med de samme tonene som i duften. En usedvanlig god og prisgunstig vin som krever rike retter, definitivt rødt kjøtt, gjerne grillet eller stekt, med en del sødme i tilbehøret. Til høsten kan du nyte den til vilt i kraftig tilberedning.

Til tross for at Cascatelle lages i et antall av 15.000 bokser og Vieilles Vignes i 22.000 eksemplarer, hvilket er ganske lite, er Ch. de la Tuilerie ingen ubetydelig aktør i regionen. 300 hektar med frukt og 68 hektar med vindruer av mange sorter gjør at Comte kan tilby et bredt utvalg viner, også den delikate og fruktige rosévinen Ch. de la Tuilerie Ombre Rosé 2004 (43277). Hun konkurrerer sågar med sønnen sin på det norske markedet. Han har nemlig overtatt de populære boksvinene Cuvée Chantal (45744) og Rosé Chantal (46429).

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her