Fyll opp kjøkkenskapet med dette
(AndreyGorulko)

Fyll opp kjøkkenskapet med dette

Bønner og linser er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer, og i tillegg er det svært billig mat. Vi gir deg de gode oppskriftene.

Bønner og linser er flotte produkter til å kombinere med grønnsaker enten som en rett for seg eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.

Se alle oppskriftene med bønner og linser her

I mange land er bønner og linser en like stor del av hverdagskosten som poteter er for oss. De er dessuten proppfulle av ting som vi har godt av og så smaker de jo himmelsk.

Bønner, linser og erter er alle belgfrukter og har det høye innholdet av protein, karbohydrater, B-vitaminer og jern, til felles. Samt lite fett. De er derfor veldig gode proteinkilder i et kjøttfritt kosthold. 

Bønner

Bønner er modne frø av belgvekster og finnes i et utrolig stort antall varianter, størrelser og farger. Selv om mange typer bønner nå kommer i hermetisk ferdigkokt utgave, er det vanligste å bruke tørkede bønner. De må bløtlegges over natten og kokes en god halvtime før de spises. Kokevannet skal ikke brukes. 

Linser

Grunnen til at linser er så lette å bruke, er at du ikke behøver bløtlegge dem før de kokes, men ved å la dem ligge i vann i en times tid, reduseres koketiden. De grønnbrune linsene er de vanligste, og puy-linsene er de mest smakfulle, men det er også mulig å få tak i røde og gule linser som er mer typisk for det asiatiske kjøkken.

Kikerter

Kikerter er blitt et veldig populært alternativ til bønner og linser, og ikke minst har de fått en helt annen posisjon i våre nye importerte matvaner enn de hjemlige ertene. For kikerter vokser i mye varmere strøk enn vårt klima, hvor de utgjør en viktig del av kosten. Kikerter må bløtlegges over natten og minst 6 timer før koking. Ikke uventet er ferdigkokte kikerter blitt et foretrukket alternativ, men de nykokte er selvsagt aller best. 

På de neste sidene finner du fristende oppskrifter med bønner, linser og kikerter

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen