Verdens beste kooperativ

Årsakene til at Freie Weingärtner Wachau kvalifiserer til betegnelsen superkooperativ er kombinasjonen av tilnærmet religiøs kvalitetsfilosofi og en beliggenhet for sine vinmarker som er blant klodens beste.
Aase E. Jacobsen
21 August 2001 - 14:57

I verdensmålestokk er imidlertid Freie Weingärtner Wachaus (FWG) areal ikke mye å skryte av. Men i Wachau er 600 hektar som passes på av 778 vinbønder betydelig og utgjør 40 prosent av hele det beplantete arealet i den 30 kilometer lange dalen midt mellom Wien og Salzburg. Sammen med 200 andre betraktelig mindre produsenter rent volummessig praktiserer FWG gjennom sammenslutningen Vinea Nobilis Districtus Wachau (VNDW ) det som etter sigende skal være verdens strengeste vinlovverk. Som regulerer utbytte og kvalitet på druene som kan benyttes til de ulike vinkategoriene. En nødvendig forutsetning for vin av høy kvalitet og som igjen er en forutsetning for lønnsomhet.

- Denne strukturen med mange små vinbønder som gjerne har druedyrking som hobby, er en forutsetning for å opprettholde det spesielle landskapet i Wachau, påpeker Fritz Miesbauer (t.h), som til tross for sine 32 år nå er direktør og tidligere ønolog for FWG gjennom ti år. Han og meddirektør Rainer Wess (t.v) er viktige bidragsytere til det gode ryktet.

Terrassene bevares
Han fortsetter: - Ingen andre enn de som har et nært forhold til jorda orker å dyrke druer i de bratte og terrasserte åssidene som må vedlikeholdes manuelt. Et vedlikehold som er krevende og konstant siden det porøse jordsmonnet er utsatt for erosjon. Belønningen ligger i at så lenge arbeidet utføres etter de tøffeste kvalitetskrav, oppnår vinbonden høyere pris for druene og FWG kan selge den ferdige vinen til en høyere pris som igjen er gunstig for eierne.

Terrassene er svært viktige også fordi de holder på varmen lenge utover natten. Samtidig som Donau og de mange dalsøkkene som skaper et bølgemønster i åssidene produserer en konstant luftstrøm hele døgnet. Slik oppnås ikke bare et skifte i temperatur to ganger i døgnet men kontinuerlig hele døgnet gjennom. Dette er med på å gi vinene karakter samtidig som det er viktig for balansen mellom syre og sukker i druene.

Klimaet i Wachau er tørrere enn i de østlige deler av Østerrike. Wachau er derfor et yndet feriemål for så vel østerrikere som tyskere. Men topografi og jordsmonn er minst like vitale når det gjelder å sette preg på de ferdige vinene. De bratte åssidene med varierende helning og soleksponering kombinert med en like nyansert komposisjon av jordsmonnet gir uendelige muligheter til å skape uensartete viner. Derfor kan FWG med parseller spredt utover hele Wachau by på viner med svært forskjellig karakter og som varierer fra år til år.

Investerer i druene
- Grüner veltliner står for over halvparten av vår produksjon, men riesling har økt noe i areal på bekostning av andre druer, forteller Miesbauer som sammen med VNDW deltar i utviklingsprosjekter for å finne tilbake til den opprinnelige grüner veltliner-klonen. Dessuten arbeides det med å kartlegge hvilken effekt terroir, druetyper og forskjellige kloner av disse har på den endelige vinens kvalitet. - Disse studiene har resultert i visse omprioriteringer av arealene. Men det er mye vi ikke vet ennå, så arbeidene vil fortsatt ha høy prioritet, poengterer Miesbauer.

FWG har gjennomført et stort investersprogram de siste årene. - Selv om vi har lagt mye penger ned i utstyr, er det etter min mening viktigere å investere i utvelgelsen av druene. Samt å overbevise vinbøndene om å ta risikoen det ligger i å vente lengst mulig før de plukker druene, understreker Miesbauer.

En produksjon på 3 millioner flasker gjør at FWG kan tilfredsstille et eksportmarked med et godt utvalg av viner. Særlig vinene i serien Therrassen Thal Wachau er interessante. De er blandinger av vin fra flere parseller som er for små til å kunne selges under eget navn. Resultatet er svært prisgunstige viner med god karakter. I øyeblikket er to viner tilgjengelig i Norge. Grüner Veltliner Federspiel 1999 som er et funn til prisen med sine lette og behagelige frukt- og mineraltoner samt gode syrestruktur. En utmerket vin til skalldyranretningen og et godt alternativ til chablis.

En tanke modnere og noe opp i pris er Riesling Smaragd 1997, men ikke mindre flott og prisgunstig av den grunn. Mineralpreget er intenst i så vel duft som smak, stilen er fet uten å være tung, mer på den elegante siden. Gode syrer balanserer alkoholen som til å være en riesling er høy, 13,3 prosent. Men så er 1997 et stort år for Wachau-vinene.

Som både 1999 og 2000 selv om dette siste året generelt sett byr på lavere syrer enn året før samt en del råte. Men de som var nøye med utvelgelsen kan glede seg over viner med et langt liv foran seg. Selv Federspiel-vinene som ovennevnte Therrassen Thal Wachau Grüner Veltliner er kraftige i 2000. Derfor har FWG valgt ut sine aller beste druer av henholdsvis riesling og grüner veltliner og komponert Exceptional Reserve 2000.

Botrytis uønsket
Rieslingen henter sine druer fra vinmarkene Singerriedel og Tausend-Eimer-Berg som i kompaniskap gir de mest raserene, mineralske, fruktige og elegante vinene av denne druen. En meget rik riesling med masse fruktsødme, god mineralskhet og flotte syrer. Grüner Veltliner Exceptional Reserve 2000 er nærmest enorm og holder 15 prosent. Tropisk frukt i store mengder, stor mineralfedme, nærmest oljeaktig, en mastodont til en Wachau-vin å være. Druene kommer da også fra Kellerberg og Loibenberg som har henholdsvis sørvestlig og sørlig posisjon hvilket sørger for stor grad av modenhet.

Mens det i 2000 var en del botrytis for de sent høstete druene, er idealet ingen botrytis overhodet, i følge Miesbauer, for resultatet blir renere og mer elegante viner. Som i 1999, 1997 og 1990. Therrassen Thal Wachau Grüner Veltliner Smaragd 1990 er i dag en eksepsjonell vin med flotte syrer og nydelig mineralskhet. Men store år med noe botrytis egner seg også for et langt liv i kjelleren. Det er 1969 Grüner Veltliner Auslese fra den svært mineralrike vinmarken Weissenkirchner Achleiten et godt bevis på. Duften er et studium i seg selv med petroleum, olje, overmoden sitrus og aprikos som et utvalg av aromaspekteret.

Det vakre hovedhuset kalt Kellerschlössel som omkranses av vinmarken Kellerberg og som huser en stor samling eldre årganger tilbake til 1947 er blitt selve symbolet på FWG. En kombinasjon av senrenessanse og barokk forteller om en lang historie. FWG ble etablert i 1938 som et frittstående kooperativ da Prinz Ernst Rüdiger Starhemberg solgte sine 600 hektar med tilhørende produksjonslokaler til de drøyt 600 arbeiderne. Eiendommen hadde tilhørt familien Starhemberg side 1663, men vingården finnes omtalt under det pompøse navnet Weingut der Herrschaften von Dürnstein und ThalWachau i kilder tilbake til 1137, og er dermed en av de aller eldste vingårdene i verden.

Wachaus klassifisering

Vinea Nobilis Districtus Wachau (VNDW) har i tillegg til egenpålagte lover som er strengere enn hva de østerrikske vinmyndigheter forfekter, et eget klassifiseringssystem. Vinene deles inn i tre kategorier etter oechsle-grad (sukkerinnhold) som for så vidt er ganske typisk for de tysktalende vinregionene.

Steinfeder
Oppkalt etter en fjærlignende gresstype som kun vokser i de bratte vinmarkene. Vinene skal maksimalt ha 11 prosent alkohol og blir lette, friske og spritzige. Dette er hverdagsvinene i Wachau hvor alt sosialt samvær selvsagt skjer over et glass hvitvin. Steinfeder kan lages av alle typer hvite druer som dyrkes i Wachau.

Federspiel
Denne kategorien som tilsvarer kabinett ellers i Østerrike representerer den klassiske tørre hvitvinen fra Wachau. Super matvin med optimal balanse mellom syre og sødme og opp til 12,5 prosent alkohol og som dessuten tydelig tilkjennegir sitt opphav både i form av drue og vinmark. Dette er viner som skal drikkes i løpet av de 3-5 første årene.

Smaragd
Siden den smaragdgrønne firfislen liker seg best i de aller varmeste vinmarkene, betegner Smaragd viner laget av sent høstete druer, altså spätlese, og gjerne så sent som midten av november. Smaragd lages av riesling og grüner veltliner fra de beste parsellene og bare i vellykkete år. Resultatet er viner med svært høy konsentrasjon og med et lagringspotensial på minst to tiår. Disse vinene som utgjør en femdel av produksjonen i Wachau trenger smaksrik mat som hummer eller hvitt kjøtt med rike sauser.

Følgende produsenter tilhørende VNDW finnes i Norge:
Freie Weingärtner Wachau
F. X. Pichler
Nikolaihof
Franz Hirtzberger

Foto: Freie Weingärtner Wachau

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her