Mat
Verdens beste olivenolje er fra Sicilia

Verdens beste olivenolje er fra Sicilia

Sicilianske Natalia Ravidàs olivenolje er kåret til verdens beste. Vi forteller deg hvorfor den er så god - og gir deg en filmsnutt på kjøpet.
Redaksjonen
28 Januar 2014 - 17:15

– Jeg pleier å si at det er bedre å bruke smør av god kvalitet enn dårlig olivenolje, sier Natalia Ravidà.

Det store spørsmålet gir seg selv: Hva definerer en olivenolje av høy kvalitet, hva skal vi se etter i jungelen av ulike merker? Flaskene ser jo tilnærmet like ut og mange av dem er merket extra virgin, likevel varierer de i pris fra noen tiere til en liten formue.

– Det viktigste er, som med vin, å se etter en produsent som tapper selv i stedet for de store industrielle merkevarene. Kjøper man olje fra én enkelt eiendom får man forhåpentligvis ren olivenjuice og ikke en kompleks blanding av ulike oljer vi ikke kjenner opphavet til.

Umodne oliven best

Når vi så har fått oljen i hus er det på tide med en liten kvalitetssjekk, og det første man gjør er å lukte på oljen.

– De ulike oljene har forskjellige karakteristika. Forhåpentligvis vil oljen lukte gress, men i hvilken grad avhenger av oliventypen. Videre bør den være fruktig, men det aller viktigste er at det ikke er så mye som et lite snev av harskhet. Dessverre bærer mange av de industrielle oljene preg av å være harske allerede fra begynnelsen. Det skyldes at det er tatt mange snarveier i produksjonen, forklarer den livlige sicilianske kvinnen på sin utmerkete britisk-engelsk.

Industrien gjør alt for å øke volumet. De velger godt modne oliven, de setter opp temperaturen under ekstraksjonen og de tar seg veldig god tid med prosessen. Problemet er at kvalitet og kvantitet i dette tilfelle ikke lar seg forene. Ikke nok med at høy temperatur, lang ekstraksjonstid og modne oliven gir dårligere smak, olje presset av modne oliven inneholder også langt færre antioksidanter som A- og E-vitaminer enn olje presset av umodne oliven og vil derfor harskne mye lettere.

En verden av god olje

Etter at lukten er sjekket er det tid for en smaksprøve. Peppertoner, tomatskall, artisjokker, mandler eller banan. Det kan være så mangt, men en god regel er at oljen skal smake friskt og fruktig og igjen fullstendig blottet for harske toner. Fargen er ikke så viktig når det gjelder olivenolje, Natalia kan fortelle at det er vanlig å smake olivenolje i mørkeblå glass.

– Oljen har ulik farge etter hvilken olivensort den er laget av samt opprinnelsesstedet. Oljer fra Toscana er gjerne smaragdgrønne mens oljer fra Sicilia er mer gylne. En olje som er presset tidlig i sesongen vil også være grønnere enn en senere olje. Industrien tilsetter ofte klorofyll for å få en grønnere olje.

Akkurat hvilken olje hver enkelt vil like, er både et spørsmål om smak, situasjon og tilbehør. Noen ganger passer en lett olje fra Liguria, andre ganger en kraftig Toscana-olje. Sicilia-oljen plasserer seg pent midt mellom ytterpunktene. Natalia Ravidà forteller at det stadig dukker opp nye, gode produsenter – noe som gleder henne, det er ikke den konkurransen hun frykter.

– Spanjolene har begynt å lage topp olje av sine egne olivensorter, det samme har australierne. Ja, det er en hel verden av god olje der ute, og jeg tenker jo flere jo bedre, det er i hvert fall fair konkurranse. De ordentlige produsentene vil bare øke interessen noe som igjen vil høyne bevisstheten blant folk og gjøre det lettere for oss som produserer topp kvalitet. Det jeg ikke liker er konkurransen fra industrielle aktører som ikke leverer det de sier de leverer.

Resten til matlaging

Ravidà-familien holder hus sør-vest på Sicilia i landsbyen Menfi. Eiendommen er på 46 hektar og rommer rundt ti tusen oliventrær av typen biancolilla, cerasuola og nocarella. De ulike sortene vokser sammen, høstes sammen og presses sammen.

– Jeg tror det er med oliven som med vin at de eldste trærne gir den beste oljen. Den smaker på en måte mer sann eller ekte. Når jeg smaker oljen fra den eldste olivenlunden vår kan jeg smake et snev av salt på siden av tungen og den har også en helt spesiell duft og smak. Trærne våre varierer i alder, fra noen år til ett som kanskje er over tusen år gammelt. Det er vakre trær – de er eviggrønne og gir en følelse av evighet. Røttene er nesten som en elefantfot og under bakken dreier de med jordrotasjonen, forteller Natalia Ravidà. Om røttene dreier motsatt sør for ekvator vet hun ikke, men hun lover å sjekke neste gang hun er i Australia.

Spansk oljeeventyr

Natalia er ikke bare olivenoljeprodusent, hun har mange år som journalist i London bak seg, hun har skrevet kokebøker og hun tilbyr kokkekurs der hun tar utgangspunkt i de rene, friske råvarene hun er oppvokst med. Hvem er vel bedre å spørre om råd når det gjelder bruk av de deilige olivendråpene.

– Vi bruker extra virgin-oljen til absolutt alt, vi bruker den til og med til kakebakst og frityr. Oljen vår har en gressaktig aroma med et snev av pepper og jeg synes den passer særlig godt til fisk. Ellers kan den brukes til det meste, men jeg anbefaler alltid å gjøre det enkelt for at oljen skal komme til sin rett. Hva med noen dråper på stekt egg eller kokte poteter, grønnsakssuppe eller bønneretter.

Jeg vil også anbefale å kombinere oljen med havsalt fordi saltet vil være med på å åpne smakene. Til slutt vil jeg anbefale å bruke nyåpnete flasker som smakstilsetning og når de etter hvert mister litt smak og aroma kan resten brukes til matlaging, avslutter Natalia Ravidà.

Les om olivenolje fra Kreta

Tekst: Birgit Kolboe

Foto: Nigel Noyes from Seasons of Sicily, New Holland copyright

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når norske grønnsaker er så gode som nå, må de få spille hovedrollen
Dagens rett

Når norske grønnsaker er så gode som nå, må de få spille hovedrollen

Sommerkålen smaker fantastisk rå i en salat med en dressing som her. Matchet med bulgur, solmodne tomater og eventuelt litt spekemat, er middagen fullverdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her