Vi foretrekker norsk øl

Det store flertall nordmenn foretrekker norsk øl. Kun én av fem mener utenlandsk øl er bedre enn norsk, viser en undersøkelse MMI har gjort for Bryggeriforeningen.
Redaksjonen
16 September 2005 - 10:31

- Undersøkelsen bekrefter at det ikke er på grunn av smaken at så mange kjøper øl i utlandet. Årsaken er nok heller de høye norske ølavgiftene, sier administrerende direktør Terje Aass i Aass Bryggeri.

I år handler nordmenn øl i utlandet tilsvarende produksjonen til to mellomstore norske bryggerier.

Terje Aass mener norsk bryggeritradisjon har en solid posisjon i folks bevissthet.
- Norsk øl står for kultur, tradisjon og kvalitet. Folk vet at vi bruker rene råvarer i norsk øl, og at vi har gode bryggmestere her i landet.

Jevnt fordelt
De mest patriotiske øldrikkerne finner vi i trøndelagsfylkene og i Møre og Romsdal. Her mener 62 prosent at norsk øl er best. Oslo er fylket med lavest andel norske ølpatrioter, 42 prosent.

Folk over 40 år er mest glad i norsk øl, og det er litt flere menn enn kvinner som velger norsk.

Inntekt spiller ingen stor rolle for folks ølvalg, men høytlønte drikker litt mer utenlandsk øl enn andre. Det samme er tilfelle med universitetsutdannede.

Ny nisje
Harald Berentsen ved det lille bryggeriet Berentsens Brygghus i Egersund sier det er en gryende interesse for spesielle øltyper i Norge, og interessen vil øke i omfang de neste årene.
- Jeg tror vi vil få en hel underskog av ulike typer nisjeøl der bryggeriene eksperimenterer med forskjellige typer humle. Det vil øke mangfoldet av norskprodusert øl, sier Berentsen.

Han sier denne utviklingen har kommet for fullt til USA, og i en rekke land i Europa.
- Danmark får nå også flere små nisjebryggerier som lager særegent øl.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her