Vil ha norsk øl fra A til Å

Vil ha norsk øl fra A til Å

Matmerk vil stimulere til produksjon av malt og humle i Norge.

– Det har vært en fantastisk utvikling blant norske bryggerier og utvalget av spennende ølsorter. Neste skritt bør være å få norskprodusert humle og malt slik at forbrukeren får et helnorsk øl fra A til Å. Vi vil være med å løfte frem de som vil satse på dette med Spesialitet-merket, sier adm. dir. i Matmerk Nina Sundqvist i en pressemelding.

I dag innehar ca. 200 unike norske smaksopplevelser merket Spesialitet, samtidig som interessen for både lokalmat og lokalt øl er kraftig stigende.

- Fram til nå har øl ikke vært omfattet av våre merkeordninger, men vi mener dette vil tilføre verdi til både produktet selv og merket Spesialitet. Forbrukerne verdsetter i stadig større grad norsk mat og drikke sammen i et helhetlig måltid. Tiden er inne for å komplettere de unike smaksopplevelsene vi allerede har i stallen, med øl som ny kategori, fortsetter Sundqvist.

Hovedkravene for å få tildelt Spesialitet-merket er at et produkt skal ha kvaliteter utover standardprodukter i samme produktkategori, f eks gjennom bruk av en spesiell råvare, oppskrift eller produksjonsprosess. Unødig bruk av tilsetningsstoffer skal unngås og produktet skal gi en unik smaksopplevelse.

– Siden øl i all hovedsak består av norsk vann og importert malt, humle og gjær har vi i kravsettet besluttet at norskprodusert øl som ønsker å bli vurdert for å få Spesialitet-merket, enten må ha norskprodusert malt eller humle. Hensikten med kravet er å stimulere til norsk verdiskaping av humle og malt.

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen sier det allerede er i gang forsøk med norsk humle og malt og et stort antall bryggerier er involvert.

– Det skal enormt mye til å erstatte de mengdene som importeres i dag, men norsk malt og humle vil helt sikkert bli brukt for spesialøl, både fra små og store bryggerier.

Nome tror at en Spesialitet-merking vil stimulere til norsk råvareproduksjon.

Forsiden akkurat nå

Cocktails med noe attåt og karaoke for lukkede dører. Det er oppskriften for Bergens hotteste bar akkurat nå

Bak store persienner, en låst dør med en ringeklokke, i en av byens trange gater, finner du Bergens nyeste tilskudd i barverdenen. Lukket Selskap heter baren, og nå er målet for barsjef Odd Fjeldsgaard Rasmussen og eierne i Bargruppen å gjøre byen mer internasjonal. Les hele saken

Til toppen