Vil vurdere «sladding» av Vinmonopolet

Vil vurdere «sladding» av Vinmonopolet

Vinmonopolet og bryggerienes nettsider bør ha like vilkår, mener lederen i Stortingets næringskomité. Han vil også vurdere endringer i medienes adgang til redaksjonell omtale av vin og øl.
20 Februar 2012 - 14:49

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) gikk i forrige uke hardt ut mot det han kaller pornosladding av bryggerienes nettsider. Bakgrunnen var Markedsrådet støtte til Helsedirektoratets vedtak i striden rundt Aass bryggerier og bryggeriforeningens nettside, drikkeglede.no.

Nome sier til VG Nett at det er urimelig at forbrukere kan lese om sterkøl på Vinmonopolets nettsider, mens omtale om svakøl og pils er forbudt.

LES OGSÅ: Nytt nei til ølbilder

Markedsrådets kjennelse fører til at både Bryggeriforeningen og norske bryggerier ikke kan vise fram bilder eller omtale egne produkter på egne nettsider.

- Ser noen urimelige bestemmelser

Leder Terje Lien Aasland (Ap) i Stortingets næringskomité sier til VG Nett at ha ser at noen bestemmelser kan virke urimelige.

- Spørsmålet er om det skal åpnes opp for Bryggeriforeningen eller om Vinmonopolet skal få det vanskeligere. Her er det nok det siste som er mest aktuelt, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ: Får forbud mot ølnyheter

Lien Aasland mener det uansett er viktigst å beskytte befolkningen mot å bli eksponert for alkoholreklame. Han er opptatt av at det ikke skal være mulig å «tilsnike seg reklame», og at nåværende praksis kommer foran norsk konkurranseevne og arbeidsplasser.

Vil også vurdere redaksjonell omtale

Lien Aasland tar også til orde for å vurdere om redaksjonell omtale av alkoholholdige drikkevarer skal skjerpes inn. Per i dag har mediene lov til å publisere tester og skrive omtaler av blant annet vin og øl, men bryggeriene har ikke lov til å legge ut lenker til disse artiklene på sine nettsider.

Møter motbør i Frp og Venstre

Terje Lien Aasland møter kraftig motstand fra kollega Harald T. Nesvik (Frp) i næringskomiteen.

- Norske bryggerier taper i kampen med de utenlandske når de ikke engang får fortelle om produktene sine. Dette skyver norske arbeidsplasser ut av landet, sier Nesvik til VG Nett.

Han mener det nåværende regelverket er utdatert i forhold til dagens mediebilde.

- Vi må se dette i sammenheng med resten av verden. Loven tar ikke inn over seg den virkeligheten vi lever i i dag.

Venstre foreslo i april i fjor å la produsentene omtale øl på egne nettsider. Partileder Trine Skei Grande sier til VG Nett at det er forskjell på å fremme drikking av alkohol og å fremme drikkekultur og kunnskap.

Hun understreker at Venstre er tilhengere av en restriktiv alkoholpolitikk og et forbud mot alkoholreklame, men mener produsentenes nettsider ikke bør være underlagt forbudet.

LES OGSÅ: Politikere trosser ølforbud

- Vi reklamerer gjerne for utenlandsk bulk, men ikke for norsk gourmet. Det blir for dumt, sier Skei Grande.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her