Godbiter i pollisten
Vin fra dette området blir ikke mindre populært etter dette

Vin fra dette området blir ikke mindre populært etter dette

Når rødvin fra det superhotte området Jura i Frankrike viser så gode lagringstakter som her, ja da er det bare å fylle kjelleren.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2018 - 13:45

Rolet Arbois Memorial 1999 er en 18 år gammel rødvin som er helt upåvirket av alderen. En imponerende vin i magnumformat og til en vanvittig god pris. For unge rødviner fra Jura må du gjerne ut med samme prisen, så dette er intet mindre enn en sensasjon.

Bli kjent med vinregionen Jura

Memorial er en spesiell blanding av de tre viktigste rødvinsdruene i Jura, nemlig trousseau, pulsard og pinot noir, og som lages kun i de beste år. Det finnes også en like vellagret og like ung magnumutgave laget av bare trousseau, som er det vanligste på disse kanter.

Klarer seg fint på egenhånd

Rolet Trousseau 1999 er rett og slett superkul med deilig munnfølelse og saftig sødmefylt frukt. Den er et veldig godt uttrykk for denne druen som skiller seg fra poulsard (og pinot noir) ved å ha mindre druer med tykkere skall og større sukkerpotensial, som også gir mørkere viner enn de to andre. Ikke minst trenger trousseau mer sol for å bli moden og det fikk den i 1999. At det var en god kombinasjon, er lett å smake i denne vellagrete vinen.

Begge disse vinene er veldig gode matviner, og prøv dem gjerne til lam, vegetarretter eller raclette.

Les mer om Rolet 

Rolet er med sine 63 hektar den største privateide vingården i Jura, og halvparten av deres produksjon er rødvin.

Se alle vinene fra Rolet her

Dette er en av årsakene til at de har slike godbiter i kjelleren. Men det betyr også at de lager mye hvitvin også, og Rolet L'étoile Expression Chardonnay Savagnin 2013 er en utrolig herlig vin i den for området så typiske miksen av chardonnay og savagnin. Savagnin som er Juras mest særpregete drue, kan bli litt mye for mange, spesielt når den kommer i en oksidativ stil, men når den møter chardonnay blir det en litt lettere vin, men uten av det går utover konsentrasjonen. Og denne utgaven hører inn blant de bedre.

Selve smaken av Jura

Den kommer før øvrig fra underområdet Etoile, som kjennetegnes av ekstra mineralrik kalk- og leirjord. Dermed blir dette en symbiose av en sterk mineralkarakter med chardonnaydruens store tilpasningsdyktighet og savagnins svært aromatiske stil som når den lages i en oksidativ stil også henter inn aromaer av brøddeig og nøtter. Denne vinen er ikke bare perfekt for januarstudier i glasset, men også smaksrike retter med kylling eller sjømat, og ikke minst vegetar eller raclette.

Får du tak i denne vellagrete utgaven av (omtrent) den samme vinen, får du det definitive beviset på disse vinenes lagringsevne: Rolet Côtes du Jura Chardonnay Savagnin 1986 byr ikke bare på eventyrlig valuta for pengene, den smaker utrolig ungdommelig og friskt etter 31 år i flaske og utvikler seg veldig pent i glasset. Den oksidative karakteren er veldig pent integrert og skremmer ingen. Har du muligheten, bør den prøves til Jura-regionens signaturrett, nemlig Bresse-kylling med morkelsaus, eller en bit med comté, områdets berømte ost. Men den vil smake fortreffelig til sågar hvit fisk med soppsaus som en terrine.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her