Vin fra dette området blir ikke mindre populært etter dette

Vin fra dette området blir ikke mindre populært etter dette

Når rødvin fra det superhotte området Jura i Frankrike viser så gode lagringstakter som her, ja da er det bare å fylle kjelleren.

Rolet Arbois Memorial 1999 er en 18 år gammel rødvin som er helt upåvirket av alderen. En imponerende vin i magnumformat og til en vanvittig god pris. For unge rødviner fra Jura må du gjerne ut med samme prisen, så dette er intet mindre enn en sensasjon.

Bli kjent med vinregionen Jura

Memorial er en spesiell blanding av de tre viktigste rødvinsdruene i Jura, nemlig trousseau, pulsard og pinot noir, og som lages kun i de beste år. Det finnes også en like vellagret og like ung magnumutgave laget av bare trousseau, som er det vanligste på disse kanter.

Klarer seg fint på egenhånd

Rolet Trousseau 1999 er rett og slett superkul med deilig munnfølelse og saftig sødmefylt frukt. Den er et veldig godt uttrykk for denne druen som skiller seg fra poulsard (og pinot noir) ved å ha mindre druer med tykkere skall og større sukkerpotensial, som også gir mørkere viner enn de to andre. Ikke minst trenger trousseau mer sol for å bli moden og det fikk den i 1999. At det var en god kombinasjon, er lett å smake i denne vellagrete vinen.

Begge disse vinene er veldig gode matviner, og prøv dem gjerne til lam, vegetarretter eller raclette.

Les mer om Rolet 

Rolet er med sine 63 hektar den største privateide vingården i Jura, og halvparten av deres produksjon er rødvin.

Se alle vinene fra Rolet her

Dette er en av årsakene til at de har slike godbiter i kjelleren. Men det betyr også at de lager mye hvitvin også, og Rolet L'étoile Expression Chardonnay Savagnin 2013 er en utrolig herlig vin i den for området så typiske miksen av chardonnay og savagnin. Savagnin som er Juras mest særpregete drue, kan bli litt mye for mange, spesielt når den kommer i en oksidativ stil, men når den møter chardonnay blir det en litt lettere vin, men uten av det går utover konsentrasjonen. Og denne utgaven hører inn blant de bedre.

Selve smaken av Jura

Den kommer før øvrig fra underområdet Etoile, som kjennetegnes av ekstra mineralrik kalk- og leirjord. Dermed blir dette en symbiose av en sterk mineralkarakter med chardonnaydruens store tilpasningsdyktighet og savagnins svært aromatiske stil som når den lages i en oksidativ stil også henter inn aromaer av brøddeig og nøtter. Denne vinen er ikke bare perfekt for januarstudier i glasset, men også smaksrike retter med kylling eller sjømat, og ikke minst vegetar eller raclette.

Får du tak i denne vellagrete utgaven av (omtrent) den samme vinen, får du det definitive beviset på disse vinenes lagringsevne: Rolet Côtes du Jura Chardonnay Savagnin 1986 byr ikke bare på eventyrlig valuta for pengene, den smaker utrolig ungdommelig og friskt etter 31 år i flaske og utvikler seg veldig pent i glasset. Den oksidative karakteren er veldig pent integrert og skremmer ingen. Har du muligheten, bør den prøves til Jura-regionens signaturrett, nemlig Bresse-kylling med morkelsaus, eller en bit med comté, områdets berømte ost. Men den vil smake fortreffelig til sågar hvit fisk med soppsaus som en terrine.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Rolet Arbois Memorial 1999

Produsent:
Rolet Pere et Fils
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
575,10 kr
Varenummer:
8154305
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Rolet Trousseau 1999

Produsent:
Rolet Pere et Fils
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
555,10 kr
Varenummer:
8154205
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Rolet Côtes du Jura Chardonnay Savagnin 1986

Produsent:
Rolet Pere et Fils
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
990,10 kr
Varenummer:
8154405
92 Poeng
Les smaksnotatene »

  

Rolet L'étoile Expression Chardonnay Savagnin 2013

Produsent:
Rolet Pere et Fils
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
259,90 kr
Varenummer:
8154501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen