Mat og vin i kombinasjon

Vin til tapas

Slik velger du vin til tapas
Foto: (Floortje)

Slik velger du vin til tapas

Tapas har nesten blitt synonymt med buffet, og er for mange en beskrivelse av et bord med mange forskjellige retter, men hva drikker vi til dette?
18 April 2023 - 08:00

Tapas har nesten blitt synonymt med buffet, og er for mange en beskrivelse av et bord med mange forskjellige retter, men hva drikker vi til dette?

Å velge vin til tapas, eller til koldtbordet er ikke så lett. Det er mange forskjellige smaker og det er vanskelig å finne noe som passer til alt. For å være helt ærlig, så tror jeg heller ikke det går an å finne en vin som passer perfekt til alle rettene.

Men, det er i hvert fall noe som passer bedre enn andre ting. I all hovedsak mener jeg at du bør unngå rødvin helt. Dette fordi tapasbordet ofte har ting som reker og andre skalldyr, og kanskje røkt laks eller ørret, ting som fullstendig skjærer seg med rødvinen. Hvis du i tillegg har en del chili i noen av rettene, så vil rødvinen bare ødelegge smakene.

Foto: Marta Ortiz

I Spania drikker de veldig ofte tørr sherry til tapas, og det er noe som absolutt anbefales. Det passer spesielt godt til spekematen, oliven, mandler og den eventuelle røkte/veldig hardt grillede maten. Her kan du også gjerne prøve Frankrikes svar på tørr sherry, vin jaune.

Moden hvitvin med litt eikepreg vil også passe godt, fordi her får du noen av de samme kvalitetene som i tørr sherry uten at det er så kraftig. Du får den litt nøttete, lett oksiderte smaken, uten at det er like krevende å drikke som sherry kan være for mange. Moden Champagne kan også være et supergodt alternativ.

Musserende i seg selv kan passe godt til tapas og koldtbordet, gjerne moden som nevnt over, men det slår heller ikke feil med en god cava eller hva med dagens trendy pet-nat? Jeg ville i hvert fall valgt en musserende som er laget på tradisjonell metode, eller gjæret i flasken som en pet-nat, fordi da får vi disse deilige aromaene av gjærbakst som passer godt til mye av det vi finner på et tradisjonelt tapasbord.

Hvis du ikke tør å prøve deg på noen av ovennevnte alternativer, vil en tørr hvitvin ofte fungere helt fint. Her kan du da gjerne går for vin fra de samme områdene de spiser mye tapas. En txakoli fra Baskerland, eller en eiket hvitvin fra Rioja er gode eksempler, sammen med tidligere nevnte cava. Et annet godt valg er hvitvin fra Jura i Frankrike, gjerne laget av druen savagnin.

Hvis du allikevel må ha rødvin til maten, så velg en fruktig rødvin, med lite tanniner og lite eik. En ueiket garnatxa fra fra Spania passer godt og lette fruktige barberaer fra Piemonte i Italia. Rosévin fra samme druer kan også være en god match til tapas.

Foto: beats3, iStock

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her