Mat og vin i kombinasjon

Vin til tapas

Slik velger du vin til tapas
Foto: (Floortje)

Slik velger du vin til tapas

Tapas har nesten blitt synonymt med buffet, og er for mange en beskrivelse av et bord med mange forskjellige retter, men hva drikker vi til dette?
18 April 2023 - 09:00

Tapas har nesten blitt synonymt med buffet, og er for mange en beskrivelse av et bord med mange forskjellige retter, men hva drikker vi til dette?

Å velge vin til tapas, eller til koldtbordet er ikke så lett. Det er mange forskjellige smaker og det er vanskelig å finne noe som passer til alt. For å være helt ærlig, så tror jeg heller ikke det går an å finne en vin som passer perfekt til alle rettene.

Men, det er i hvert fall noe som passer bedre enn andre ting. I all hovedsak mener jeg at du bør unngå rødvin helt. Dette fordi tapasbordet ofte har ting som reker og andre skalldyr, og kanskje røkt laks eller ørret, ting som fullstendig skjærer seg med rødvinen. Hvis du i tillegg har en del chili i noen av rettene, så vil rødvinen bare ødelegge smakene.

Foto: Marta Ortiz

I Spania drikker de veldig ofte tørr sherry til tapas, og det er noe som absolutt anbefales. Det passer spesielt godt til spekematen, oliven, mandler og den eventuelle røkte/veldig hardt grillede maten. Her kan du også gjerne prøve Frankrikes svar på tørr sherry, vin jaune.

Moden hvitvin med litt eikepreg vil også passe godt, fordi her får du noen av de samme kvalitetene som i tørr sherry uten at det er så kraftig. Du får den litt nøttete, lett oksiderte smaken, uten at det er like krevende å drikke som sherry kan være for mange. Moden Champagne kan også være et supergodt alternativ.

Musserende i seg selv kan passe godt til tapas og koldtbordet, gjerne moden som nevnt over, men det slår heller ikke feil med en god cava eller hva med dagens trendy pet-nat? Jeg ville i hvert fall valgt en musserende som er laget på tradisjonell metode, eller gjæret i flasken som en pet-nat, fordi da får vi disse deilige aromaene av gjærbakst som passer godt til mye av det vi finner på et tradisjonelt tapasbord.

Hvis du ikke tør å prøve deg på noen av ovennevnte alternativer, vil en tørr hvitvin ofte fungere helt fint. Her kan du da gjerne går for vin fra de samme områdene de spiser mye tapas. En txakoli fra Baskerland, eller en eiket hvitvin fra Rioja er gode eksempler, sammen med tidligere nevnte cava. Et annet godt valg er hvitvin fra Jura i Frankrike, gjerne laget av druen savagnin.

Hvis du allikevel må ha rødvin til maten, så velg en fruktig rødvin, med lite tanniner og lite eik. En ueiket garnatxa fra fra Spania passer godt og lette fruktige barberaer fra Piemonte i Italia. Rosévin fra samme druer kan også være en god match til tapas.

Foto: beats3, iStock

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du neppe laget flyndre før
Dagens rett

Slik har du neppe laget flyndre før

Klar for å prøve noe helt nytt til middag? Lekrere smørbrød enn dette med spennende grillet flyndre skal godt gjøres å lage.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Drøm deg bort med denne drinken
Ukens drink

Drøm deg bort med denne drinken

Den heter "skinnende Reno" - etter spillparadiset i Nevada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du neppe laget flyndre før
Dagens rett

Slik har du neppe laget flyndre før

Klar for å prøve noe helt nytt til middag? Lekrere smørbrød enn dette med spennende grillet flyndre skal godt gjøres å lage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Drøm deg bort med denne drinken
Ukens drink

Drøm deg bort med denne drinken

Den heter "skinnende Reno" - etter spillparadiset i Nevada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her