Vinskole kopierte konkurrentens søknad

Vinskole kopierte konkurrentens søknad

- Vi opplever det som et tyveri, sier Norsk Vinfagskole, som fant store deler av sin egen søknad i Norsk Sommelier Utdannelses søknad om å bli fagskole.

Ved en tilfeldighet fikk Norsk Vinfagskole, Norges eneste godkjente fagskole innenfor sitt felt, vite at Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) også hadde søkt om å få bli fagskole. Skolen bestemte seg for å kikke konkurrenten i kortene.

- Vi fant igjen hele søknaden vår: teksten, figurene og skjemaene. Over 90 prosent var klipp og lim fra vår søknad fra 2010. Dette er en beskrivelse av produktet vårt på over 130 sider som vi har lagt veldig mye jobb i, sier styreleder Robert Jørgensen til Aftenposten.

LES OGSÅ: NM-seier til Liora

- Vi opplever det som et tyveri. Det er overraskende at en skole kan få godkjenning etter å ha kopiert vårt produkt.
Skolen tok kontakt med statlige NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), som godkjenner utdanninger. Der ville de ikke gjøre noe med saken.

- Dette faller utenfor vårt ansvarsområde. Mange søknader er veldig like og mange har et tett samarbeid, sier assisterende avdelingsdirektør Bjørn R. Stensby i NOKUT. Han sier til Aftenposten at slike søknader er offentlige, og at det ikke er kvalitetsmessig problem for NOKUT om en søknad ligner en annen fra en tilsvarende utdanning.

LES OGSÅ: Beste unge sommelier fra Tango

Skolen som beskyldes for plagiat har nå trukket sin søknad om å bli fagskole.

- Etter å ha mottatt brev fra Norsk Vinfagskoles advokat har vi trukket vår søknad for ikke å skape konflikt i vårt lille miljø. Det er en fornuftig og grei måte å avklare dette på som er til beste for alle parter, sier daglig leder ved Norsk Sommelier Utdannelse Ken Engebretsen til Aftenposten.

En status som fagutdanning ville gitt skolen flere fordeler. Blant annet får studentene da rett til støtte fra Lånekassen.

Norsk Sommerlier Utdannelse har holdt på siden 2002. Utdanningen har 69 elever, fordelt på to skoler i Oslo og Trondheim.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen