Vinsmaking 13. september i Oslo - Smak New Zealands viner

Nå er det endelig klart for smaking av viner fra det spennende landet New Zealand. Det er ingen mindre enn produsenten Villa Maria som bringer med seg en lang rekke flotte viner fra deres rikholdige portefølje. Opplev 10 viner som virkelig setter New Zeal
Redaksjonen
24 August 2004 - 13:30

Villa Maria er nemlig en ikke ubetydelig aktør på den new zealandske vinscenen, og har som landets nest største produsent, kontroll over 229 hektar vinmarker fordelt på tre av de viktigste regionene, Marlborough, Hawke's Bay og Gisborne, med den første som den mest sentrale. Marlboroughs gunstige klima og jordsmonn har lokket til seg ikke bare Villa Marias påkostede hovedkvarter, men også 40 prosent av landets beplantede vinstokkareal. Og turister i hopetall, for å leske strupene underveis til selve sentrum av Middle Earth som befinner seg noe lenger sør på South Island. Det var her den kjente filmtrilogien Lord of the Rings nylig ble spilt inn.

Her er forholdene ideelle for de druene som har brakt New Zealand ry, først og fremst sauvignon blanc men også chardonnay, riesling, gewürztraminer, pinot gris, cabernet sauvignon, merlot og pinot noir. Private Bin representerer Villa Marias enkleste nivå og Sauvignon Blanc 2002 i denne serien er en god representant for det folkelige New Zealand. Stor tropisk sødme og fedme med innslag av urter i så vel duft som smak. Dessuten fruktig og med god friskhet. Druene kommer fra 25 ulike parseller og plukkes ved høy modenhetsgrad hvilket gir høyt sukkerinnhold og søte tropiske aromaer.

Maritimt klima
Mens alle regioner i New Zealand har et maritimt klima på grunn av nærheten til havet, selv om landet er 1600 km langt, er bredden aldri større enn 300 km, skiller Marlborough seg ut med relativt kjølig klima med tilstrekkelig nedbør og sol og stor forskjell mellom dag- og nattemperatur. Dette er optimale forhold for de aromatiske druene som her blir nærmest overveldende aromamessig med stor kraft og fylde men likevel med en syre som holder det hele på plass.

Hawke's Bay er en av New Zealands solrikeste region. De klimatiske forholdene er ganske like Bordeaux, og ikke uventet er det røde druer som gjør det best her. Varmen i kombinasjon med veldrenert grusjord gjør at vinstokkene er under konstant stress i deler av vekstperioden, og modne druer er regelen snarere enn unntaket. Villa Marias vinmarker ligger et stykke lenger inn i landet hvor temperaturene er noe lavere.

Gisborne er lengst nord av de tre regionene og dermed enda varmere. Her er jordsmonnet mer kompakt og holder bedre på fuktigheten. Hoveddrue er chardonnay og resultatet er store viner med uttalt tropisk preg. Villa Marias vinmarker ligger hovedsakelig i de nordvendte åssidene hvor forholdene er bedre med redusert soleksponering, skrinnere jordsmonn og bedre drenering.

Les mer om Villa Maria her.

Det er Alastair Maling, sjefsvinmaker hos Villa Maria og Master of Wine, som denne kvelden serverer deg hele 10 viner signert Villa Maria:

Laget av: 100% Riesling.
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Mer info om vinen her.
 

Laget av: 100% Chardonnay.
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Mer info om vinen her.
 
Laget av: 100% Sauvignon Blanc.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
 
Laget av: 100% Sauvignon Blanc.
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
 
Laget av: 100% Sauvignon Blanc.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Les mer om vinen her.
 
w Villa Maria Single Vineyard Taylors Pass Sauvignon Blanc 2003
Laget av: 100% Sauvignon Blanc.
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Ikke i salg i Norge. Anslått pris: Kr. 240,-
Les mer om vinen her.
 
Laget av: 100% Pinot Noir.
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Les mer om vinen her.
 

w Villa Maria Reserve Marlborough Pinot Noir 2003
Laget av: 100% Pinot Noir.
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Ikke i salg i Norge. Anslått pris: Kr. 250,-
Les mer om vinen her.
 

w Villa Maria Single Vineyard Seddon Pinot Noir 2002
Laget av: 100% Pinot Noir.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Ikke i salg i Norge. Anslåttpris: Kr. 240,-
Les mer om vinen her.
 

w Villa Maria Reserve Hawke's Bay Merlot Cabernet 2001
Laget av: 100% Pinot Noir.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Ikke i salg i Norge. Anslått pris: Kr. 250,-
Les mer om vinen her

Smakingen er nå avholdt

Tid: 13. september 2004 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Kurset varer til ca. kl. 21:30

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende. Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 130904. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 09.09.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren
Dagens rett

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren

En virkelig smakfull og delikat suppe er midtpunktet på middagsbordet i dag. Med eller uten spekeskinke som tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her