Vinsmaking 15. mars - Smak herlige franske hetviner

Stadig flere nordmenn har i løpet av de siste 10 årene fått øynene opp for de spennende vinene fra Banyuls. Med en alkoholgrad godt over den normale er disse søte vinene for hetvin å regne, men bruksanvendeligheten er stor, først og fremt til desserter el
Redaksjonen
03 Februar 2004 - 16:32

I de senere år har vinbønder i Collioure og Banyuls fått utmerkelser for sitt arbeid for å forbedre ikke bare vinenes kvalitet, men også for sitt arbeid i vinmarken. Disse vinbøndene bestemte seg derfor i 1997 for å danne La Cave de l'Abbé Rous. Navnet stammer fra en prest som for flere hundre år siden, etter å ha oppdaget Banyuls-vinenes spesielle stil, bestemte seg for å selge vinen til andre prester i regionen - og siden, takket være den nybygde jernbanen, - til prester i hele Frankrike! Grunnet sin salgssuksess kunne han etter hvert bygge en ny og flottere kirke i Banyuls.
 
Banyuls er den sørligeste appellasjonen i Frankrike og vinmarkene ligger bokstavlig talt bare ett steinkast fra grensen til Spania. Druene blir dyrket i bratte skiferskråninger, mekanisering er derfor uaktuell, avlingerne er ekstremt lave og modenheten svært høy. Vinen blir fremstilt av modne druer av typen Grenache Noir og tilsatt ren druesprit etter at gjæringen når fem eller seks prosent alkohol.
 
Hos Castell des Hospices, Mas Cornet og Domaine de Baillaury produseres det med lave avlinger, typisk 20 hl/ha, men ofte enda lavere hvis sommeren er ekstremt varm. Dette er fantastiske flotte Banyuls og Banyuls Grand Cru viner som reflekterer regionens spesielle jordsmonn.

Det er eksportsjef Catherine Lemesle som skal guide deg gjennom smakingen av disse spennende franske hetvinene.

Les mer om produsenten her.

Smakingen er nå avholdt.

Følgende viner skal smakes:
w Banyuls Blanc 2002 - Mas Cornet
    (ikke på polet - pris ca kr 200,00)
    Alkohol: 16,0%
    Druetyper: 100 % Grenache
 
w Banyuls Mise Tardive 2002 - Mas Cornet
    (ikke på polet - pris ca kr 236,00)
 
w Banyuls Grand Cru 96 - Castell des Hospices
    (ikke på polet - pris ca kr 292,00)
    Alkohol: 18,5%
    Druetyper: 100 % Grenache
 
w Banyuls Grand Cru Sec 95 Nadal
    (ikke på polet - pris ca kr 271,00)
 
w Banyuls 5 ans d'Age Domaine de Baillaury
    (ikke på polet - pris ca kr 171,00)
 
w Matifoc, Dry rancio wine (som en sherry fino)
    (ikke på polet - pris ca kr 175,00)
 
w Banyuls Vinegar (vineddik)
    (ikke i salg - pris ca kr 88,00 for 50cl)

Smakingen er nå avholdt.

 Tid: 15. mars 2004 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen,
Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 150304. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 10.03.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her