Vitenskapen lærer deg å gjenkjenne vin

Kunne du tenke deg å raskt oppfatte og forstå det fruktige vokabularet vinskribenter som Hugh Jonhnson og Oz Clarke benytter seg av? Nå blir det kanskje en realitet. En amerikansk forsker har utviklet en idiotsikker metode for å distinkt kunne kjenne fors
Redaksjonen
21 Februar 2001 - 15:47

Ann Noble som er professor ved universitetet for Oenologi og Vitikultur i Davis i California, like utenfor Napa Valleys vinmarker, har satt i sammen noe hun omtaler som en unik samling referanser på dufter som garantert vil gi en nybegynner umiskjennelige aromaer typisk for bestemte druer og vintyper.

Et dussin vinglass, fylt med enkel basisvin, tilsettes noen dråper ekstrakter, og du vil straks bli i stand til å gjenkjenne de karakteristiske egenskaper for visse typer vin. Eksempler på dette er asparges, rød paprika og jordbær.

Selvfølgelig er det her snakk om gjenkjennelsen av naturlige aromaer. Således vil du nok ikke kunne gjenkjenne en vin som "rasepreget, velbalansert eller ha utviklet bouquet" - selv om sistnevnte nok sikkert ligger i grenseland.

Hennes teknikk går enkelt ut på å tilføre karakteristiske trekk til en enkel og upretensiøs vin, slik at denne duften blir den dominerende. Dette gjør det lettere for nybegynnere å plukke ut helt konkrete trekk for senere gjenkjennelse. De velkjente trekk av karamell, vanilje, sitrus, stall og lakris er også med, men det er fortrinnsvis de fruktige elementene det skal fokuseres på. Hun påstår at de fleste ingredienser du trenger for et eksperiment faktisk kan skaffes i en vanlig dagligvarehandel.

Vinkritikere har i løpet av de siste 15 år utviklet et relativt komplisert sett med begrep og beskrivelser, og som i mange tilfeller forvirrer mer enn oppklarer. En "harry vin" er nok fortsatt ikke mulig å beskrive med dufttilsetning...

Kilde: Mark Henderson (The Times)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her