VM-tittel i 2001?

I Norge har vi en egen evne til å gjøre konkurranseidrett ut av det meste. Ikke minst innen det som er relatert til mat og drikke. Baristaene er også med etter at Robert Thoresen på Java Espressobar i Oslo stakk av med VM-gullet sist høst.
Redaksjonen
16 Mars 2001 - 19:20

NM for baristaer har vært arrangert tre år på rad med mellom 5 og 100 deltakere. I 1999 ble det for første gang arrangert Nordisk mesterskap med Robert Thoresen fra Java Espressobar som sikker vinner. Det påfølgende år var konkurransen knivskarp med Robert Thoresen og Tim Wendelboe fra Stockfleth i Oslo "neck to neck" i finalen. Thoresen ble vinner og derved finalist i det første verdensmesterskap for baristaer i Monte Carlo arrangert av Speciality Coffee Association of Europe (SCEA).

Norsk VM suksess
Robert Thoresen med støtteapparat inntok espressomaskinene i det nye Grimaldi-senteret i oktober 2000 - sammen med deltakere fra 16 land. Han tok seg til finalen i følge med Baristaer fra Bosnia, Italia, Island, Danmark og Australia.
 
På selve finaledagen var Robert best når det gjelder og fikk topp karakter i alle disipliner, teknikk, smak, visuelt inntrykk, og sist, men ikke minst, evnen til å kommunisere med sitt publikum. Nettopp slik en barista skal framstå daglig ved sin espressomaskin overfor sine kunder også på St. Hanshaugen. Plassene videre på pallen ble rent nordiske med Island og Danmark som nummer to og tre. At en italiener og ubestridt favoritt havnet på 5. plass, var selvfølgelig med på å sukre cappuccinoen ekstra for de nordiske deltakerne. At vinneren brukte en norskprodusert espresso med vinnerkaffe fra gourmetkaffeauksjonen i Brasil og Indisk Monsooned Malabar som hovedkomponent, var også med på å styrke den norske selvfølelsen.

Topp gir bredde
Det er liten tvil om at baristamesterskapet har vært med på å gi en solid faglig stimulans i det norske kaffebarmiljøet, og når 2001-vinneren nå skal kåres må det i disse dager hele 9 regionale uttakingskonkurranser til før finalistene kan møtes i Trondheim 17. mars. Da blir det avgjort hvem som skal representere Norge i verdensmesterskapet i Miami like etter påske. Hvem som enn vinner skal det ikke være noe å si på støtteapparatet, for i vinter er det etablert et eget norsk landslag for baristaer. Laget som teller 10 medlemmer skal dels stå for opplæring av nye rekrutter til faget, dels delta i oppvisninger og på messer. De skal også stimulere til økt faglig nivå på kaffebarene. I Miami skal også deler av laget stå for selve arrangementet..

VM 2002 til Norge
Kanskje ikke rå rart siden fagmiljøet blomstrer og bredden er stor. Nøyaktig hvordan SCAE i Norge skal gripe dette helt an er fremdeles usikkert, men VM i baristakunst blir det i juni 2002. Så da er det bare å legge seg i trening og melde seg på i konkurransen. Det er både faglig stimulerende og god underholdning - dessuten er dette den eneste gang hvor doping (kun koffein) ikke er forbudt, men faktisk anbefalt.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her