VM-tittel i 2001?

I Norge har vi en egen evne til å gjøre konkurranseidrett ut av det meste. Ikke minst innen det som er relatert til mat og drikke. Baristaene er også med etter at Robert Thoresen på Java Espressobar i Oslo stakk av med VM-gullet sist høst.
Redaksjonen
16 Mars 2001 - 18:20

NM for baristaer har vært arrangert tre år på rad med mellom 5 og 100 deltakere. I 1999 ble det for første gang arrangert Nordisk mesterskap med Robert Thoresen fra Java Espressobar som sikker vinner. Det påfølgende år var konkurransen knivskarp med Robert Thoresen og Tim Wendelboe fra Stockfleth i Oslo "neck to neck" i finalen. Thoresen ble vinner og derved finalist i det første verdensmesterskap for baristaer i Monte Carlo arrangert av Speciality Coffee Association of Europe (SCEA).

Norsk VM suksess
Robert Thoresen med støtteapparat inntok espressomaskinene i det nye Grimaldi-senteret i oktober 2000 - sammen med deltakere fra 16 land. Han tok seg til finalen i følge med Baristaer fra Bosnia, Italia, Island, Danmark og Australia.
 
På selve finaledagen var Robert best når det gjelder og fikk topp karakter i alle disipliner, teknikk, smak, visuelt inntrykk, og sist, men ikke minst, evnen til å kommunisere med sitt publikum. Nettopp slik en barista skal framstå daglig ved sin espressomaskin overfor sine kunder også på St. Hanshaugen. Plassene videre på pallen ble rent nordiske med Island og Danmark som nummer to og tre. At en italiener og ubestridt favoritt havnet på 5. plass, var selvfølgelig med på å sukre cappuccinoen ekstra for de nordiske deltakerne. At vinneren brukte en norskprodusert espresso med vinnerkaffe fra gourmetkaffeauksjonen i Brasil og Indisk Monsooned Malabar som hovedkomponent, var også med på å styrke den norske selvfølelsen.

Topp gir bredde
Det er liten tvil om at baristamesterskapet har vært med på å gi en solid faglig stimulans i det norske kaffebarmiljøet, og når 2001-vinneren nå skal kåres må det i disse dager hele 9 regionale uttakingskonkurranser til før finalistene kan møtes i Trondheim 17. mars. Da blir det avgjort hvem som skal representere Norge i verdensmesterskapet i Miami like etter påske. Hvem som enn vinner skal det ikke være noe å si på støtteapparatet, for i vinter er det etablert et eget norsk landslag for baristaer. Laget som teller 10 medlemmer skal dels stå for opplæring av nye rekrutter til faget, dels delta i oppvisninger og på messer. De skal også stimulere til økt faglig nivå på kaffebarene. I Miami skal også deler av laget stå for selve arrangementet..

VM 2002 til Norge
Kanskje ikke rå rart siden fagmiljøet blomstrer og bredden er stor. Nøyaktig hvordan SCAE i Norge skal gripe dette helt an er fremdeles usikkert, men VM i baristakunst blir det i juni 2002. Så da er det bare å legge seg i trening og melde seg på i konkurransen. Det er både faglig stimulerende og god underholdning - dessuten er dette den eneste gang hvor doping (kun koffein) ikke er forbudt, men faktisk anbefalt.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her