VM-tittel i 2001?

I Norge har vi en egen evne til å gjøre konkurranseidrett ut av det meste. Ikke minst innen det som er relatert til mat og drikke. Baristaene er også med etter at Robert Thoresen på Java Espressobar i Oslo stakk av med VM-gullet sist høst.
Redaksjonen
16 Mars 2001 - 18:20

NM for baristaer har vært arrangert tre år på rad med mellom 5 og 100 deltakere. I 1999 ble det for første gang arrangert Nordisk mesterskap med Robert Thoresen fra Java Espressobar som sikker vinner. Det påfølgende år var konkurransen knivskarp med Robert Thoresen og Tim Wendelboe fra Stockfleth i Oslo "neck to neck" i finalen. Thoresen ble vinner og derved finalist i det første verdensmesterskap for baristaer i Monte Carlo arrangert av Speciality Coffee Association of Europe (SCEA).

Norsk VM suksess
Robert Thoresen med støtteapparat inntok espressomaskinene i det nye Grimaldi-senteret i oktober 2000 - sammen med deltakere fra 16 land. Han tok seg til finalen i følge med Baristaer fra Bosnia, Italia, Island, Danmark og Australia.
 
På selve finaledagen var Robert best når det gjelder og fikk topp karakter i alle disipliner, teknikk, smak, visuelt inntrykk, og sist, men ikke minst, evnen til å kommunisere med sitt publikum. Nettopp slik en barista skal framstå daglig ved sin espressomaskin overfor sine kunder også på St. Hanshaugen. Plassene videre på pallen ble rent nordiske med Island og Danmark som nummer to og tre. At en italiener og ubestridt favoritt havnet på 5. plass, var selvfølgelig med på å sukre cappuccinoen ekstra for de nordiske deltakerne. At vinneren brukte en norskprodusert espresso med vinnerkaffe fra gourmetkaffeauksjonen i Brasil og Indisk Monsooned Malabar som hovedkomponent, var også med på å styrke den norske selvfølelsen.

Topp gir bredde
Det er liten tvil om at baristamesterskapet har vært med på å gi en solid faglig stimulans i det norske kaffebarmiljøet, og når 2001-vinneren nå skal kåres må det i disse dager hele 9 regionale uttakingskonkurranser til før finalistene kan møtes i Trondheim 17. mars. Da blir det avgjort hvem som skal representere Norge i verdensmesterskapet i Miami like etter påske. Hvem som enn vinner skal det ikke være noe å si på støtteapparatet, for i vinter er det etablert et eget norsk landslag for baristaer. Laget som teller 10 medlemmer skal dels stå for opplæring av nye rekrutter til faget, dels delta i oppvisninger og på messer. De skal også stimulere til økt faglig nivå på kaffebarene. I Miami skal også deler av laget stå for selve arrangementet..

VM 2002 til Norge
Kanskje ikke rå rart siden fagmiljøet blomstrer og bredden er stor. Nøyaktig hvordan SCAE i Norge skal gripe dette helt an er fremdeles usikkert, men VM i baristakunst blir det i juni 2002. Så da er det bare å legge seg i trening og melde seg på i konkurransen. Det er både faglig stimulerende og god underholdning - dessuten er dette den eneste gang hvor doping (kun koffein) ikke er forbudt, men faktisk anbefalt.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her