Oppskrifter med and

Oppskrifter med and

Andekjøtt er fortsatt lite utbredt i Norge, men med stadig flere norske produsenter som satser på oppdrett, er kjøttypen blitt tilgjengelig i fersk form i dagligvare året rundt.

And er en kjøttsort som skiller seg fra andre typer fugl på flere måter. Først og fremst er kjøttet mørkere, dernest gir en and betydelige mengder fett. Kjøttet er ikke fettmarmorert, men fettet ligger som et tykt lag mellom skinnet og kjøttet.

På en and er det andebrystet som er tingen. Når det er skåret ut, er det ikke så mye igjen på skroget, bortsett fra skinn og fett. Andebryst stekes helt med skinnet for å beholde mest mulig av fettet som bidrar til at kjøttet blir saftig og smaksrikt. Ett andebryst er større enn et kyllingbryst og gir nok mat til to porsjoner.

Andebrystet kan også røykes og spekes. I Frankrike heter dette produktet magret de canard fumé et séché.

I motsetning til kylling er det forholdsvis lite kjøtt å hente fra andevingene, heller ikke andelårene er veldig kjøttrike sammenlignet med brystet. Lårene er derfor populære å konfitere, altså sylte i eget fett. Dette er en typisk fransk tradisjon, all den tid andeoppdrett er en betydelig industri der. Andelever i form av foie gras, er i dag et svært omdiskutert produkt på grunn av tvangsforingen.

Den er sterkt knyttet til fransk andeoppdrett, og innebærer at fuglene fores manuelt en og en to ganger om dagen for t leveren skal bli stor og fet. Dette er en tradisjon som faktisk er 4500 år gammel og stammer fra det gamle Egypt. Men den defineres som dyreplageri i mange land, og foie gras er av den grunn forbudt flere steder. California var blant de første stater til å forby foie gras.

Men i dag kan du få tak i andelever fra normalt oppdrettet fugl. Den er ikke like fet som fransk foie gras - fettlever, men smaken er fyldig og god. Andehjertet er lite, men en svært interessant råvare som burde brukes oftere. Det samme gjelder kråsen – g é sier på fransk - som er lite tilgjengelig i Norge, men som ofte ses på franske menyer særlig i syltet form i salat (salade de g é siers confits). En delikatesse.

Hel and er vanlig som julemat i Danmark. Peking-and eller crispy duck er en kinesisk delikatesse. For at skinnet skal bli helsprøtt, blåses luft inn mellom skinnet og kjøttet før stekingen.

På tradisjonstro franske restauranter finnes for øvrig en egen innretning som heter presse de canard – andepresse – som brukes til å presse ut kraften av skroget etter at brystene er skåret ut av den ferdigstekte anden.

Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets kurs for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik burger kan ingen motstå
Dagens rett
Burger med glasert rødløk

En slik burger kan ingen motstå

Medisterdeig på tilbud blir til en saftig burger og når den toppes med rødløksmarmelade og sprø eplesalat blir den rett og slett uimotståelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken