Oppskrifter med and

Oppskrifter med and

Andekjøtt er fortsatt lite utbredt i Norge, men med stadig flere norske produsenter som satser på oppdrett, er kjøttypen blitt tilgjengelig i fersk form i dagligvare året rundt.

And er en kjøttsort som skiller seg fra andre typer fugl på flere måter. Først og fremst er kjøttet mørkere, dernest gir en and betydelige mengder fett. Kjøttet er ikke fettmarmorert, men fettet ligger som et tykt lag mellom skinnet og kjøttet.

På en and er det andebrystet som er tingen. Når det er skåret ut, er det ikke så mye igjen på skroget, bortsett fra skinn og fett. Andebryst stekes helt med skinnet for å beholde mest mulig av fettet som bidrar til at kjøttet blir saftig og smaksrikt. Ett andebryst er større enn et kyllingbryst og gir nok mat til to porsjoner.

Andebrystet kan også røykes og spekes. I Frankrike heter dette produktet magret de canard fumé et séché.

I motsetning til kylling er det forholdsvis lite kjøtt å hente fra andevingene, heller ikke andelårene er veldig kjøttrike sammenlignet med brystet. Lårene er derfor populære å konfitere, altså sylte i eget fett. Dette er en typisk fransk tradisjon, all den tid andeoppdrett er en betydelig industri der. Andelever i form av foie gras, er i dag et svært omdiskutert produkt på grunn av tvangsforingen.

Den er sterkt knyttet til fransk andeoppdrett, og innebærer at fuglene fores manuelt en og en to ganger om dagen for t leveren skal bli stor og fet. Dette er en tradisjon som faktisk er 4500 år gammel og stammer fra det gamle Egypt. Men den defineres som dyreplageri i mange land, og foie gras er av den grunn forbudt flere steder. California var blant de første stater til å forby foie gras.

Men i dag kan du få tak i andelever fra normalt oppdrettet fugl. Den er ikke like fet som fransk foie gras - fettlever, men smaken er fyldig og god. Andehjertet er lite, men en svært interessant råvare som burde brukes oftere. Det samme gjelder kråsen – g é sier på fransk - som er lite tilgjengelig i Norge, men som ofte ses på franske menyer særlig i syltet form i salat (salade de g é siers confits). En delikatesse.

Hel and er vanlig som julemat i Danmark. Peking-and eller crispy duck er en kinesisk delikatesse. For at skinnet skal bli helsprøtt, blåses luft inn mellom skinnet og kjøttet før stekingen.

På tradisjonstro franske restauranter finnes for øvrig en egen innretning som heter presse de canard – andepresse – som brukes til å presse ut kraften av skroget etter at brystene er skåret ut av den ferdigstekte anden.

Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets kurs for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken