Anden:
Fjern vinger og innmat. Fjern fett og hud fra halsen og bakenden, og tørk godt med kjøkkenpapir. Gni anden grundig med salt og pepper innvendig og utvendig.
- Skrell eplene og del dem i mindre biter. Fyll anden med svisker og epler.
- Brun vingespissene, innmaten og fettet fra halsen i en gryte, sammen med litt av andefettet. Hell i vann, tilsett løk og gulrot og kok cirka en halv time. Hell sjyen gjennom en sikt og legg den til side for saus.
- Plasser anden i en form med ryggen oppover, slik at fettet kan dryppe inn i stekepannen. Plasser formen midt i ovnen i cirka 15 minutter på 225 °. Vend så anden og brun brystet i 15 minutter.
- Hell ½ liter vann i formen og stek anden i cirka 2 timer på 160 °, stikk i den tykke delen av låret, saften fra kjøttet må være klar.
- Anden kan også brunes i cirka 10 minutter på 250 ° eller under grill for å gjøre skinnet sprøtt, men husk å hold øye med den.
- Hell sjyen i en bolle og la den stå en stund til fettet har samlet seg. Hell forsiktig ut fettet og bland sjyen med væsken fra vingene og innsiden. Kok det ned slik at smaken blir konsentrert. Tilsett evt jevning eller maisenna og smak med salt og pepper.
Dansk juleand serveres med ovnsstekte poteter. Til stekingen bruker du litt av andefettet som ble til overs etter andestekingen. Del poteter i båter. Ha i en ildsfast form. Fordel andefett jevnt i formen og stek ved 200 grader. Smak til med salt og pepper og server med en gang.
Her er 40 hele oppskrifter på and
Vil du heller lage kalkun finner du alt du behøver å vite her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig