Dansk juleand
Foto: LASSE HYLDAGER

Dansk juleand

And er danskenes favorittrett på julaften, men denne retten kan nytes i hele julesesongen og lenge etter det.

Fremgangsmåte

Anden:

  1. Fjern vinger og innmat. Fjern fett og hud fra halsen og bakenden, og tørk godt med kjøkkenpapir.
  2. Gni anden grundig med salt og pepper innvendig og utvendig.
  3. Skrell eplene og del dem i mindre biter. Fyll anden med svisker og epler.
  4. Brun vingespissene, innmaten og fettet fra halsen i en gryte, sammen med litt av andefettet.
  5. Hell i vann, tilsett løk og gulrot og kok cirka en halv time.
  6. Hell sjyen gjennom en sikt og legg den til side for saus.
  7. Plasser anden i en form med ryggen oppover, slik at fettet kan dryppe inn i stekepannen.
  8. Plasser formen midt i ovnen i cirka 15 minutter på 225 °. Vend så anden og brun brystet i 15 minutter.
  9. Hell vann i formen og stek anden i cirka 2 timer på 160 °, stikk i den tykke delen av låret, saften fra kjøttet må være klar.
  10. Anden kan også brunes i cirka 10 minutter på 250 ° eller under grill for å gjøre skinnet sprøtt, men husk å hold øye med den.
  11. Hell sjyen i en bolle og la den stå en stund til fettet har samlet seg.
  12. Hell forsiktig ut fettet og bland sjyen med væsken fra vingene og innsiden. Kok det ned slik at smaken blir konsentrert.
  13. Tilsett evt jevning eller maisenna og smak med salt og pepper.

Dansk juleand serveres med ovnsstekte poteter:

  1. Til stekingen av potetene bruker du litt av andefettet som ble til overs etter andestekingen.
  2. Del poteter i båter.
  3. Ha i en ildsfast form.
  4. Fordel andefett jevnt i formen og stek ved 200 grader.
  5. Smak til med salt og pepper og server med en gang. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Gram

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her