Oppskrifter med svinekjøtt

Oppskrifter med svinekjøtt

Svinekjøtt er mørt, magert og lett å lage gode retter av. Kjøttet er mildt og har en god, allsidig smak som det er lett å kombinere med andre spennende smaker. Bruk svin i thaimat eller en indisk gryte, eller server det mer tradisjonelt med brun saus og gode grønnsaker. Svinekjøtt er veldig godt og kan brukes til både hverdags og fest. I Norge og Norden for øvrig er svinekjøtt det mest populære av alle kjøttslag.

Moderne svinekjøtt er magert og velsmakende sammenlignet med det kjøttet som fantes på markedet tidligere. Den nå høye kvaliteten på svinekjøtt skyldes både moderne avlsmetoder og nye slaktemetoder. Svinekjøtt har også den fordel at fettet ligger konsentrert og lett kan fjernes. Renskåret svinekjøtt har derfor typisk en fettkonsentrasjon på kun 3-5 %, hvilket gjør at det ofte brukes i magrere retter.

Kjøtt, særlig svinekjøtt, tar lett smak av fôret dyret spiser. Dette kan styres i positiv retning, som med eikenøttene de spanske grisene spiser, eller i negativ retning med billig og dårlig fôr som gir et produkt med lite god smak. Mye av denne smaken setter seg i fettet som er den fremste smaksbæreren på grisen. 

Partering og stykningsdeler

Parteringen av gris har mye med de ulike landenes mattradisjoner å gjøre, og i Norge gir dette vanligvis deler man gjerne inn i følgende stykningsdeler og bruksområder:
Svinehode, svinekjake, knoke, svinenakke, nakkekoteletter, svinebog (deriblant surret svinestek av bog og strimlet svinkjøtt av bog), produksjonskjøtt til pålegg, kjøttdeig, pølser og medister, kotelettkam, indrefilet, ytrefilet, svinekoteletter, filetkoteletter, røkt svinekam, sommerkoteletter, hamburgerrygg, baby back spareribs, side med bein (som for eksempel juleribbe), familieribbe, tynnribbe, texas spareribs, St. Louis style spareribs, grillbein, bacon, lettsaltet sideflesk, buklist, mørbrad, skinke, skinkestek uten bein, beinfri skinkestek uten svor, beinfri skinkestek med svor, skinkestek med bein, flatbiff, svineknoke, svinelabb.

Hva brukes norske purker til

En purke er en hunngris som skal skaffe nye kull med grisunger. Dessverre lever ikke disse lenge, kun 2,5 år, etter å ha levert tre runder med grisunger. Gjennomsnittlig slakteverk for purkene er 151 kilo (etter skålding) som er mye mer enn for vanlig slaktegris som ligger på 81 kilo.

Purkekjøttet er mindre attraktivt enn kjøtt fra hanngrisene, og dette gjenspeiles i prisen man til slutt kjøper produktet for. For purke er kiloprisen 13 kroner, mens den er 24 kroner for hanngriser. Men dette trenger ikke bety at kvaliteten er noe dårligere.


Forsiden akkurat nå
Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets kurs for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe og pannekaker funker fortsatt
Dagens rett
Pannekaker og betasuppe

Suppe og pannekaker funker fortsatt

Pannekakeoppskriften er gjort litt sunnere, og suppeoppskriften er litt raskere. Ellers er det mye 60-tall over dagens middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken