Ají picante
verdensmat.no

Ají picante

Ají er enkel å lage og det er få faste normer. “Alle” i land som Colombia og Ecuador har sin egen oppskrift.

Fremgangsmåte

Mange har en sånn-cirka-oppskrift, slik at én ají aldri er som den forrige.

Noen legger sin ære i å ha den beste ajíen, mens andre kjøper en ferdig ají. Men alle har en ají stående klar. Denne (halv)sterke chilisausen er mest anvendelig til latinamerikanske matretter, men fungerer også svært godt til “norske retter” som pizza og sandwicher. Alle typer ají passer ypperlig til anledninger med potetgull, tacochips, patacones og annen snacks.

Oppskriften gir én liten skål.

Plukk bladene av korianderstilkene. Press limen. Skrell og grovkutt løk og vårløk. Fjern frø og frøholder (hvit remse) fra ferske chili. Skåld tomaten (kokende vann) og flå den.

Finhakk tomaten (eller kjør den i blenderen/kjøkkenmaskinen).

Ha chiliflakene eller den ferske chilien i en morter. Knus denne sammen med litt av saften fra tomaten og matoljen. Mal til det hele blir jevnt.

I en bolle/skål blandes resten av den knuste tomaten, limesaften, eddik og eventuelt noe vann.

Finfinhakk vårløk, løk og korianderblader. Du kan eventuelt kjøre dem i kjøkkenmaskinen (blenderen), men påse at det ikke blir altfor grøtete. Det blir penere om du finhakker for hånd.

Rør hakket vårløk, løk og korianderblader i bollen med tomatvæsken.

NB: Smak nå til med salt!

Rør så sakte inn chilimiksen fra morteren. Ta litt av gangen, og stopp når det hele er sterkt nok!

Spe eventuelt ut med noe ekstra vann og/eller eddik. Det er meningen at denne mojoen skal være ganske tyntflytende.

Dekk til, sett til kjøling, og la trekke i minst én time (gjerne over natten). Den tåler om lag en uke i kjøleskapet.

Server ají picante kald eller i romtemperatur.

Tips om chilien
Ikke bruk habanero eller andre ekstremt sterke chilityper. De er rett og slett for sterke til denne bruksmåten: Det er tross alt en miniporsjon vi lager, og da hadde det vært nok med et bitte lite hjørne av en habanero!

Men vi vil også ha den gode grunnsmaken i chilien, som er mer enn kun styrke. Bruk derfor vanlig cayenne, jalapeño eller andre halvmilde sorter, og ha heller i flere. Slik er det også lettere å regulere styrken slik at den passer deg.

Her får du sært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av verdensmat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her