Ají picante
verdensmat.no

Ají picante

Ají er enkel å lage og det er få faste normer. “Alle” i land som Colombia og Ecuador har sin egen oppskrift.

Fremgangsmåte

Mange har en sånn-cirka-oppskrift, slik at én ají aldri er som den forrige.

Noen legger sin ære i å ha den beste ajíen, mens andre kjøper en ferdig ají. Men alle har en ají stående klar. Denne (halv)sterke chilisausen er mest anvendelig til latinamerikanske matretter, men fungerer også svært godt til “norske retter” som pizza og sandwicher. Alle typer ají passer ypperlig til anledninger med potetgull, tacochips, patacones og annen snacks.

Oppskriften gir én liten skål.

Plukk bladene av korianderstilkene. Press limen. Skrell og grovkutt løk og vårløk. Fjern frø og frøholder (hvit remse) fra ferske chili. Skåld tomaten (kokende vann) og flå den.

Finhakk tomaten (eller kjør den i blenderen/kjøkkenmaskinen).

Ha chiliflakene eller den ferske chilien i en morter. Knus denne sammen med litt av saften fra tomaten og matoljen. Mal til det hele blir jevnt.

I en bolle/skål blandes resten av den knuste tomaten, limesaften, eddik og eventuelt noe vann.

Finfinhakk vårløk, løk og korianderblader. Du kan eventuelt kjøre dem i kjøkkenmaskinen (blenderen), men påse at det ikke blir altfor grøtete. Det blir penere om du finhakker for hånd.

Rør hakket vårløk, løk og korianderblader i bollen med tomatvæsken.

NB: Smak nå til med salt!

Rør så sakte inn chilimiksen fra morteren. Ta litt av gangen, og stopp når det hele er sterkt nok!

Spe eventuelt ut med noe ekstra vann og/eller eddik. Det er meningen at denne mojoen skal være ganske tyntflytende.

Dekk til, sett til kjøling, og la trekke i minst én time (gjerne over natten). Den tåler om lag en uke i kjøleskapet.

Server ají picante kald eller i romtemperatur.

Tips om chilien
Ikke bruk habanero eller andre ekstremt sterke chilityper. De er rett og slett for sterke til denne bruksmåten: Det er tross alt en miniporsjon vi lager, og da hadde det vært nok med et bitte lite hjørne av en habanero!

Men vi vil også ha den gode grunnsmaken i chilien, som er mer enn kun styrke. Bruk derfor vanlig cayenne, jalapeño eller andre halvmilde sorter, og ha heller i flere. Slik er det også lettere å regulere styrken slik at den passer deg.

Her får du sært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av verdensmat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere
Dagens rett

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere

Det møreste kjøttet av alle er reinsdyrfileten. Den fortjener det beste følget, og det er faktisk veldig lett å lage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du fortsatt bær i fryseren, da skal du lage denne deilig franske pannekaken
Ukens kake

Har du fortsatt bær i fryseren, da skal du lage denne deilig franske pannekaken

Den er myk og saftig takket være bærene. Den kan spises som den er eller serveres med pisket krem, rømme eller iskrem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her