Meierismør og olivenolje
hvitløk
sjarlottløk
rødvin
soyasaus
persillerot
gulrot
Amandie poteter
sopp av ulike slag (gjerne aromasopp, shitakesopp etc)
fersk timian
hvetemel
crême frâiche
salt og pepper
biff (ca 300 g), ytrefilet eller entrecote. Gjerne ett helt stykke som kan skjæres i runde medaljonger, eller vanlige biffer som deles i to)
Parmaskinke
Fremgangsmåte
Slik gjør du:
Start med sausen.
Saus:
Smelt 2 ss smør i en kjele. Hakk løk i små biter og surr den i smøret i 10 minutter på lav varme. Tilsett 2 dl rødvin og reduser litt. Tilsett så 2 dl kraft (eller 2 dl vann + buljong) , la det koke litt slik at det reduseres litt. La det stå på lav varme mens du gjør andre ting. Helt til slutt før servering tilsetter du:
2 ss soyasaus. Kok i ett par minutter. 20 g smør tilsettes rett før servering
30 min før servering setter du rotgrønnsakene i ovnen:
Bakte rotfrukter:
1 persillerot
1 gulrot
6 små Amandiepoteter
fersk timian eller 1 ts tørket timian.
4 ss olivenolje
1 fed hvitløk
Skrell 1 persillerot og 1 stor gulrot. Skjær dem i små rundinger, samme med 6 Amandiepoteter. Legg dem i en langpanne dekt med bakepapir. Bruk en morter til å lage olje med hvitløk og krydder.
Ha hvitløk, olje, 1 ts salt og timian i morteren og smosj det sammen slik at smaken av hvitløk og krydder setter seg i hvitløken. Drypp blandingen over rotgrønnsakene. Sett dem i ovnen på 220 grader i 30 min. Inspirasjon til dette fant jeg hos SMATT
Når det gjenstår 3 min, legger du inn tomatene slik at de blir litt bakte.
Mens grønnsakene er i ovnen lager du soppstuing:
Soppstuing (til 2 porsjoner):
300 g sopp i skiver
1 stk finhakket sjalottløk
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 ss soyasaus
3 dl fløte
2 ss crême frâiche
salt
pepper
Tilberedning:
Sopp og løk freses i smør på middels sterk varme. Melet tilsettes og blandes godt inn.Rør godt og spe med kremfløte,det helekokes opp og småtrekkes i 5-10 min. Smakes til med salt,pepper og soyasaus. Rett før servering tilsettes crême frâiche.
Biff medaljonger:
Jeg hadde vanlige biffer som var for lange og helt feil størrelse :-)
Delte dem i to, og rundet av hjørnene slik at det ble fine medaljonger.
Del parmaskinen i striper som er like brede som biffen er høy, og surr rundt biffen. Jeg surret to lag (en skive ble to lag pr medaljong). Deretter brukte jeg bomullstråd til å knytte en runde rundt hver medaljong, for å holde parmaskinken på plass med. Behold bomullsnora på mens de steker, og fjern den rett før servering. Stek medaljongene i ca 6 minutter. Snu dem hele tiden. La dem steke i 30 sek på den ene siden, så snu og glem ikke sidene. Når det har gått seks minutter tar du dem ut av panna og legger dem i aluminiumsfolie og pakker den tett rundt. De skal nå hvile i min 5 minutter i denne pakken, mens du venter på at alt skal bli klart.
Servering:
Legg rotfruktene på tallerkenen, og tomatene på toppen, legg på soppstuing og biffmedaljongene. Hell rødvinssausen over. Server og nyt :-) Nam
Biff av indrefilet smker fortreffelig året rundt, men når den før følge av Parma-skink rotgrønnsaker og en smaksintens urteolje, blir det virkelig fest.