Biffmedaljonger med soppstuing og bakte rotgrønnsaker

Ingredienser
Meierismør og olivenolje
hvitløk
sjarlottløk
rødvin
soyasaus
persillerot
gulrot
Amandie poteter
sopp av ulike slag (gjerne aromasopp, shitakesopp etc)
fersk timian
hvetemel
crême frâiche
salt og pepper
biff (ca 300 g), ytrefilet eller entrecote. Gjerne ett helt stykke som kan skjæres i runde medaljonger, eller vanlige biffer som deles i to)
Parmaskinke

Fremgangsmåte

Slik gjør du:
Start med sausen.

Saus:
Smelt 2 ss smør i en kjele. Hakk løk i små biter og surr den i smøret i 10 minutter på lav varme. Tilsett 2 dl rødvin og reduser litt. Tilsett så 2 dl kraft (eller 2 dl vann + buljong) , la det koke litt slik at det reduseres litt. La det stå på lav varme mens du gjør andre ting. Helt til slutt før servering tilsetter du:
2 ss soyasaus. Kok i ett par minutter. 20 g smør tilsettes rett før servering

30 min før servering setter du rotgrønnsakene i ovnen:

Bakte rotfrukter:
1 persillerot
1 gulrot
6 små Amandiepoteter
fersk timian eller 1 ts tørket timian.
4 ss olivenolje
1 fed hvitløk

Skrell 1 persillerot og 1 stor gulrot. Skjær dem i små rundinger, samme med 6 Amandiepoteter. Legg dem i en langpanne dekt med bakepapir. Bruk en morter til å lage olje med hvitløk og krydder.

Ha hvitløk, olje, 1 ts salt og timian i morteren og smosj det sammen slik at smaken av hvitløk og krydder setter seg i hvitløken. Drypp blandingen over rotgrønnsakene. Sett dem i ovnen på 220 grader i 30 min. Inspirasjon til dette fant jeg hos SMATT

Når det gjenstår 3 min, legger du inn tomatene slik at de blir litt bakte.

Mens grønnsakene er i ovnen lager du soppstuing:

Soppstuing (til 2 porsjoner):
300 g sopp i skiver
1 stk finhakket sjalottløk
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 ss soyasaus
3 dl fløte
2 ss crême frâiche
salt
pepper

Tilberedning:
Sopp og løk freses i smør på middels sterk varme. Melet tilsettes og blandes godt inn.Rør godt og spe med kremfløte,det helekokes opp og småtrekkes i 5-10 min. Smakes til med salt,pepper og soyasaus. Rett før servering tilsettes crême frâiche.

Biff medaljonger:
Jeg hadde vanlige biffer som var for lange og helt feil størrelse :-)
Delte dem i to, og rundet av hjørnene slik at det ble fine medaljonger.

Del parmaskinen i striper som er like brede som biffen er høy, og surr rundt biffen. Jeg surret to lag (en skive ble to lag pr medaljong). Deretter brukte jeg bomullstråd til å knytte en runde rundt hver medaljong, for å holde parmaskinken på plass med. Behold bomullsnora på mens de steker, og fjern den rett før servering. Stek medaljongene i ca 6 minutter. Snu dem hele tiden. La dem steke i 30 sek på den ene siden, så snu og glem ikke sidene. Når det har gått seks minutter tar du dem ut av panna og legger dem i aluminiumsfolie og pakker den tett rundt. De skal nå hvile i min 5 minutter i denne pakken, mens du venter på at alt skal bli klart.

Servering:
Legg rotfruktene på tallerkenen, og tomatene på toppen, legg på soppstuing og biffmedaljongene. Hell rødvinssausen over. Server og nyt :-) Nam

Sendt inn av Knut Yngve Davanger

Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her